Læsetid: 4 min.

Le Pen kaster masken

Lederen af Front National er tilbage i sin vante aggressive stil og satser på at udfordre Jacques Chirac hårdt
24. april 2002

Anden runde
PARIS – Det er tilsyneladende forbi med den 74-åriges bedstefarjoviale og glatte tale fra præsidentvalgkampens første runde. Lederen af Frankrigs ekstreme højre,
Jean-Marie Le Pen, der for første gang i sin politiske løbebane, er nået frem til anden runde af et præsidentvalg, har at dømme efter sin optræden under mandagens pressemøde, genfundet sit gamle bidske jeg. Hånligt bad han en journalistpraktikant om at holde kæft. Kort efter nægtede han at svare på spørgsmål fra en dansk journalist og formanede hende om, at hun hellere skulle tage ved lære af, hvad der er sket i hendes eget land.
Tæt flankeret af sine barske og tavse livvagter, præsenterede lederen af Front National sig som »de frie franskmænds mand, som forkæmper for Frankrigs småkårsfolk, der har krav på respekt i deres eget fædreland«.
»Det er landboernes, de næringsdrivendes, kontor- og industriarbejdernes Frankrig, som har vist mig deres tillid,« sagde han.
Le Pen tog stolt æren, for det jordskælv, der har ramt Frankrigs politiske liv.
»Franskmændene har besluttet sig for at vælte det nuværende system,« erklærede han over for de hundredevis af journalister, der havde forsamlet sig i Front Nationals hovedkvarter, der aftenen før var skueplads for hysteriske jubelscener.

Kurator i fallitbo
For Le Pen markerer dette præsidentvalg afslutningen på »en epoke, der har set et dekadent, korrumperet og forstenet system præget af en politisk klasses hemmelige forståelse, falde gradvist sammen«.
»Min modstander i anden runde er kun kurator i dette fallitbo,« sagde den aldrende, men tydeligt kamplystne højreekstremistleder og hånede Jacques Chirac for at have været den afgående præsident, der har opnået den laveste folkelige tilslutning ved nogen første runde i Den Femte Republiks historie.
Le Pen sagde, at han ser utålmodigt frem til at deltage i de to præsidentkandidaters afsluttende fjernsynsdebat med Jacques Chirac.
»Elysée-palæet (den franske præsidents residentspalæ, red.) har været ophøjet tavst. Som en gud fra Olympen, der ikke vil diskutere med en simpel dødelig,« erklærede han.
»Jeg ved lige præcis, hvad jeg vil sige til Chirac. Under valgkampen har jeg holdt mig lidt tilbage.«
»Hvis Chirac ikke vil deltage i den tv-duel, så taber han valget,« forudsiger Le Pens datter, Marine Le Pen, der har fulgt sin far under hele valgkampen som en skygge.
»Det vil ikke være første gang, at præsidenten stikker halen mellem benene. Chirac må ryste i bukserne af angst over for første gang at komme til at høre sandheder, som hans andre modstandere ikke har vovet at sige ham.«
Front Nationals leder langede også ud efter de titusindvis af demonstranter, der er gået på gaden overalt i Frankrig for at vise deres afsky over for det ekstreme højres triumf.
»Demonstrationerne er organiseret af småforbrydere underkøbt af politikere, som ønsker at præsidentvalgets tredje runde skal finde sted på gaden. En typisk venstrefløjsadfærd,« understregede han.

Nyt lederskab
Kampagneleder og generalsekretær i Front National, Carl Lang, oplyste, at partiet vil gå efter at placere Le Pen som »et folkeligt, nationalt og socialt bevidst bud på et nyt lederskab, der kan appellere til arbejdere, handlende og håndværkere«.
»Det sammenrend af partier, der nu er ved at slutte op om Chirac,« sagde Carl Lang med henvisning til de igangværende initiativer for at samle en fælles ’republikansk’ anti-Le Pen-front, »afspejler ikke nødvendigvis et ønske hos vælgerne.«
»Udmeldingerne fra en borgerlig venstrefløj kan kun styrke Nationalfronten, hævder kampagnelederen, der siger, at partiet vil rejse pyramidens bund imod dens top og føre en folkelig og nationalt favnende kampagne i anden runde.«
Meningsmålinger offentliggjort i går viste i øvrigt, at 30 procent af Frankrigs arbejdsløse har stemt på Le Pen.
Le Pen opfordrer til folkelig mobilisering i forbindelse med den traditionelle fejring af Frankrigs nationalheltinde, Jeanne d’Arc, den 1. maj og bebuder to politiske stormøder – et i Marseille og et i
Lyon. Han gjorde straks ved mandagens pressemøde klart, at hans første beslutning, hvis han bliver valgt som ny præsident, vil være »at føre Frankrig ud af Maastricht-traktatens Europa, således at det kan generobre sine friheder«.
»Jeg er modstander af et overnationalt og stadigt mere overstatsligt Europa, som forsøger at bringe os ind under en formløs struktur, og hvis grænser og endemål vi ikke kender,« fastslog han.

Søde drømme
Partiledelsen i Front National drømmer allerede søde drømme om at omsætte sejren i præsidentvalgets første runde til store mandatgevinster ved juni måneds parlamentsvalg. Jean-Marie Le Pens stemmetal og den lave stemmeprocent viser, at »40 procent af franskmændene i dag ikke er repræsenteret i Nationalforsamlingen. Jeg håber, at de vil bede os om at blive repræsenteret, således at også deres stemme kan blive hørt«, sagde Bruno Gollnisch, næstformand i det højreekstreme parti. For den franske venstrefløj er mareridtet måske kun lige begyndt.
Jacques Chirac udelukkede i aftes i bestemte vendinger, at han vil stille op i nogen form for tv-debat med Le Pen.
»Akkurat ligesom jeg – uanset den politiske pris – aldrig har villet indgå i en alliance med Front National, vil jeg heller ikke i fremtiden gå med til en debat med partiets leder,« sagde Chirac under et valgmøde.

© Copyright Libération og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her