Læsetid: 4 min.

Det er ikke en menneskeret at dø

Diane Pretty er næsten totalt lam og vil gerne have, at hendes mand skal hjælpe hende med at dø. Men det må han ikke for såvel britiske domstole som Den Europæiske Menneskerets-domstol
30. april 2002

LONDON
Det er ikke nogen menneskeret selv at bestemme, hvornår man vil dø. I det mindste ikke, hvis man har brug for et andet menneske til at slå sig ihjel.
Det slog Den Europæiske Menneskeretsdomstol fast i går i en sag, der vedrører den britiske kvinde Diane Pretty og hendes mand Brian. Den 43-årige kvinde lider af en form for sklerose, der har gjort hende lam fra halsen og ned. Sygdommen kan ikke helbredes og skrider langsomt frem. Hun kan se frem til at leve måske et halvt år mere og dø, når sygdommen lammer hendes lunger.
Så Diane Pretty har forlængst besluttet, at hun hellere vil dø nu. Men da hun ikke kan f.eks. give sig selv en indsprøjtning eller tage en overdosis uden hjælp, har hun brug for sin mand til at gøre det.
Hendes sag begyndte, da den offentlige anklager i Storbritannien ikke ville gå med til at love hende, at hendes mand ikke ville blive retsforfulgt, hvis han hjalp hende med at begå selvmord.
For nok er selvmord ikke ulovligt i Storbritannien, men det er ulovligt at hjælpe nogen med at begå handlingen, uanset hvor lovlig den måtte være – ligesom i Danmark og mange andre lande.

Smertefuldt alternativ
Efter nederlag i det britiske retssystem appellerede Diane Pretty til Den Europæiske Menneskeretsdomstol i Strasbourg, fordi hun mente, at det var et overgreb mod hendes menneskerettigheder, at hun ikke måtte få lov til at begå selvmord med en anden persons hjælp, når hun nu ikke kunne selv.
Men de syv dommere kunne ikke finde noget belæg for, at den britiske lovgivning og praksis var i modstrid mod den europæiske menneskeretserklæring.
»Loven har fjernet mine rettigheder,« sagde Diane Pretty i går efter retssagen. Hun kan kun tale ved hjælp af en computer.
Tilbage for Diane Pretty er nu enten at afvente den naturlige død, når hendes sygdom tager endnu mere til. Eller at afvise at indtage mad og drikke, hvorefter hun formentlig vil dø efter en uge.
For nok er det forbudt at få andre til at hjælpe sig med at dø, men det er tilladt selv at afvise enhver behandling. Diane Pretty får i dag mad gennem et rør, og hun har ret til – lovligt – at lade være med at benytte sig af det. Det er også lovligt for hendes mand at undlade at made hende, hvis hun selv udtrykkeligt har bedt om det.
Diane Pretty har ikke hidtil ønsket at benytte sig af den mulighed, fordi hun mener, at det vil være hurtigere, mindre smertefuldt og mere værdigt simpelt hen at lade husbonden give sig en indsprøjtning med et dødbringende middel.

Lovligt at sulte sig ihjel
Det er muligt, at Diane Pretty nu til gribe til den løsning at sulte sig selv ihjel. At det vil være lovligt har en anden retssag slået fast.
Den handlede om ’Miss B’, som blev holdt i live af maskiner. Dem ville hun have slukket for, men hendes læger var i vildrede. Retssagen gav ’Miss B’ medhold i, at hun godt måtte afvise den behandling, lægerne gav hende, også selv om hun ville dø af det. Bare hun var mentalt klar og ved sine sansers fulde fem.
For øvrigt døde ’Miss B’ i går – samme dag som Diane Pretty fik sit nej fra Strasbourg.
Diane Prettys sag har sat gang i den britiske debat om aktiv dødshjælp og assisteret selvmord. Mange mener, at det bør være et menneskes ret selv at bestemme hvornår og hvordan man vil dø. Ganske som man gør, når man begår selvmord. Også selv om man er så handicappet, at man netop ikke er i stand til at slå sig selv ihjel.

Frygt for mord
Men mange er imod. Ikke mindst blandt læger. For det første mener de, at det strider imod lægeløftet ligefrem at hjælpe nogen med at dø. Læger formodes faktisk at gøre det stik modsatte.
For det andet fremhæver mange modstandere, at der findes smertestillende midler, som gør det muligt for døende at dø naturligt uden smerter. Det er f.eks. i Storbritannien, at hospice-tanken først blev klækket.
For det tredje frygter mange, at en lovlig ret til dødshjælp vil føre til, at mange syge og gamle ganske enkelt bliver slået ihjel for at spare penge på sygehusene og til medicin.
Holland er det hidtil eneste land i Europa, der har sat aktiv dødshjælp i system, hvor lægerne skal opfylde en række betingelser for lovligt at kunne hjælpe syge med at dø.
På Diane Prettys internet-side er der nu begyndt en kampagne for at få ændret britisk lovgivning og gøre det lovligt at modtage medicinsk assistance, så man kan dø, når man selv vil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her