Læsetid: 3 min.

Ny sag mod medicinalfirmaer

Priserne på livsnødvendig medicin til millioner af hiv-ramte skal endnu længere ned, mener sydafrikanske aktivister, som indleder ny opsigtsvækkende sag mod medicinalgiganter
20. april 2002

Græsrødder i Sydafrika indleder i næste måned en ny sag mod internationale medicinalkoncerner. Får aktivisterne medhold, kan det bringe prisen på livsforlængende medicin ned på et niveau, hvor fattige hiv-ramte bedre kan være med. Sagen kan i sidste ende blive forskellen mellem liv og død for millioner af aidssyge.
For præcis et år siden lykkedes det – bl.a. via internationalt pres – at få 39 medicinkoncerner heriblandt Novo Nordisk og Lundbeck til at opgive en retssag om patenter rejst mod den sydafrikanske regering. Det har givet blod på tanden hos forrige års bannerfører Treatment Action Campaign (TAC) – en anerkendt organisation, som arbejder for hiv-ramtes rettigheder.
»Vi har for tiden travlt med at udforme en klage, som vi i maj vil sende til Sydafri-
kas Konkurrence-kommission (svarer til Konkurrencestyrelsen i Danmark, red.). Her vil vi hævde, at en række store medicinalfirmaer misbruger deres patenter i Sydafrika til at tage overpriser for livsforlængende medicin. Som for et år siden, vil vi bruge seriøse, juridiske argumenter, men vi vil kæde det sammen med en ny national og international kampagne,« siger Mark Heywood, der som national organisator for TAC er en nøglefigur i kampen for billigere medicin.
Siden retssagen for et år siden er prisen for behandling med livsforlængende medicin pr. hiv-positiv faldet fra ca. 3.000 kr. pr. måned til nu omkring 750 kr. pr. måned. Den pris er dog stadigvæk umulig at betale for hovedparten af de omkring fem millioner sydafrikanere, der er hiv-positive.
»Medicinalfirmaerne har patenter i Sydafrika, som giver dem aleneretten på at sælge deres medicin. Men det giver dem ikke ret til at sælge medicinen til priser, som hovedparten af befolkningen ikke kan betale. Firmaernes priser gør det umuligt for regeringen at leve op til forfatningens bestemmelser om, at staten skal sørge for, at alle kan få medicin til en pris, som de kan overkomme,« siger Mark Heywood.

Klage gælder giganter
Han håber, at sagen via øget konkurrence på det afrikanske marked og pres på medicinleverandørerne kan presse prisen for en kombinationsbehandling helt ned på 200 kr. pr. måned. Sker det, vil det sandsynligvis bidrage til, at millioner af hiv-positive kan reddes for en snarlig død. Prissænkning i Sydafrika vil nemlig med stor sandsynlighed tvinge priserne ned i hele Afrika, sådan som det er sket efter retssagen i fjor.
Heywood oplyser, at klagen til Konkurrence-kommissionen kommer til at gælde giganterne GlaxoSmithKline, Boehringer Ingelheim og måske Bristol-Myers Squibb.

Sydafrika siger nej tak
Chefen i GlaxoSmithKline for eksterne anliggender vedrørende hiv/aids, Vicki Ehrich, siger, at koncernen vil tage stilling til TAC’s nye sag, »når og hvis den kommer.« Hun mener, at koncernen i forvejen leverer til en meget billig pris, og hjælpen til de hiv-positive i Sydafrika afhænger meget af den sydafrikanske regerings vilje.
»I dag leverer vi livsforlængende medicin til private i Sydafrika til en pris, som er blandt de laveste i verden. Desværre har den sydafrikanske regering ikke hidtil ønsket at benytte sig af vores tilbud om billige leverancer til det offentlige sundhedsvæsen,« siger Vicki Ehrich.
Vil selskaberne ikke sænke prisen, vil TAC anmode Konkurrence-kommissionen om at udstede såkaldte tvangslicenser. Det vil give lokale producenter ret til at produce kopipræparater.
»Der er faktisk selskaber i Sydafrika, som er i stand til at producere kopimedicin. De har allerede forberedt sig ved at tegne kontrakter med leverandører af indholdsstoffer i Indien. Kommer de for alvor i gang, vil de kunne forsyne hele det meget aids-ramte sydlige Afrika med billig medicin,« siger Heywood.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her