Læsetid: 2 min.

Nyt fædreland.com

3.000 pakistanere har søgt om statsborgerskab i det frie og retfærdige Ladonia. Men landet findes kun i cyberspace
2. april 2002

Cyberkunst
Det er nok de færreste, der husker staten Ladonia fra skolens geografitimer. Ikke desto mindre fremgår det tydeligt af landets officielle hjemmeside, at dette lille nordeuropæiske smørhul er at finde en smule nordvest for Helsingborg. Så tydeligt endda, at en overvældende mængde personer med et noget abstrakt forhold til skandinavisk geografi øjensynligt har ladet sig narre.
Mere end 3.000 pakistanere har således på det seneste taget Ladonias lempelige udlændingepolitik for gode varer og ansøgt om statsborgerskab.
Hermed har de desværre købt katten i sækken – om end statsborgerskab er ganske gratis – for den svenske stat er af den klare overbevisning at den mark som Ladonias ledelse gør krav på så sandelig er en del af Sverige.
Officielt set har svenskerne ret.

Primært i hovedet
Ladonia eksisterer primært i hovedet på kunstneren Lars Vilks.
Vilks påbegyndte i 1980 to skulpturer i fri natur, hvilket blev indledningen på en langstrakt strid med forskellige parter med krav på området. I 1996 blev Vilks så irriteret at han erklærede området for selvstændigt og de to skulpturer for nationalmonumenter.
Det virtuelle land er altså lige dele protest, kunstværk og spøg. Og det er ikke kun Vilks, der synes, det er sjovt. Før den seneste ansøgningsstorm havde Ladonia allerede 6.000 indbyggere, sin egen avis og en art parlamentarisk system med så eksotiske institutioner som et tilfældighedsministerium og et ministerium for fantasy-litteratur.
Det har således aldrig været Vilks formål at holde håbefulde immigranter for nar. Tværtimod giver kunstneren udtryk for at Ladonia skam er et ægte, om end virtuelt, fællesskab.
Den slags eksperimenter bliver der stadigt flere af. En række eksempler viser dog, at man ikke kan skelne skarpt mellem de virtuelle verdener og den fysiske virkelighed. Som Information kunne fortælle den 4. februar har online-rollespillet Everquest udviklet et robust økonomisk system baseret på udbud og efterspørgsel.
Eftersom spillets 400.000 brugere tillægger de digitale objekter reel værdi, er der op-stået en omfattende handel med genstande fra spillet. En handel, der vel at mærke foregår i amerikanske dollars.
Grænsen mellem cyberspace og den fysiske verden er langt fra klar. Lidt mere klar er Ladonias procedure for ansøgning om statsborgerskab dog blevet.
Lars Vilks understreger nu på blanketten at »Det er ikke muligt at få arbejde eller bolig i Lydonia. Ej heller visa«.

*www.ladonia.net
*www.everquest.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her