Tema: Miljøkamp - færdig eller folkelig?
Danskerne og miljøet
*Medlemstallet har de sidste ca. 15 år været faldende eller stagnerende i de fleste natur- og miljøorganisationer. I 1990 var 21,5 procent af alle danskere medlem af en grøn organisation. I 2000 var det faldet til 12,3 procent.
*Danmarks Naturfredningsforening havde sit højeste medlemstal i 1989: 275.000. I dag er tallet nede på ca. 160.000, men foreningen er stadig Danmarks største natur og miljøorganisation.
*Greenpeace har siden 1990 mistet over 20.000 danske medlemmer og er nu nede på omkring 15.000. Greenpeace Danmark lukkede i 1999 sit kontor i Danmark og fusionerede med Greenepeace Sverige, Norge og Finland.
*WWF Verdensnaturfonden har som en af de eneste miljøorganisationer oplevet fremgang. Antallet af støttemedlemmer over 18 år personer, der månedligt eller årligt betaler et bestemt beløb til fonden er steget fra cirka 40.000 i 1990 til cirka 60.000 i 1999.
*Dyreorganisationer som f.eks. Dyrenes Beskyttelse og forbrugerorganisationer, der fokuserer på bestemte gruppers interesser, har derimod oplevet medlemsfremgang de seneste år.
*I 1980erne var tre ud af fire danskere alvorligt bekymret for forureningen. I dag er det kun cirka hver tredje.
*En meningsmåling fra februar i år viser, at 62 procent af vælgerne er utilfredse med VK-regeringens udspil på miljøområdet.
VK-regeringen og miljøet:
*Regeringen har skåret drastisk ned på miljøområdet, bl.a. fordi den mener, at Miljøministeriet og diverse statsfinansierede grønne råd og nævn voksede sig alt for store, dyre og magtfulde i Svend Aukens tid som miljøminister. Regeringen ønsker med egne ord at sikre, at danskerne får »mest miljø for pengene«.
*På finansloven for 2002 er der i alt afsat 1,8 mia. kr. til Miljøministeriet mod 4,7 mia. kr. sidste år.
*Der er blevet skåret ned på tilskud til en lang række fonde og råd, der har arbejdet med bl.a. grønne indkøb, livscyklus- og risikovurdering.
*Der skæres ned på bl.a. energiforskning og lokalt miljøarbejde (f.eks. grønne guider)
*Generelt slår Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) på, at mange miljøproblemer bør kunne løses ved hjælp af frivillige aftaler med industri og landbrug.
*Miljøministerens har tilkendegivet, at han bl.a. ønsker at åbne for byggeri i hidtil beskyttede kystområder, gøre det nemmere at få tilladelse til at bygge store butikscentre nær byerne og at styrke forskningen i, hvorfor et stigende antal danskere får astma og allergi.
*Miljøministeren foreslår desuden, at erhvervslivet skal kunne købe CO2-kvoter i udlandet.