Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

17. april 2002


Bagmandspoliti undersøger UFF
*Bagmandspolitiet undersøger nu også Tvinds handel med genbrugstøj. Det bekræftede statsadvokat Henning Thiesen i går over for TV2/Nyhederne.
Han oplyser, at Bagmandspolitiet har holdt flere møder med Told & Skat i forbindelse med UFF, som er den del af Tvind, der handler med genbrugstøj.
Det har tidligere været fremme, at Told & Skat indledte en undersøgelse af de penge, som UFF moms- og skattefrit fører ud af landet til forskellige ulandsprojekter. Men skattevæsenet har mistænkt Tvind for at føre pengene tilbage til organisationens egne konti.
TV2/Nyhederne oplyser, at de er i besiddelse af et notat, som dokumenterer, at pengene udbetales som projektlederløn og ad den vej havner hos Lærergruppens konti på Cayman Islands. De oplysninger bekræftes at den tidligere UFF-ansatte Britta Junge.

Canada tøver med klimabeslutning
*En dybt splittet canadisk regering besluttede i går at vente til næste måned med at offentliggøre en beslutning om, hvorvidt landet vil tiltræde Kyoto Protokollen, som skal tage farten af den globale opvarmning.
Den canadiske tøven skyldes, at EU ikke vil acceptere Canadas krav om kredit i forhold til landets udledning af CO2 og andre drivhusgasser, der svarer til salget af ren teknologi til USA, som står uden for Kyoto-aftalen.
Den canadiske regering frygter en skæv konkurrencesituation på det nordamerikanske marked, hvis Canada underkastes en begrænsning i den internationale
klimaaftale, og USA samtidig ignorerer disse bånd.

Fogh afviser flertalsdiktatur
*Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser anklagerne om, at VK har indført flertalsdiktatur med Dansk Folkepartis stemmer. Socialdemokratiet, de Radikale, Kristeligt Folkeparti og SF har over for Ritzau anklaget Fogh for at være tvetunget, når han taler om brede forlig, mens han gennemfører sin politik alene med stemmer fra Dansk Folkeparti.
»Det er urimeligt at anklage regeringen for flertalsdiktatur. Det, vi gør, er, at vi lever op til de løfter, vi har givet vælgerne, sagde Anders Fogh Rasmussen på sit pressemøde i går.
Oppositionen er især fortørnet over, at regeringen har aflyst forliget om folkeskolen for at afskaffe kommunernes pligt til at tilbyde modersmålsundervsning til tosprogede børn sammen med Dansk Folkeparti.

Himalaya svømmer over
*Gletscherne og den evige sne smelter i Himalaya. Mindst 44 bjergsøer i Bhutan og Nepal er nu så fulde af iskoldt vand, at det kun er et spørgsmål om tid, før de går over deres bredder og sender oversvømmelser ned i dalene, med ødelæggende følger for indbyggerne og deres ejendom, veje, broer og bjergturister.
Det sagde forskere fra FN’s miljøprogram UNEP og det internationale bjergforskningscenter ICIMOD på et pressemøde i London i går.
»Før i tiden anså man bjerge for uforanderlige. Nu har vi lært, at de er lige så sårbare som havene, sletterne og skovene,« siger UNEP’s leder, Klaus Töpfer.
»Den globale opvarmning er den største trussel, menneskeheden står over for.«

Oppositionen kølhaler regeringen
*Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og SF ser sine skrækvisioner om regeringens nedskæringer i ulands-støtten opfyldt af klager i Eritrea over regeringens sløjfning af bistanden til det
vestafrikanske land. Og oppositionspartierne vil nu tvinge regeringen på bedre tanker.
SF kalder nu statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller i et samråd om ulandspolitikken for åbne døre, så offentligheden kan følge med. Og Socialdemokratiet vil afkræve udenrigsministeren en nærmere argumentation for regeringens strategi om, at ulandsregeringer skal fratages bistand, hvis de forbryder sig mod menneskerettigheder. En logik, som udenlandske kritikere i Eritrea anfægter.

Batasuna får nyt navn
*Det spanske parti Batasuna har meddelt det regionale
baskiske parlament, at der er besluttet et navneskifte for partiet, der betragtes som den baskiske separatistbevægelse ETA’s politiske fløj.
Det nye navn bliver Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako Sozialista Abertzaleak, der betyder nationalistiske
socialister i Alava, Vizcaya og Guipúzcoa, der er de tre regioner Baskerlandet består af.
Den spanske regering har indledt et forsøg på at forbyde Batasunas politiske aktiviteter på grund af terrorsympatierne. Den spanske regering skønner, at loven vil udelukke partiet fra at stille op til lokalvalget i 2003.

Forbrugerråd: Ny lov utidssvarende
*Tiden er allerede løbet fra den nye købelov, som Folketinget vedtog i går. Det mener Forbrugerrådet, som finder loven »utidssvarende« og dårligere end den tilsvarende lovgivning i vores nabolande.
»En reklamationsfrist på to år er for kort, når det gælder dyre og længerevarende forbrugsgoder som for eksempel vaskemaskiner, køleskabe og komfurer. Regeringen og folketingsflertallet burde have skelet til den norske købelov, som har fem års reklamationsfrist for visse typer forbrugsgoder, eller den finske købelov, som slet ingen reklamationsfrist har,« påpeger Forbrugerrådet, der mener, at den justitsministerielle arbejdsgruppe, som i øjeblikket drøfter indførelsen af længere reklamationsfrister for byggematerialer og så burde tage alle andre længerevarende forbrugsgoder med i deres drøftelser.

Hollands regering går af
*Den hollandske regering brød i går sammen, da ministrene i ministerpræsident Wim Koks regering trak sig som følge af en rapport, der i skarpe vendinger kritiserer de hollandske myndigheder for ikke at have været i stand til at forhindre Srebrenica-massakren i Bosnien-Hercegovina i 1995.
Den hollandske dronning Beatrix koalitionen om at etablere et forretningsministerium, indtil en ny regering kan dannes efter parlamentsvalget 15. maj.

Tyrkisk krav om fornuftsægteskab
*EU og Tyrkiet står foran et fornuftsægteskab snarere end et kærlighedsægteskab, mener den tyrkiske ambassadør i Danmark. Hun vil nu have sat en dato for ægteskabet.
»Forhandlingerne med Tyrkiet bør begynde, når Danmark overgiver sit formandskab til Grækenland. Der bør ikke være yderligere betingelser til Tyrkiet. Med tiden vil tøven forsvinde på begge sider, så forholdet vil bestå af lige meget kærlighed og fornuft,« sagde ambassadør Fügen Ok ved en forelæsning på Aarhus Universitet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu