Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. april 2002


Arafat kræver tilbagetrækning
Det er nødvendigt, at Israel »øjeblikkeligt« trækker sig tilbage fra Vestbredden. Det sagde palæstinenserlederen Yasser Arafat i går til USA’s udenrigsminister, Colin Powell, da de to holdt et mere end tre timer langt møde. Drøftelserne var lange og seriøse, og Arafat informerede Powell om situationen i området og understregede nødvendigheden af en øjeblikkelig israelsk tilbagetrækning fra alle palæstinensiske byer, landsbyer og flygtningelejre, sagde Arafats rådgiver Nabil Abu Rudeina til AFP.

Etiopien og Eritrea accepterer grænse
Såvel Eritrea som Etiopien har accepteret den kendelse, hvori en uafhængig grænsekommission ved den internationale domstol i Haag lørdag »endeligt og bindende« fastlagde, hvor de to landes fælles grænse ligger.
Kendelsen kommer knap fire år efter, at de to lande gik i krig på grund af en bitter strid om grænser og økonomi og knap to år efter fredsaftalen, der satte en stopper for det, der skulle udvikle sig til en af det seneste årtis blodigste krige med henved 70.000 dræbte.
Selv om de to lande på forhånd havde erklæret, at de ville acceptere kendelsen, har kendelsen, der først offentliggøres i sin helhed i dag, været ventet med spænding og frygt. FN’s 4.200 fredsbevarende soldater, der siden årsskiftet 2000-2001 har bevogtet sikkerhedszonen langs de to landes 1.000 kilometer lange grænse, har da også været i højeste alarmberedskab forud for offentliggørelsen af grænsekommissionens kendelse.

Opposition vil afvikle Farum-model
Både Socialdemokratiet og SF i Farum arbejder nu på helt at afvikle ’Farummodellen’ for igen at blive en ’helt almindelig kommune’. Håbet er at spare kommunens borgere for massive skatteforhøjelser og samtidig bringe den kriseramte kommune på benene igen.
Det er Socialdemokratiets Sabine Kirchmeier-Andersen, der i Politiken foreslår, at kommunen køber samtlige de bygninger og institutioner tilbage, som kommunen under Peter Brixtofte (V) har solgt til private. Kommunen har indkasseret omkring to mia. kroner for faciliteterne, men må hvert år betale 177 mio. kroner for at leje dem.
Det er den klemme, som oppositionen ønsker at slippe ud af – ved at optage et ekstraordinært, langfristet lån. Forskellen i renteudgiften er nok til at redde mindst ét procentpoint af de varslede skattestigninger, vurderer den Socialdemokratiske ordfører.

Stort fremmøde til valg i Østtimor
Flere end 86 procent af vælgerne i Østtimor mødte i går frem ved valgstederne i Østtimor i et præsidentvalg, som ventes at give en stor valgsejr til den legendariske frihedshelt Xanana Gusmao.
Valget står mellem to kandidater: Gusmao og manden bag Østtimors første uafhængighedserklæring, parlamentets viceformand Francisco Xavier do Amaral. To af de vigtigste bannerførere i de seneste årtiers kamp mod den blodige indonesiske undertrykkelse. Gusmao og Amaral ankom til valgstedet med hinanden under armene.
Ifølge de valgtilforordnede lukkede valgstederne kl. ni dansk tid, men vælgere i kø afgav deres stemme også efter dette tidspunkt.
Det endelige resultat af søndagens præsidentvalg ventes meddelt onsdag.

Arbejdsskade-reform blokeret
Dansk Folkeparti har blokeret regeringens arbejdsskadereform, og derfor udsættes reformen til efteråret. Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) er især utilfreds med, at fristen for at klage over en arbejdsskade indskrænkes fra fem år til seks måneder.
»Det er os, der blokerer for reformen. Retssikkerheden bliver forringet for meget, og det kan vi ikke acceptere,« siger Bent Bøgsted til Ritzau.
Han er samtidig nervøs for, at især unge og velhavende, der får en arbejdsskade, ville få for lidt penge. Derfor var den samlede reform uspiselig, og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) kunne ikke regne med Dansk Folkepartis stemmer. Afvisningen betyder, at VK-regeringen har besluttet at udsætte reformen til efter-året.

Jerusalem skal indhegnes
Det israelske kabinet besluttede i går i et forsøg på at undgå bombeangreb at opføre elektriske hegn i de dele af Jerusalem, der grænser op mod palæstinensisk styrede områder, oplyste den militære radio. Hegnet vil blive opstillet tæt på Jerusalem og rundt om de nærliggende byer, Jenin og Tulkarem i den nordlige del af Vestbredden, som er under palæstinensisk selvstyre. Kabinettet besluttede også, at ministerpræsident Ariel Sharon skulle stå i spidsen for en komité, der skal udforme »ekstra forhindringer« for at forsøge at forhindre bevæbnede palæstinensere og selvmordsbombere i at snige sig ind i byen.
I forrige uge lancerede Sharon ideen om »sikre zoner« på Vestbredden for at skabe en stødpude mellem Israel og angreb fra ekstremistgrupper, som opererer i området, der for en stor dels vedkommende er besat af den israelske hær.

Anna Saakwa forlader Indsam
Hovedkasserer Anna Saak-wa har opsagt sin stilling i indvandrerorganisationen Indsam. Det sker i protest mod formand Mohammed Gelle og forretningsfører Torben Svendrup, som ifølge Anna Saakwa driver organisationen ulovligt.
»Jeg har fjernet min computer og afleveret alt, hvad der tilhører Indsam. Jeg kommer der ikke mere, for den måde, organisationen drives på, er ulovlig. Jeg har gjort masser af indsigelser, men hverken formand eller forretningsfører vil lytte til mig. Det er en kedelig måde at sige farvel på efter så mange år,« siger Anna Saakwa til Ritzau.

Frygt for stigende alkoholproblemer
Hvis ikke der bliver gjort noget for at forebygge det i tide, er der en reel risiko for, at den kommende generation af ældre mennesker vil lide under massive alkoholproblemer. Det mener man i Ældremobiliseringen, hvor der er bekymring for perspektiverne, og derfor har de nu arrangeret en konference om problemet.
Når den kommende generation af ældre formodes at være i en større risiko for at udvikle alkoholisme, hænger det ifølge sekretariatschef i Ældremobiliseringen Hugo Tietze sammen med en ændret holdning til alkohol.
»Man taler om den tørre og den våde generation. De mennesker, som er født før 1935 er den tørre generation. De har aldrig lært at forbruge alkohol i dagligdagen, og det gør de fleste i den generation stadigvæk ikke. Den kommende generation af ældre, som er den våde generation, har derimod et helt andet forhold til alkohol, og man kan frygte, at langt flere i den generation vil gribe til flasken, hvis de bliver ramt af f.eks. ensomhed, depression eller sygdom,« siger Tietze.

Afghansk eks-konge vender hjem
Den 87-årige afghanske ekskong Mohammed Zahir Shah vil, ledsaget af landets midlertidige leder, Hamid Karzai, vende tilbage til Afghanistan om få dage, oplyste embedsmænd i går.
»Han vender tilbage den 17. eller 18. i denne måned,« siger Karzais talsmand Mohammad Yusuf Nooristani.
Den tidligere afghanske konge har siden 1973, hvor han blev afsat ved et kup, boet i Rom. Efter planen vil Karzai rejse til den italienske hovedstad for at hente ekskongen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her