Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

8. april 2002


200 palæstinensere dræbt på ti dage
*Mindst 200 palæstinensere er blevet dræbt siden starten på den israelske storangreb 29. marts. Det har den israelske hærchef Shaul Mofaz anslået, sagde en kilde i går til nyhedsbureauet AFP.
Samtidig fortsætter drabene med uformindsket hast. En israelsk officer sagde i et telefoninterview med nyhedsbureauet Reuters, at hans styrker har dræbt over 30 bevæbnede palæstinensere under de sidste to døgns kampe i Nablus' handelskvarter.
»Der er konstante kampe i gyder og fra hus til hus. Over 30 terrorister... bevæbnede folk, er blevet dræbt i de sidste 48 timer,« sagde oberst Aviv Cochavi, der leder en israelsk brigade af faldskærmssoldater. To israelske soldater er ifølge oberstens oplysninger blevet såret.

FN: Tre massegrave i Afghanistan
*En gruppe FN-embedsmænd bekræftede i går, at der er fundet tre massegrave i det centrale Afghanistan. Gravene menes at rumme mindst 35 voksne og børn, som var ofre for det afsatte Taleban-styre.
FN-talsmand Manoel de Almeida e Silva siger, at gruppen har været i Bamiyan-provinsen omkring 100 kilometer nord for Kabul og har her set gravene efter at have fået besked om dem fra lokale beboere.
Ifølge en sekretær for en lokal leder, Karim Khalili, blev ligene fundet på tre forskellige lokaliteter, som alle lå mindre end 10 kilometer fra provinshovedstaden Bamiyan. Khalili beskylder Taleban, som blev afsat i december i fjor, for at stå bag drabene og placeringen af ligene i gravene.

Irak: Vi svarer igen på USA-angreb
*Irak er parat til at svare igen på ethvert amerikansk angreb, sagde præsident Saddam Husseins yngste søn, Qusay, i et åbent brev i forbindelse med det regerende Baath-partis 55-års jubilæum søndag. Brevet var udformet som sønnens hyldest til sin far:
»Dit brave irakiske folk er velforberedt på at svare igen på de forfejlede amerikanske trusler. Dine sønner i den republikanske hær har draget deres sværd mod enhver udenlandsk aggression,« skrev den 35-årige Qusay, der leder den republikanske garde, som er Iraks stærkeste militærenhed.
Brevet blev offentliggjort få timer efter, at USA’s præsident, George W. Bush, igen utvetydigt slog fast, at Saddam Husseins dage som irakisk leder er talte.

Tre gange så mange asylsøgere i Norge
*Mens antallet af asylsøgere falder drastisk i Danmark, er det blevet tredoblet i Norge, viser de seneste tal fra norsk statistik. Omkring 4.200 asylsøgere kom til Norge i løbet af første kvartal i år, hvilket står i skarp kontrast til samme periode i 2001, hvor det tilsvarende tal var 1.542.
Også i Sverige stiger antallet af asylsøgere, mens det i Danmark er næsten halveret i omtrent samme periode.
Årsagen er ifølge en norsk embedsmand den danske regerings udlændingepakke.
»Det tager eksempelvis tre år at få opholdstilladelse i Norge i dag, mens det i Danmark efter de varslede regler vil tage syv år,« siger Kristin Ørmen Johnsen, der er statssekretær i Norges kommunalministerium, til avisen Aftenposten.
Ifølge Dansk Røde Kors søgte 765 mennesker om asyl i Danmark i årets første otte uger mod 1.536 i samme periode i 2001.

Nyrup giver Hamid El Mousti en røffel
*Det københavnske borgerrepræsentationsmedlem, Hamid El Mousti (S), bliver nu kaldt til orden af Socialdemokratiet. Partiformand Poul Nyrup Rasmussen giver ham i al offentlighed en røffel.
Samtidig er der lagt op til flere »kammeratlige samtaler«, efter at Hamid El Mousti har nægtet at tage afstand fra palæstinensiske selvmordsbomber, skriver Politiken.
»Det er en uklog udtalelse. Der skal ikke være spor tvivl om, at vi i Socialdemokratiet tager afstand fra sådan nogle selvmordsaktioner,« siger Poul Nyrup Rasmussen.
Lørdag forsvarede El Mousti i Politiken den omstridte imam Ahmed Abu Laban, som under fredagsbønnen opfordrede muslimer i Danmark til at gå i døden for Palæstinas sag. Direkte adspurgt afslog El Mousti at tage afstand fra palæstinensiske selvmordsaktioner.
»Jeg fordømmer ikke noget som helst, så længe Israel bliver ved med at massakrere børn og unge,« sagde han.

Voldssager syltes hos politiet
*Hver tredje voldssag er for længe under behandling hos politi og anklagemyndighed i forhold til den officielle målsætning. En ny opgørelse fra rigsadvokaten viser, at ni politikredse i andet halvår af 2001 havde særligt store problemer med at leve op til kravene. I Glostrup, Helsingør, Frederikssund, Holbæk, Slagelse, Sønderborg, Haderslev, Kolding og i Odder blev under 50 procent af voldssagerne ekspederet inden for 30 dage.
Det er Folketinget, der har bestemt, at voldssager skal behandles hurtigere end alle andre typer af sager. Og hos politi og anklagemyndighed går målsætningen ud på, at der højst må gå 30 dage, efter at gerningsmanden er udpeget, til sagen er sendt til retten. I gennemsnit behandles to tredjedele af voldssagerne efter målsætningen

Raketter mod fredsstyrke i Kabul
*To kinesisk byggede missiler blev tidligt i går affyret mod hovedkvarteret for den internationale fredsstyrke, ISAF, i Kabul i Afghanistan. Ingen kom noget til ved hændelsen.
Angrebet fandt sted ved 02.30-tiden lokal tid. Ifølge talsmanden Tony Marshall hørte vagter raketterne flyve hen over hovedkvarteret, hvorefter mindst et af missilerne eksploderede omkring 200 meter væk. BBC rapporterede, at en af raketterne skulle have ramt inden for hovedkvarterets område.

Indavl truer forskning
*Rekrutteringen af forskere til universiteterne er præget af så megen indspisthed og provinsiel selvgodhed, at forskningens kvalitet trues, skriver Berlingske Tidende.
Forskermiljøerne mangler i høj grad fornyelse, fordi det i stort omfang er universiteternes midaldrende mænd, som ansætter lidt yngre midaldrende mænd. Det fremgår af den seneste årsrapport fra Danmarks Forskningsråd.
Der er alt for lidt konkurrence, fordi opslagene ofte skræddersys til kolleger. Til hver anden stilling er der kun én kvalificeret ansøger, og syv ud af ti job besættes fra egne rækker.

Information retter
*Ved en beklagelig fejl var de sidste ord røget ud af Angélique Kidjo-anmeldelsen i i2-tillægget i fredags. Anmeldelsen skulle have sluttet med sætningen: »Den slags musik burde forbydes«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her