Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

4. april 2002


Fadimes far idømt fængsel på livstid
*Rahmi Sahindal blev i går ved retten i Uppsala idømt fængsel på livstid for drabet på sin 26-årige datter Fadime i januar i år. »En uomtvistelig dom,« sagde anklager Anne Sjöblom.
Retten skriver i sin dom, at fremgangsmåden kan sammenlignes med en regulær henrettelse. Dertil kommer, at Rahmi Sahindal og Fadime Sahindal stod hinanden nær, samt at drabet fandt sted lige foran øjnene på Fadime Sahindals mor og to søstre, hvoraf den ene kun var 13 år.
På baggrund af dette kunne der ikke blive tale om nogen anden straf end livstids fængsel, skriver retten i sin begrundelse. Dommen bestemmer videre, at Rahmi Sahindal også skal betale en erstatning på 50.000 kroner til en af Fadimes søstre.

’Deltidsforslag strider mod EU-regler’
*Danmark kommer i strid med en række EU-regler, hvis regeringens forslag om deltid gennemføres. Det fastslår professor Ruth Nielsen fra Handelshøjskolen i København, som i går deltog i en eksperthøring på Christiansborg om lovforslaget.
Loven vil give medarbejdere mulighed for deltid, hvis deres arbejdsgiver acceptere det. Ideen er at gennemføre et EU-direktiv om fri adgang til deltid, men ifølge Ruth Nielsen er VK’s udspil i modstrid med en række andre EU-regler om kønsdiskrimination og afskedigelser.
Det afviser beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V): »Det er min opfattelse, at vi fuldt ud lever op til EU-reglerne på det her område,« sagde Hjort Frederiksen til Ritzau i går.

Journalistforbundet irettesætter Fogh
*Dansk Journalistforbund gik i går i rette med statsminister Anders Fogh Rasmussen efter hans kritik af en kendelse fra Pressenævnet. Statsministeren rokker med sin indblanding ved Pressenævnets uafhængighed af statsmagten, mener forbundet.
Fogh Rasmussen anklagede tirsdag på sit ugentlige pressemøde Pressenævnet for at indskrænke ytringsfriheden ved at kritisere Morgenavisen Jyllands-Posten for at have skrevet om en voldtægtssag, at tre somaliere var gerningsmændene. Ifølge reglerne om god presseskik og for at forebygge diskrimination bør medierne ved forbrydelser ikke nævne noget om gerningsmændenes race, nationalitet eller tro m.m., med mindre det har relevans for sagen. Statsministeren affærdigede Pressenævnets kendelse som præget af »politisk korrekthed«.
Dansk Journalistforbund påpeger, at der blandt journalister er delte meninger om kendelsen, men at statsministeren – som også har pressen som sit resortområde – gør fejl ved overhovedet at blande sig.Leder på forsiden

Kreml strammer greb om parlament
*Ruslands parlament, Dumaen, hvis centrumflertal stort set støtter præsident
Vladimir Putin, fyrede i går kommunistiske medlemmer fra de fleste af partiets formandsposter.
Kommunistpartiet, Dumaens største parti, blev fjernet fra syv af partiets ni udvalgsformandsposter, hvilket øjeblikkeligt fik partiet til selv at træde tilbage fra dets resterende to formandsposter.
De pågældende formandsposter blev efterfølgende øjeblikkeligt tildelt parlamentets Kreml-venlige partier.
Kommunistpartiets leder, Gennadij Sjuganov, anklagede Dumaen for at udføre en »moralsk og politisk terror, sponsoreret af Kreml«.
»Vi agter at danne en skyggeregering (...) og ikke udelukkende kritisere myndighedernes forslag, men komme frem med vore egne fornuftige alternativer,« sagde Sjuganov.
Det russiske kommunistparti har 84 af Dumaens 450 medlemmer.

’Embedsmænd skal debattere mere’
*Embedsmændenes mulighed for at bruge deres ytringsfrihed benyttes alt for lidt i dag. Og det svækker den offentlige debat.
Det mener afdelingsforstander og ekspert i forvaltningsret Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole.
Han var en af oplægsholderne på Danmarks Journalisthøjskoles seminar i går om offentlige ansattes ytringsfrihed og ansvar. Her blev der sat fokus på, hvordan det står til med offentlige ansattes ytringsfrihed i dag.
Specielt Farum-sagen har vist, at embedsmænd nemt kan komme i et dilemma, hvis deres overordnede laver ulovligheder. Og Oluf Jørgensen savner, at embedsmændene i højere grad tør bruge deres mulighed for at ytre sig.
»Jeg mener, det er dybt ærgerligt, set fra et demokratisk synspunkt, at så få embedsmænd deltager i den offentlige debat. Der mangler i den grad kvalificerede indlæg,« sagde Oluf Jørgensen.

Nye sammenstød i det vestlige Indien
*Seks mennesker blev i går rapporteret dræbt i Indien efter et døgns sammenstød mellem muslimer og hinduer i den uroplagede delstat Gujarat i den vestlige del af landet. Det oplyste indisk politi.
Dødstallet er det højest registrerede i de seneste to uger, og eskaleringen i volden kommer umiddelbart inden den indiske premierminister Atal Behari Vajpayees besøg i delstaten, som er planlagt til i dag. Det vil være Vajpayees første visit i området, siden de værste religiøse uroligheder i et tiår brød ud i Gujarat i slutningen af februar. Flere end 800 mennesker mistede livet.

Jordskred i Papua Ny Guinea
*Mindst otte mennesker er blevet dræbt, og 22 mennesker er fortsat savnet efter et jordskred i et afsides liggende område i Papua Ny Guinea. Det oplyste lokale hospitalskilder onsdag ifølge en lokal avis Post Courier.
Jordskredet fandt sted i mandags i Kobung i provinsen Morobo, hvor en række huse blev begravet i mudder, mens de omkomne lå og sov.
Ifølge de lokale myndigheder var jordskredet en følge af et jordskælv målt til 5,3 på richter-skalaen. Området har i forvejen lidt under en voldsom nedbør de seneste uger.

’Resocialisering kan blive svært’
*Regeringens forslag om hårdere straffe kan betyde, at det danske retssystem i mindre grad tager hensyn til, at dømte skal kunne resocialiseres, så de kan vende tilbage til samfundet.
Det mener Advokatrådets retsudvalg, som af justitsminister Lene Espersen (K) er blevet bedt om at komme med et høringssvar i forbindelse med behandlingen af lovforslaget.
»Der er en risiko for, at de seneste mange års kriminalpolitik bliver skærpet i retning af, at man lægger mere vægt på forholdsvis hård og kontant afregning som i USA. I stedet for et system hvor hovedvægten lægges på, at den pågældende får mulighed for at vende tilbage til en ny tilværelse efter at være blevet resocialiseret,« siger advokat Hans Kjellund, som er medlem af Advokatrådets retsudvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her