Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

25. april 2002


Våbenforhandlinger ender uden enighed
*Repræsentanter for USA og Rusland afbrød onsdag forhandlinger om en ny atomar nedrustningsaftale uden at være nået til enighed, meddeler det russiske forsvarsministerium. Sammenbruddet sker kun en måned før den ventede undertegnelse af en erklæring om våben på topmødet i Moskva mellem den amerikanske præsident, George W. Bush, og den russiske præsident, Vladimir Putin. Det var planen, at forhandlingerne skulle have været fortsat i dag. Parterne strides om, hvorvidt strategiske angrebsvåben blot skal afmonteres, som USA ønsker, eller de helt skal skrottes.
»Vi mener, at en fremtidig aftale om en nedrustning af de strategiske våben skal medføre, at både sprænghoveder og fremføringsenheder elimineres,« siger en unavngiven russiske militær diplomat ifølge det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS.
USA og Rusland stiler mod et nyt loft på 1.700-2.200 atomsprænghoveder hver.

Ekstremister havde ’konkrete planer’
*Mindst fire formodede medlemmer af den ekstre-mistiske palæstinensiske bevægelse El-Tawhid blev onsdag afhørt, efter at tysk politi ved en landsdækkende razzia-operation tirsdag tilbageholdt 11 palæstinensere.
»Mændene er mistænkt for at have gjort forberedelser til konkrete terroranslag i Tyskland,« sagde en talskvinde for den tyske statsanklagemyndighed.
En af de anholdte blev onsdag fløjet i helikopter til en afhøring i Karlsruhe. De tyske myndighder var tilbageholdende med oplysninger om de anholdte, og det blev blot meddelt, at »mere end fire« i løbet af dagen ville blive afhørt ved en føderal retsinstans i Karlsruhe. Justitsminister Herta Däubler-Gmelin advarede om, at det er nødvendigt med større vagtsomhed over for terrortruslen i det tyske samfund. Indenrigsminister Otto Schily beklagede samtidig, at der var manglende kendskab til arabisk i den tyske efterretningstjeneste.

Møde om bistand til palæstinensere
*Internationale donorer samledes i går til et todages møde i Oslo, hvor emnet var, hvor meget humanitær og økonomisk bistand der skal ydes til palæstinenserne til genopbygningen efter den israelske offensiv på Vestbredden. Mødet begyndte med uformelle drøftelser mellem delegationerne, heriblandt FN, USA, EU, Israel, Den Palæstinensiske Myndighed, Norge og Verdensbanken.

Formodet terrorist anholdt i Spanien
*Spansk politi anholdt onsdag det andet formodede medlem af al-Qaeda-terrornetværket i løbet af to dage. Herefter er omkring 20 personer, som mistænkes for at tilhøre Osama bin Ladens gruppe, blevet pågrebet i Spanien siden terrorangrebene i USA den 11. september sidste år. Manden, der blev anholdt onsdag, brugte ifølge myndighederne et ejendomsselskab som dække til at finansiere terroraktiviteter, sagde den spanske indenrigsminister, Mariano Rajoy, på et pressemøde.

Færøerne har rekordoverskud
*Pengene strømmer ind i den færøske landskasse som aldrig før. Således var landskasseoverskuddet i fjor på 697 mio. kr. rekordhøjt.
Samtidig kritiserer oppositionen landsstyret for at puge penge sammen, mens sygehusene nedslides og andre sociale områder – f.eks. ældreplejen – forsømmes.
Rekordoverskuddet kommer efter, at der i adskillige år har været et stort overskud på det offentlige færøske regnskab. 144 mio. kr. er brugt til at betale af på Færøernes gæld, mens resten lægges i den bugnende landskasse, der nu ligger inde med en opsparing på 2,6 mia. kr. Årsagen til overskuddet er den store vækst i de færøske indtægter. Samtidig har landsstyret fastholdt udgifterne uden at ødsle overskuddet bort, fastslår Færøernes landsstyreformand for finans- og økonomi, republikaneren Karsten Hansen. Et flertal i lagtinget har besluttet, at bloktilskuddet fra Danmark fra i år skal reduceres med 366 mio. kr. – svarende til godt en tredjedel.

Spansk pres koster dansker EU-post
*Massivt pres fra Spanien har ikke alene sat en kæp i hjulet på en reform af EU’s fiskeripolitik. Det er tilsyneladende også den spanske regering, der står bag onsdagens overraskende fyring af den danske generaldirektør Steffen Smidt, 56, der leder EU-kommissionens direktorat for fiskeripolitik.
Meddelelsen om Steffen Smidts afgang fra topposten i EU-kommissionen kommer samtidig med, at EU’s fiskerikommissær, Franz Fischler, er stødt på hård modstand mod sit udspil til en fiskerireform internt i kommissionen.
Steffen Smidt skal forlade chefposten ved udgangen af juni, netop når statsminister Anders Fogh Rasmussen sætter sig i EU's formandsstol og skal lede forhandlingerne om fiskerireformen, der skal være på plads inden årsskiftet, når de eksisterende ordninger for fiskeriet udløber.
Lande som Spanien, Frankrig og Italien er modstandere af Franz Fischlers reformudspil, og afskedigelsen af reformtilhængeren Steffen Smidt skal være kommet bag på andre end den danske regering. Artikel på forsiden

EU-udsendinge møder Arafat
*Onsdag eftermiddag besøgte en EU-delegation bestående af den udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, og mellemøstudsendingen Miguel Angel Moratino palæstinensernes leder, Yasser Arafat, i dennes hovedkvarter i Ramallah.
Efter knap to timers møde sagde Solana, at samtalerne havde fokuseret på »palæstinenserne humanitære situation« efter Israels tre uger lange militære offensiv på Vestbredden. Solana skal også mødes med Israels premierminister, Ariel Sharon, og udenrigsminister Shimon Peres under besøget i regionen.
I landsbyer på Vestbredden skød og dræbte israelske soldater i kampvogne i går tre palæstinensere under nye fremstød i landsbyer, og i Betlehem blev tre personer såret under en skudveksling ved Fødselskirken umiddelbart før, at et møde mellem de indespærrede palæstinensere i kirken og israelske repræsentanter skulle genoptages. To palæstinensere og en israeler blev såret.

SiD-formand forlader bestyrelse
*SiD-formand Poul Erik Skov Christensen har besluttet at forlade posten som bestyrelsesformand i byggeselskabet J&B Entreprise. Det oplyser Specialarbejderforbundet i en pressemeddelelse onsdag. Beslutningen kommer kun kort tid efter, at Poul Erik Skov mødte hård kritik for sin rolle i forbindelse med forbundets forretninger med J&B Entreprise. For nylig gik bedrageriafdelingen i Københavns Politi ind i sagen. Poul Erik Skov Christensen afviser dog, at der er en sammenhæng mellem kritikken og hans afgang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her