Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

22. april 2002


Nederlag til Schröder i delstat
*Det konservative CDU og de tidligere østtyske kommunister i Partiet for Demokratisk Socialisme (PDS) gik frem ved gårsdagens delstatsvalg i Sachsen-Anhalt, mens forbundskansler Gerhard Schröders socialdemokrater gik stærkt tilbage, viste en måling foretaget ved valgstederne af den tyske tv-kanal ARD.
Målingen, der blev offentliggjort kort efter valgstedernes lukning, viste, at socialdemokraterne gik tilbage til kun 18,5 procent af stemmerne, efter at partiet ved det foregående valg for fire år siden fik 35,9 procent. Socialdemokraterne har regeret Sachsen-Anhalt i de seneste otte år.
CDU fik ifølge målingen 37,5 procent af stemmerne – en markant fremgang fra 22 procent i 1998.

Hård kritik af Forsvarskommando
*Forsvarskommandoens håndtering af den tragiske eksplosionsulykke i Kabul den 6. marts, der kostede tre danske og to tyske soldater livet, bliver udsat for en usædvanlig hård kritik fra en af forsvarets største personelorganisationer, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF). Kritikken fremkommer i det seneste nummer af HKKF’s medlemsblad Fagligt Forsvar, hvor Forsvarskommandoens informationsindsats i forbindelse med dødsulykken anklages for at være uprofessionel.
Det skyldes ikke mindst, at der gik adskillige timer fra ulykken indtraf, til det danske forsvar fandt det belejligt at bekræfte hændelsen i Kabul over for offentligheden, selv om både det tyske udenrigsministerium og de internationale tv-stationer havde bragt nyheden.

Venstre afviser DF-trusler
*Venstre vil ikke stramme udlændingepolitikken yderligere for at få Dansk Folkeparti med i en aftale om finansloven for 2003. De to emner afgøres separat. Desuden skal regeringens udlændingepolitik have tid til at virke. Halvt så mange som før har søgt asyl i Danmark, siden regeringen foreslog at stramme udlændingepolitikken.
Det siger Venstres finansordfører, Kristian Jensen, til Ritzau. Han afviser advarsler fra Pia Kjærsgaard om, at DF vil samarbejde med Socialdemokratiet om velfærd og arbejdsmarkedet, hvis antallet af udlændinge ikke begrænses. »Vi lader ikke vore flygtningepolitik diktere af finansloven. Hvis vi strammer flygtningepolitiken, er det, fordi der er grund til det. Når vi laver finanslov, er det af hensyn til finanspolitikken. Derfor tager jeg Pia Kjærsgaards melding rimeligt afslappet,« siger Kristian Jensen.

Nye religiøse kampe i Gujarat
*Den langvarige religiøse strid mellem hinduer og muslimer i Indiens vestlige delstat Gujarat brød atter ud i lys lue natten til i går. Politiet skød og dræbte én mand i et forsøg på opløse den ophidsede folkemængde, og 17 personer blev såret, da de to religiøse grupper satte ild på forretninger og kastede sten og benzinbomber mod hinanden. Urolighederne fandt sted i byen Kapadwanj 70 kilometer syd for Gujarats hovedby Ahmedabad, og der blev efterfølgende indført udgangsforbud i byen, oplyser lokalt politi.
Der har været gentagne tilfælde af religiøse sammenstød i Gujarat siden sidste måneds voldsomme uroligheder, der kostede 750 overvejende muslimer livet i gengældelsesangreb for de 59 hindu-aktivister, der brændte ihjel, da en muslimsk gruppe satte ild til et tog sidst i februar.

Reumert-pris til danser
*For første gang tildeltes en danser hædersprisen, da årets Reumert-priser for sæsonens bedste præstationer i dansk teater blev uddelt i aftes ved et festarrangement på Det Kongelige Teater i København. Den internationalt anerkendte solodanser Nikolaj Hübbe modtog Bikubens Hæderspris på 300.000 kr. Betty Nansen Teatrets Ibsen-forestilling Når vi døde vågner blev kåret til årets forestilling af en jury bestående af bl.a. teaterkritikere, kulturjournalister og kulturpersonligheder. Desuden blev stykkets iscenesætter, Peter Langdal, hædret som årets instruktør.

Pakistan anholder muslimsk leder
*Lederen af Pakistans største fundamentalistiske parti blev i går anholdt i forbindelse med en ulovlig demonstration mod general Pervez Musharrafs folkeafstemning om en forlængelse af hans præsidentperiode den 30 april, oplyser talsmænd for partiet. Politiet anbragte Qazi Hussain Ahmad i en ventende varevogn, da han kom ud af partiets hovedkvarter i den østlige by Lahore for at lede en demonstration med hundredevis af tilhængere af partiet Jamaat-i-Islami. Jamaat har tidligere indbragt afstemningen for højesteret, og partiets opfordring til boykot har bredt sig til alliancen af partier i opposition til general Musharraf, som tog magten gennem et militærkup i 1999.

75.000 på gaden i Washington
*75.000 demonstranter indtog i weekenden gaderne i Washington for at protestere først og fremmest mod Israels invasioner i de palæstinensiske områder og de rapporterede overgreb. Men protesten var også mod Den Internationale Valutafond og Verdensbanken, der holdt møde i den amerikanske hovedstad i weekenden.
Demonstrationen, der var domineret af arabiske amerikanere, forløb fredeligt.

Grønlændere: Den glemte minoritet
*Grønlændere i Danmark glemmes og svigtes af kommunerne. Modsat andre etniske minoriteter tilbydes de hverken danskundervisning eller jobtræning, når de kommer til Danmark, og det får alvorlige følger for de dårligst stillede.
Først når de sociale problemer bliver synlige, træder hjælpen til, og på det tidspunkt er det ofte for sent. Det fremgår af Magtudredningens seneste rapport »Grønlænderne i Danmark. En overset minoritet«, der udkommer i morgen.
Rapportens forfatter, Lise Togeby, professor i politisk sociologi på Aarhus Universitet, siger til Ritzau, at det især i disse år er påkrævende at hjælpe nyankomne grønlændere til at lære dansk.

Skærpet told uden effekt i Danmark
*EU-Kommissionens plan om at indføre en told på op til 100 procent på udvalgte varer fra USA får kun meget begrænset virkning i Danmark.
Det siger cheføkonom i Handelskammeret, Jens Brendstrup. Forslaget fra kommissionen er en reaktion på amerikanernes særtold på stål fra Europa.
Den europæiske told bliver lagt på citrusfrugter, tekstil og visse varer i rustfrit stål, men virkningen i Danmark bliver yderst lille, da vi stort set ikke importerer disse varer fra USA. Den amerikanske særtold på stål fra EU har heller ikke den store effekt på Danmark, da eksporten er begrænset.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her