Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

20. april 2002


Kommuner siger nej til flere flygtninge
*De 19 kommuner i Frederiksborg Amt i Nordsjælland siger i fællesskab nej til at modtage flere flygtninge næste år. En enig bestyrelse for Kommuneforeningen i Frederiksborg Amt har besluttet at afvise at tage imod de 315 flygtninge, som kommunerne skal fordele imellem sig i 2003.
Hvert år beder Kommunernes Landsforening kommunerne i landets amter om at finde ud af, hvor flygtningene skal bo, men i Frederiksborg Amt er det endnu ikke lykkedes at lave en frivillig fordelingsaftale, skriver Frederiksborg Amts Avis.
»Vi kan hverken huse dem eller bygge os ud af problemet. Derfor må vi gøre op med det her system og finde en anden måde,« siger formanden for Kommuneforeningen, borgmester Finn Hansen (K) fra Skævinge til avisen. Det er blandt andet konsekvenserne af senere familiesammenføringer, der ifølge politikerne ødelægger kommunernes planlægning på flygtningeområdet.

Tæt på verdens-aftale om regnskove
*Miljøministrene fra 120 lande nåede efter langstakte forhandlinger sent torsdag til enighed om principperne i en aftale om bevarelsen af verdens regnskove.
»Alt tegner til, at vi når frem til et resultat,« sagde den danske miljøminister Hans Christian Schmidt til Ritzau efter torsdagens møde i den hollandske regeringsby Haag. De afsluttende forhandlinger kommer efter en ti dage lang FN-konference, der skal sikre overlevelsen af truede dyr og planter ved at forhindre afskovning og ulovlig skovhugst.
Også formanden for miljøorganisationen Nepenthes, Jacob Andersen, mener, at der er grund til glæde. »Helt overordnet set er det den største aftale på globalt niveau til dato om skove,« siger han. Dog savner han nogle mere klare mål. For eksempel at man havde stadfæstet, at det med år 2010 ville være slut med at fælde regnskov og udrydde arter.
Ifølge FN forsvinder de tropiske regnskove, hvor hovedparten af alle naturressourcer findes, med alarmerende hast. Det anslås, at disse skove skrumper med en procent årligt.

Aftale i DR Congo faldt i 11. time
*Aftalen mellem regeringen i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo – det tidligere Zaire) og landets to største oprørsgrupper faldt natten til fredag på gulvet.
I onsdags forlød det ellers, at regeringen i Kinshasa havde underskevet en aftale med den ene af oprørsgrupperne - de ugandisk støttede oprørere. Men aftalen efterlod den anden store oprørsgruppe, den rwandiskstøttede Congolesiske Samling om Demokrati, uden indflydelse.
Aftalen skulle have afsluttet den fire år lange krig og etableret en midlertidig regering, hvor Joseph Kabila beholdt præsidentposten, og oprørslederen Jean-Pierre Bemba blev premierminister.
I otte uger har parterne forhandlet i Cun City i Sydafrika.

Regering vil forhandle bistand
*Regeringen indkalder snart forligspartierne til at forhandle om dansk bistand til miljø-, freds- og stabilitets-formål – den såkaldte Mifresta-ramme.
Bistanden bør omlægges, fordi flere østeuropæiske ansøgerlande ventes at komme med i EU. Det oplyste statsminister Anders Fogh Rasmussen fredag efter et timelangt samråd i Folketingets miljøudvalg.
»Det er en ny situation, da lande, vi har hjulpet, nu bliver medlemmer. Så bør hele den danske bistand have en anden karakter,« sagde statsministeren til Ritzau.
Oppositionen har kritiseret regeringen for forligsbrud om Mifresta-rammen. Den har skåret 700 mio. kr. på miljøbistanden til ulande og indefrosset 668 mio. kr. på miljøstøtten til u-lande.

Farlige drivhusgasser forbydes
*Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) vil forbyde tre farlige drivhusgasser, der bidrager til drivhuseffekten og et mere ustabilt klima. Det fremgår af en ny bekendtgørelse, som miljøministeren sendte til høring fredag.
Ejere og producenter af større køleanlæg som frysere og kølediske til detailhandelen får dog et år mere til at afvikle drivhusgasserne. Fristen bliver 1. januar 2007, hvor stofferne for alle andre generelt bliver forbudt 1. januar 2006.
Til gengæld bliver der strammet op om udslip af industrigasser fra de eksisterende køleanlæg, og der stilles krav om, at disse udslip mindskes.

Kongresforslag om nødhjælp til Israel
*Fremtrædende medlemmer af Repræsentanternes Hus i USA sagde torsdag, at de vil søge op mod 200 millioner dollar (1,7 mia. kr.) til nødhjælp til Israel. Samtidig fremlagde to senatorer uafhængigt af hinanden forslag til sanktioner mod palæstinenserlederen Yasser Arafat og Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO).
Det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Nita Lowey fra New York, der sidder i udvalget for bistand, sagde, at hun og andre i udvalget vil presse på for, at Israel får op mod 200 milloner dollar af den 27 milliarder dollar (225 mia. d.kr.) store pulje, der er afsat til bekæmpelse af terrorisme.
Israel modtager allerede tre milliarder dollar fra USA hvert år og har søgt om yderligere 800 milloner dollar (6,7 mia. d.kr.).

6000 børn savnes i Uganda
*FN udtrykte fredag frygt for skæbnen for omkring 6000 børn, der er savnet, efter at ugandiske soldater har løbet oprørsbaser i det sydlige Sudan over ende.
Laura Melo, talskvinde for FN's Fødevareprogram i Nairobi, Kenya, sagde, at hun frygter, at børnene enten er forsvundet eller fanget i kamphandlingerne mellem Ugandas hær og kristne militssoldater i Sudan.
Den kristne milits, LRA, har i de seneste 14 år kæmpet for at vælte Ugandas regering. Det menes, at militsen har bortført mindst 12.000 børn i det nordlige Uganda. Børnene bruges som slaver eller koner for militssoldater.

Bøder skal betales tilbage
*84 virksomheder, der har brudt loven på arbejdsmiljø-området, har i al stilhed fået en uventet gave fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), skriver Ekstra Bladet fredag.
Som en af sine første embedshandlinger udstedte Hjort Frederiksen i december dekret om, at der ikke længere måtte gives bøder for en række lovovertrædelser. Men ministeren gik langt videre end det.
Han beordrede samtidig, at verserende sager skulle stoppes, bødeforlæg, der var udsendt, skulle trækkes tilbage, og Arbejdstilsynet fik endda ordre på at tilbagebetale bøder, der allerede var inddrevet.
Arbejdstilsynets juridiske af deling oplyser til Ekstra Bladet, at Claus Hjort Frederiksens ordre har stoppet i alt 84 sager om bøder på 10.000 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her