Læsetid: 3 min.

Palæstinensere: Bland jer udenom

Danske palæstinensere vil ikke lade Hizb-ut-Tahrir blande religion ind i politisk konflikt
19. april 2002

Repræsentanter for danske palæstinensere er ikke glade for Hizb-ut-Tahrirs indblanding i den israelsk-palæstinensiske konflikt.
»Jeg synes ærlig talt, at de skulle blande sig udenom,« siger Mahmoud Abouchouk, der er talsmand for organisationen ’Palæstinensere i Odense’, og fortsætter:
»Det er en national sag om et folk, der er fordrevet fra sit land af en besættelsesmagt. Det er ikke en religiøs sag, og vi skal ikke til at gøre jøder fortræd her i landet,« siger han.
Det er en holdning, der deles af flere herboende palæstinensere.
»Vi tager afstand fra alle, der vil blande religion ind i denne sag. Det er en politisk sag og den skal løses politisk,« siger Mahmoud Issa. Han er medlem af bestyrelsen i ’Dansk- Palæstinensisk Venskabsforening’ og seniorforsker i moderne palæstinensisk historie ved Carsten Nieburgh- Instituttet.
Han frygter, at det vil skade palæstinensernes sag.
»Det gavner ikke vores sag, når man tager et religiøst udgangspunkt. I Europa har man i 200 år adskilt politik og religion, og så skal vi ikke til at føre politisk kamp fra moskéen«
Reaktionerne skyldes en tekst Hizb-ut-Tahrir har omdelt på løbesedler og lagt ud på deres hjemmeside. Her bringes et citat fra Koranen, hvor der står:
»Og dræb dem, hvorend I finder dem, og fordriv dem, hvorfra de fordrev jer«
Det efterfølges af en beskrivelse af jøder som et »bagvaskende folk«, der forråder, bryder aftaler og dræber uskyldige. Danske politikere og repræsentanter fra det jødiske samfund har taget det som en opfordring til at dræbe jøder – også i Danmark.

Tekst ingen trussel
Walid El-Jamal, der sidder i integrationsrådet i Københavns kommune og var anmelder af demonstrationen foran den israelske ambassade, mener budskabet er skadeligt for palæstinenserne.
»Der er måske nogle, der vil misforstå det, og tror, at det er de samme vi står for. Men de vil have en islamisk stat og bruger blot det palæstinensiske spørgsmål for at skabe opmærksomhed om sig selv,« siger Walid El-Jamal til Information.
Men Hizb-ut-Tahrir-partiets talsmand, Fadi Abdullatif, mener ikke, teksten er nogen trussel.
»Citatet fra Koranen er ikke en trussel eller opfordring til at slå jøder ihjel. Teksten er møntet på, at jødiske ledere udfører massakrer mod civile i palæstinensiske byer. Det er den situation, vi forholder os til, det er det, vi reagerer på,« siger han til Ritzau.
»Det er ikke et spørgsmål om at dræbe nogen. Men bliver man angrebet, må man reagere og gribe til våben. Danskerne sad vel heller ikke og grinede, da de var besat af tyskerne,« fortsætter han.

Overfortolkning
Mahmoud Issa kan godt forstå, at der kommer nogle stærke religøse symboler frem i retorikken, når unge mennesker ser de voldsomme billeder fra kampene. De foregår ofte omkring religiøse eller symbolske bygninger og lokaliteter, som Fødselskirken i Betlehem og al-Aqsa moskeen og det kan virke meget stærkt.
Men meget af balladen omkring Hizb-ut-Tahrir er dog i høj grad overfortolkning, blandt andet i medierne, mener lektor Norman Kanafani. Han er også palæstinenser og mener, at man giver det fundamentalistiske parti for stor opmærksomhed, og gør dem derved en tjeneste.
»Mens åbne, liberale og intellektuelle muslimer prøver at sige, at man ikke skal fortolke Koranen bogstaveligt, kommer hele det danske samfund lige præcist og fortolker Koranen bogstaveligt i denne sag. Man spiller på fundamentalisternes præmisser,« siger han.
Hizb-ut-Tahrir mener også selv, at de er blevet fordrejet og overfortolket:
»Medier og politikere fordrejer bevidst vores synspunkter. De er mere interesseret i at dække over Sharons massakrer på uskyldige børn og kvinder. Hvorfor hører man ikke på disse menneskers nødråb. Man vender billedet om og gør ofre til forbrydere og forbrydere til ofre,« siger Fadi Abdullatif til Ritzau.

FAKTA
Frihedspartiet
*Organisationen Hizb-ut-Tahrir er en muslimsk organisation, der kalder sig selv et ’politisk parti, hvis ideologi er Islam.’
*Hizb-ut-Tahrir betyder frihedspartiet.
*På den danske hjemmeside fremgår det, at organisationens mål er at oprette en islamisk stat, ’hvori alle livets anliggender styres ifølge de islamiske love’.
*I Danmark tegnes organisationen især af frontfigurene Fadi Abdullatif og Emir Shamil.
Flere eksperter har nævnt Hizb-ut-Tahrir i forbindelse med rekruttering af talebankrigere og medlemmer til terrornetværket al-Qaeda, men organisationen er i dag ikke på EU’s liste over forbudte terrororganisationer.
*Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange medlemmer organisationen har i Danmark. Der er nævnt tal mellem 100 og 400.

www.hizb-ut-tahrir.dk
www.hizb-ut-tahrir.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her