Læsetid: 2 min.

Prinsessen og hushjælpen

Diplomater og FN-ansattes brug af private husslaver er atter kommet i søgelyset i USA, hvor en saudiarabisk prinsesse risikerer fængsel for slaveri
4. april 2002

Ismiyati Memet Soryono havde ikke fået sin løn i to måneder, da hun den 14. december sidste år valgte at brokke sig til sin arbejdsgiver. Den 36-årige indonesiske kvinde arbejdede som tjenestepige for den saudiarabiske prinsesse Buniah al Saud, som var kommet til USA for at læse på universitetet. Efter ti måneder i Florida med prinsessen var Soryono nu kørt træt i den ringe løn (200 dollar), de manglende lønudbetalinger og de næsten daglige episoder, hvor hun fik tildelt lussinger for småting – såsom at komme til at gå ind foran sin chef, når de var på indkøb – eller blev truet med fængsel, hvis hun protesterede.
»Vi er i Amerika,« sagde Soryono derfor i december til prinsessen.
Få minutter efter fik alarm-centralen et opkald fra prinsessens nabo, hvor en blødende Soryono havde søgt tilflugt efter at være blevet skubbet baglæns ned ad en trappe. Buniah al Saud blev anholdt, og den amerikanske anklagemyndighed begyndte en undersøgelse af, om der var tale om ’moderne slaveri’ – altså udnyttelse af Ismiyati Memet Soryono.
Dermed blev Soryono også det seneste nummer i rækken af udenlandske tjenestepiger, der er blevet kendte i den amerikanske offentlighed, fordi de har arbejdet under slavelignende forhold for udenlandske diplomater i USA eller ansatte i FN, Verdensbanken, IMF osv. Typisk bliver de udsat for vold og seksuelt misbrug af arbejdsgiverne. De skal arbejde i mange timer, får en lille eller ingen løn og bliver sultet.
Især Verdensbanken har store problemer med sine ansatte i USA, fortæller en amerikansk immigrations-advokat avisen The Observer. I 12 år har han gentagne gange skrevet til Verdensbanken for at gøre opmærksom på problemet.
»Jeg har aldrig fået svar. De er simpelthen ligeglade,« siger han.

Også problem i Europa
Hvert år kommer ca. 4.000 til USA for at arbejde som hushjælp eller barnepiger for diplomater, FN-ansatte og lignende arbejdsgivere, der ironisk nok selv er ansat til at arbejde for afskaffelse af misbrug, fattigdom og nød.
»De bliver holdt fanget af nogle af verdens mest magtfulde arbejdsgivere, som udnytter, ydmyger og nedværdiger dem,« siger Carol Pier fra Human Rights Watch, der sidste år offentliggjorde en rapport om problemet i USA.
Mange bliver ansat i god tro, fordi de har fuld tillid til f.eks. FN-ansatte, fastslår rapporten. Når de så oplever arbejdsbetingelserne, kan de ikke slippe ud af situationen, fordi de ikke kender nogen i USA, ofte ikke taler engelsk og derfor er helt afhængige af deres arbejdsgivere.
Også i Europa findes problemet i stort omfang. Euro-parådet udgav sidste år en rapport, der dokumenterer, hvordan udenlandske diplomater og FN-ansatte importerer unge kvinder fra afrikanske og asiatiske lande til husarbejde. Kvinderne bliver slået, de arbejder op til 18 timer i døgnet, bliver groft underbetalt og får f.eks. kun lov til at spise rester og sove på gulvet eller i garagen. Det viser de omkring 200 sager, der har været alene i Frankrig i løbet af de seneste år.
I USA blev den saudiarabiske prinsesse Buniah al Saud løsladt ved kaution, indtil retssagen mod hende starter. Hun er nu gået under jorden og beskyttes af den saudiarabiske ambassade i USA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her