Læsetid: 2 min.

Regeringen holder terrorliste tæt til kroppen

Når der kommer nye navne på EU-terrorlister, vil det forsat ske uden indblanding fra Folketingets Europaudvalg
20. april 2002

BRUXELLES – Folketingets Europa-udvalg vil heller ikke i fremtiden blive hørt, hvis EU tilføjer nye navne til listen over terrorist-organisationer, hvis midler skal indefryses. Det står klart, efter at udenrigsminister Per Stig Møller i går redegjorde for rækkevidden af det mandat, som den tidligere regering fik i efteråret.
Ifølge Per Stig Møller har det nuværende arbejde med at opdatere EU’s liste »karakter af udfyldning« af den såkaldte ramme, der allerde er vedtaget:
»Den tekniske udfyldning af rammerne udgør efter regeringens opfattelse ikke ’sager af væsentlig betydning’, som ifølge tiltrædelsesloven skal forelægges for Folketingets Europaudvalg,« hedder det i udenrigsministerens svar til udvalget. Oven i det anfører ministeren også behovet for at bevare fortrolighed omkring den proces, der leder frem til, at en ny organisation sættes på liste. Det betyder, at det forsat bliver EU’s såkaldte ’clearing house’, der består af tre medlemmer fra hvert land, som afgører nye sager. Først når deres beslutning er taget, hører Folketinget om det.
Et bredt flertal i Europa-udvalget kunne i går leve med den procedure. De stiller sig tilfreds med i sidste ende, at kunne drage ministeren politisk til ansvar: »På denne måde kan regeringen ikke tørre beslutninger af på Folketinget. Det er dens ansvar alene, og vi kan stille en mistillidsdagsorden, hvis det kommer så vidt,« siger Enhedslistens medlem Keld Albrechtsen til Information. Men han understreger, at hvis fortrolighed nu er reglen, så må også landets statsminister respektere den. Anders Fogh Rasmussen kaldte under en rejse til Tyrkiet i starten af april den kurdiske separatistbevægelse PKK for en terrororganisation. Statsministeren fastslog, at PKK skal på EU’s opdaterede terrorliste, fordi organisationen også står på USA’s terrorliste.
»Hvis der er opbakning til total fortrolighed, så er der ikke noget at gøre ved det. Men det må så også indebære, at statsministeren ikke går og lækker oplysninger, om hvem EU senere vil sætte på listen. Så er de jo allerede stemplede i offentligheden, så snart forslaget er oppe, og det er uheldigt. Vi har opfordret Per Stig Møller til at gøre det klart for statsministeren,« siger Albrechtsen.
Socialdemokratiets formand for udvalget, Claus Larsen-Jensen, er tilfreds med ordningen: »Der er jo også fortrolighed omkring arbejde. I sidste ende kan vi tage det op i Folketingets kontroludvalg.« Navnene på EU-listen skal tages op til revision mindst hver sjette måned af EU’s clearing house.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her