Læsetid: 3 min.

Sharon lover tilbagetrækning inden for en uge

’Vi har intet af skjule i Jenin,’ siger den israelske ministerpræsident
16. april 2002

Israel vil trække sin hær ud af Nablus og Jenin inden for en uge. Det sagde Israels ministerpræsident, Ariel Sharon, i et interview på CNN i går.
Han præciserede, at tilbage-trækningen fra Nablus »ikke vil tage mere end en uge«, mens hæren ville være ude af Jenin inden for »et par dage«. Sharon gav dog ingen tidsangivelse for, hvornår han ville trække den israelske hær ud af Ramallah og Betlehem.
I interviewet sagde Sharon desuden, at Israel ikke har noget at skjule i Jenin-flygtningelejren, hvor palæstinenserne hævder, at den israelske hær har begået en massakre. Disse forlydender har det endnu ikke været muligt at be- eller afkræfte, idet kun ganske få hjælpeorganisationen og journalister har fået adgang til lejren.
I går fik repræsentanter for Internationalt Røde Kors (ICRC) dog for første gang efter siden afslutningen på kampene i Jenin adgang til lejren, men delegationen mødte så store ødelæggelser, at det hurtigt stod klart, at der ikke var meget, de kunne gøre.
»Vi var inde i udkanten af Jenin et kort stykke tid. Vi fik syv lig og to patienter med os ud. Men det var ikke meget, vi umiddelbart kunne udrette. En af årsagerne var, at vi – mod vor vilje – fik israelsk eskorte ind i byen. Vi ønsker at arbejde uafhængigt. Synet af israelere gjorde, at ingen palæstinensere vovede at komme frem,« fortalte den norske ICRC-repræsentant Ola Skuterud til det norske nyhedsbureau NTB.
»For det andet var skaderne så store, at vi kunne gøre meget lidt. Der ligger store murbrokker i gaderne, flere huse er styrtet sammen, mens andre huse truer med at styrte sammen. Der ligger også ueksploderede bomber i byen,« sagde han.
Palæstinensiske redningsarbejdere indstillede i går arbejdet i byen efter blot et par timers arbejde. Det var for farligt på grund af risikoen for, at huse ville styre sammen, sagde de, ligesom bombefælder gør det farligt at færdes i Jenin.
En talsmand for det palæstinensiske Røde Halvmåne sagde til det tyske nyhedsbureau DPA, at israelerne i byen lagde begrænsninger på organisationens hjælpearbejdere, mens Israels hær sagde, at den samarbejder med Røde Halvmåne under hensyntagen til sikkerhedssituationen.

Brud på konventioner
Også chefen for UNRWA, FN’s organisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, danskeren Peter Hansen, langede i går hårdt ud efter Israel, som han beskyldte for at overtræde Genéve-konventionen ved at nægte organisationen adgang til de genbesatte flygtningelejre, som UNRWA har ansvaret for.
»Jeg kan ikke sige, at vi slet ikke har haft adgang, men jeg kan sige, at vi ikke har haft noget nær den adgang, som man kunne forvente, hvis Genéve-konventionen var blevet overholdt,« sagde han i et interview med Reuters.
»Vi har forsøgt igen og igen at få adgang. Jeg har diskuteret dette med kolleger, som har udført humanitært arbejde andre steder i verden. Ingen af os kunne komme i tanke om situationer, hvor der har været en næsten total mangel på respons i forhold til de humanitære anmodninger.«
FN’s Menneskerettighedskommission bakkede i går på dens årlige møde i Genéve Peter Hansen ord op og godkendte en resolution fra arabiske og muslimske lande, der anklagede Israel for »grove overtrædelser« af menneskerettighederne og bekræftede, »det palæstinensiske folks legitime ret til at yde modstand«.
Resolutionen udtrykte stor bekymring for »drabene på mænd, kvinder og børn« i flygtningelejrene på Vestbredden – bl.a. i Jenin. Til gengæld var der ingen henvisninger til specifikke begivenheder i resolutionens henvisninger til »massedrab begået af den israelske hær i de besatte områder«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her