Læsetid: 3 min.

Man ska’ ka’ ka’

Tørnæs har problemer med det danske sprog – amerikanske skuespillere og muslimske piger ender under kniven for at blive accepteret
19. april 2002

(2. sektion)

Fjernsyn
Kurt Strand havde i »Profilen« en samtale med Ulla Tørnæs, vor undervisningsminister, som vil højne standarden i folkeskolernes undervisning, samtidig med at hun har travlt med at fyre femogtredive medarbejdere i sit ministerium. Adskillige af de fyrede er netop de eksperter, der har fortalt hende om nødvendigheden af at højne kvaliteten af undervisningen i folkeskolerne.
Nu tror ministeren formodentlig, ligesom sin høje chef, ikke på eksperter. Så ud med dem. Men det var nu alligevel eksperterne, hun henviste til, da hun skulle forklare, hvorfor hun nu tager fat på at lave disse forbedringer, der mest vil komme til at bestå i udvidelse af antallet af dansk-, engelsk- og matematiktimerne.
Det var ganske uklart, hvordan ministeren har tænkt sig at financiere denne udvidelse af timetallet. Der blev henvist til de forløsende ord »visse omlægninger«, som alle ministrene henviser til, når de skal forsvare de nedskæringer, som Silvio Fogh Flertal diktatorisk har pålagt dem at gennemføre. Derudover henviste madame til kommunernes gode vilje, skønt det er blevet dem forbudt at lade skatterne stige. At der i mange år har været brug for højnelse af niveauet i undervisningen i folkeskolen får vi dagligt beviser for. Såmænd også af undervisningsministeren selv, der betroede Kurt Strand, at hun i sin skoletid i særdeleshed havde været glad for sin dansklærer. Mon det er ham, der har lært hende at sige, som hun gjorde mindst tre gange i Profilen: »At man skal ka’...« Nå, dansk er også en svær sprog.

Amerikanske grimasser
Onsdag aften underholdt DR 1 med et dokumentarprogram, jeg tror det var lavet af BBC, om omskæring af amerikanske filmstjerners ansigter. Det handler ikke kun om drømmen om aldrig at blive gammel. Det handler også om at få sit ansigt tilsnittet efter agenters, filmmogulers og reklamefolks smag. Marilyn Monroe blev kritiseret for, at hendes hage var vigende. Hun fik først rigtig succes, da der blev lagt en pølle ind, så hun kom til at se mere beslutsom ud. John Wayne, Gary Cooper, Kirk Douglas, Rita Hayworth, Debbie Reynolds, Zsa Zsa Gabor, Madonna – you name them – alle tog de – eller tager på et eller andet tidspunkt en tur under plastikkirurgens kniv. Frank Sinatra havde holdt sin første afskedskoncert, da han opdagede, at hans ene øre dels var mindre end det andet, dels sad skævt, fordi han var taget med tang 55 år tidligere. Straks hen og få den første ultimative make-up så øret blev forstørret og sat på plads. Han holdt sin sidste af mange afskedskoncerter 25 år senere uden at være kommet til at se ældre ud.
Hvorfor er så mange af de amerikanske film så hule? Det er for, at der kan være flere penge i dem. Og så fordi mange af de ældre skuespillere med årene har fået skåret så mange nerver i ansigtet over, at de har mistet evnen til at finde en grimasse, der kan passe.
Nå, de laver da gudskelov også gode film over there.

Rystende program
Onsdag formiddag viste DR 1 et rystende svensk dokumentar program, »De Glemte Piger«, om omskæring af muslimske småpiger. Det var en genudsendelse fra sidste uge, men da smuttede den for mig.
Jeg har ikke den fjerneste lyst til at skubbe til den vogn, der befordrer fjendtlighed mellem religionerne. Derfor ligger det mig også på sinde at understrege, at de forpulede fanatikere, der fastholder omskæringen, selv undskylder sig med og forklarer, at dette er en tradition, der går tilbage til flere tusinde år før Kristi fødsel.
Ergo kan det ikke have noget med Islam, endsige Koranen at gøre, al den stund det først var i 610 e.Kr, at Muhamed fik sine visioner af ærkeenglen Gabriel. Der står da heller ikke et ord om omskæring af småpiger i Koranen, hævder troværdige læsere af den.
Det har ikke nogen hygiejnisk motivering, som omskæring af drenge kan siges at have i varme lande. Det er ikke mødrene, der forlanger deres døtre omskåret, det er fædrene.
Der lever – i det herrens år 2002 – 120 millioner kvinder verden over, som har fået deres underliv og klitoris molesteret, bare fordi det er en gammel skik. Der synes også at være en god gammel skik hos katolske biskopper, især i USA. Nemlig den at dække over de præster og munke, der ikke kan holde fingrene fra menighedernes smådrenge.
Hvoraf kommer denne loyalitet over for gejstlige fædre og brødre, som er større end omsorgen for ofrene for deres hormonforvirring? Nu appelleres der omsider til den øverste chef i Vatikanet.
Bare han dog kan huske, hvad det drejer sig om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her