Læsetid: 1 min.

Smittende sjæl

John Scofield Band: Überjam (Verve 589 356-2)
12. april 2002

(2. sektion)

Jazz
Det er med en drømmeagtig start, at John Scofields nye cd Überjam sætter af. En hilsen med tungen i mundvigen til 60’ernes hippievisioner der allerede er introduceret på det corny og humoristiske cover: Scofield i altets midte som Shiva selv med fire hænder og en guitar på skødet.
Efter et nasalt sitarloop og svimle raga-fraser i dialog med en samplet indisk sangerinde introduceres den kontante og nyhvæssede rytmegruppe, der udgør Scofields faste band for tiden: Jesse Murphy på elbas, Avi Bortnick på rytmeguitar og samples og Adam Deitch på trommer.
Unge folk med fingeren på nutidens elektroniske og rytmiske puls under indflydelse fra retro-bølgen, der nidkært låner fra 60’ernes og 70’ernes lydidealer.
Det har givet en gennemarbejdet og hip lyd med tekniske manipulationer undervejs, der kan minde om det norske hybrid-band Jaga Jazzist, men i øvrigt skal ses i forlængelse af Scofields partnerskab med trioen Medeski, Martin & Wood og atter nye fæller, der på det seneste indspillede A Go Go (1999) og Bump (2000).
Når det første indtryk af de frække og velsiddende men også i længden monotone grooves har lagt sig, er det substansen, man spørger efter.
Den har det med at komme og gå, men meget reddes og tåler genhør alene i kraft af John Scofields tilstedeværelse som melodibærer og solist. Det har altid været en styrke, at elguitaren i Scofields hænder lyder som en snerrende køter med rytmik i det skæve skelet.
Funky grooves blandet med jazz og dristigt satsede soloer krydret med bizar chorus-effekt er fortsat John Scofields varemærke, og det er i denne hans smittende sjæl og aldrig svigtende engagement, at pladen har sin værdi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her