Læsetid: 2 min.

Svær og livsbekræftende

Den iranske film ‘Berusede hestes tid’ er en både nøgtern og rørende beretning om kurdiske børns svære livsvilkår
19. april 2002

(2. sektion)

Ny film
Normalt er jeg ikke så meget for iransk film, men må alligevel overgive mig til den iranske instruktør Bahman Ghobadis debutspillefilm med den spøjse titel Berusede hestes tid.
Titlen hentyder til de muldyr, som kurdiske smuglere bruger til at fragte varer over grænsen mellem Iran og Irak, og som de er nødt til at fylde med alkohol, så dyrene kan klare turen gennem de snedækkede bjerge, hvor også miner og skydeglade grænsevagter lurer.
Men nu er det ikke smuglerne, men smuglernes børn, filmen handler om. Nærmere bestemt teenagedrengen Ayoub og hans fire søskende, pigerne Rojin og Ameneh, en lillebror og den handicappede storebror, Madi, der alle bor i en fattig landsby i den
iranske del af Kurdistan. Moren hører vi ikke noget til, og da faren bliver slået ihjel på et af de livsfarlige smuglertogter til Irak, må Ayoub tage det på sig at forsørge familien og prøve at tjene penge til den kostbare operation, som Madi desperat har brug for for at kunne leve bare lidt længere.

Griber om hjertet
Berusede hestes tid, der vandt voksenjuryens pris på børnefilmfestivalen Buster sidste år, er en nøgtern film, der usentimentalt fortæller om de barske vilkår, som det statsløse kurdiske folk lever under i grænseområderne mellem Iran, Irak, Tyrkiet og Armenien.
Filmen er baseret på dokumentaristen Bahman Ghobadis egne barndomsoplevelser i en sønderbombet landsby i det vestlige Iran, og den er optaget over to år på et minimalt budget og med amatører i hovedrollerne.
Resultatet er en afdæmpet, næsten dokumentarisk skildring af de kurdiske børns hårde tilværelse, som de ikke selv græder over, men accepterer som et livsvilkår. Det er stærke børn, der finder støtte hos hinanden, og som tidligt tvinges til at agere voksent og håndtere voksne problematikker.
Det er meget svært at være tilskuer til, men samtidig også besynderligt livsbekræftende, og Berusede hestes tid griber sin tilskuer om hjertet med en på vore breddegrader usædvanlig historie, som også større børn vil få noget ud af at se.

*Berusede hestes tid. Instruktion og manuskript: Bahman Ghobadi. Iransk (Husets Biograf, København, Øst for Paradis, Århus og Biffen, Aalborg)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her