Læsetid: 2 min.

Svimmelt maleri

Anette Harboe Flensburg maler æstetiske billeder med et indhold
22. april 2002

Udstilling
Anette Harboe Flensburgs udstilling i Clausens Kunsthandel hedder Inside out 2 for den blev først vist i det jyske, i Vestjyllands Kunstmuseum, Tistrup, derfor har titlen ’Inside out’ fået et to-tal heftet på. Men Inside out, det er den.
Der er farver, lys og skygger og overordnede mønstre, og det tager tid, at finde ind til billedet, som befinder sig mellem farvens forskellige niveauer. Motivet er blomster eller en skov malet med aktive farver, som er blevet overmalet med blød, fed, mørk blandingsfarve, en
’ikke-farve’.
Motivet er spærret inde; men før dækfarven stivnede har maleren flettet overflade og billede ind i hinanden ved at trække et net af smalle grøfter gennem den bløde dækfarve, som således skubbes til side. Derved åbnes passager ind til det underliggende billede med linjer, som i sig selv er underkastede et rigoristisk, autonomt system af lodrette, vandrette eller koncentriske baner.
Resultatet er en magisk flertydighed og en fundamental tvetydighed i forhold til det sete. Hvor befinder jeg mig, hvad og hvor er billedet, hvor kommer lyset fra – og skyggen? Malerierne er en udfordring, men frem for alt har de dybde og malerisk kvalitet – de må være gode at have.

De malede rum
Men udstillingen har to dele. Den anden halvdel består af tømte interiører, og også her er der en løbende dialog mellem en form for uvirkelig virkelighed og dens eksistens mellem synligt og usynligt. Farverne er slørede, undtagen de gule og orange, og rummene, kulisserne, der er åbne som stuerne i et dukkehus, ligner drømmesyner eller spejlinger i støvet glas.
I anledning af Anette Harboe Flensburgs seperatudstilling på Kastrupgård i 1998 formulerede den sørgeligt savnede maler, Ola Billgren, sin begejstring over mødet med hendes kunst. Han skrev bl.a: »Hun forener i billedet to konceptioner eller modaliteter af det sete: den ene gør holdt ved kommunikationens, dvs. sproget sammenbindende grænse, og udgør således en bekræftelse af det funktionelt meddelbare, mens den anden i det sete, ved en slags blikkets afdrift, opretter subjektet i dets yderste isolerethed, optaget af at producere et solipsistisk, fantasmagorisk andet billede.«
Bedre kan det ikke siges.

*Inside out 2«. Malerier af Anette Harboe Flensburg. Clausens Kunsthandel, Toldbodgade 9. København. Ti.-lø. 11-17. Til 11. maj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her