Læsetid: 2 min.

Tysk fodbold truet af Kirch-konkurs

Tyske politikere vil kautionere for 36 fodboldklubber, så de ikke rives med i medie-baron Leo Kirchs fald
5. april 2002

BERLIN – Den kolde rædsel har ramt de tyske politikere; og for én gangs skyld er socialdemokrater og konservative enige om situationens alvor: De 36 professionelle fodboldklubber i Bundesliga’en og 2. division er truet af en konkursbølge, som kan lægge den stolte fodboldnation øde.
Årsagen til krisen er de ca. 2,8 mia. kr., klubberne hvert år modtager fra medie-baronen Leo Kirch som betaling for tv-rettighederne til kampene. Men Kirch’ imperium er i alvorlige vanskeligheder og formentlig ude af stand til at betale næste afdrag. Hvis pengestrømmen stopper, mister klubberne op til 50 procent af deres indtægter.
Resultatet vil blive konkurser og spillerflugt til udlandet – en rædselsvision ingen ambitiøs politiker tør tænke til ende i et valgår.
For at redde tysk fodbold planlægger Schröder-regeringen og flere delstater derfor at spænde et økonomisk redningsnet ud under klubberne. Det offentlige vil stille ca. 1,5 mia. kr. som kaution, så klubberne får tid til at finde nye pengekilder.
Planen om støtte er omstridt. Redningen vil sikre politikerne anseelse blandt de fodboldgale vælgere, men hvordan skal man forklare, at det offentlige stiller formuer til rådighed for at sikre spillernes milliongager, mens store arbejdspladser som entreprenørkoncernen Holz-mann med 24.000 ansatte går ned.
»Så længe multimillionærer sidder på udskiftningsbænken, har klubberne besparelsesmuligheder,« siger Walter Döhring (FDP), der er økonomiminister i delstaten Baden-Württemberg.
Lederen af De Grønne i Bayern, Margarete Bause, mener, at fodbold skal spilles på markedsvilkår: »I stedet på at råbe på hjælp fra staten, må klubberne spare på lønningerne.«
Hos de store folkepartier, SPD og CDU-CSU, er holdningen til nødhjælpen positiv; både kansler Gerhard Schröder (Borussia Dortmund) og hans konservative udfordrer Edmund Stoiber (Bayern München) er lidenskabelige fodboldfans og oldboys-spillere.
»Når det gælder fodbold, har jeg ingen hæmninger,« siger Franz Müntefering, organisatorisk leder i SPD.

Tysk bekymring
Fremtiden er fortsat uvis for Leo Kirch medie-impe-rium. Hans aktiver er alle pantsat hos tyske storbanker, som i øjeblikket forhandler med Rupert Murdoch og Silvio Berlusconi om en overtagelse. En endelig løsning trækker ud, for de to udenlandske medie-ejere giver sig god tid: I forvejen ejer de små andele i Kirch og er dermed sikret forkøbsret til imperiet, og om de overtager Kirch før eller efter en konkurs, kan de i princippet være ligeglade med bare prisen er rigtig.
Kirch-imperiet består bl.a. tv-stationerne Sat 1 og Pro 7 med en samlet markedsandel på ca. 25 procent. Des-uden har han interesser i spansk tv og filmbranchen samt en betydelig aktiepost i Europas største bladhus, Springer Verlag.
Udsigten til at få Rupert Murdoch og Silvio Berlusconi indenfor landets grænser vækker ingen glæde i Tyskland: »Jeg vil ikke sige noget om Hr. Murdoch. (...) Med hensyn til Berlusconi er det ikke uproblematisk, hvis ministerpræsidenten i et os venligtsindet land via sine private selskaber får indflydelse i det tyske medieområde. I det mindste er en troværdig adskillelse af forretning og politik nødvendig,« siger kansler Schröder til Der Spiegel.
Avisen Tagesspiegel forbereder sine læsere på fremtiden med beretninger om, hvordan Berlusconis medier fordrejer sandheden i Italien – eksempelvis under den nyligt afholdte fagforeningsdemonstration i Rom med to mio. deltagere: I følge Berlusconis ugemagasin Pano-rama kom der kun 700.000, og kun »fordi det var godt vejr«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her