Læsetid: 3 min.

Ungarn går imod højrebølgen

Ungarns socialdemokratisk-liberale opposition vandt en kneben sejr over det nationalpopulistiske FIDESZ-parti. Nu er de tvunget til at holde sammen
23. april 2002

Tema: nationalistisk prorestvalg
Analyse
Efter en chokerende valgweekend med sejr for Le Pen i Frankrig og borgerlig magtovertagelse efter et vigtigt valg i det tyske forbundsland Sachsen-Anhalt kom valget i Ungarn som en overraskelse. Her vandt den socialdemokratisk-liberale opposition en kneben, men klar sejr og fik 188 af 386 mandater.
Statsminister Viktor Orban havde mobiliseret nye vælgere specielt i provinsen i de to uger mellem første og anden valgomgang. Men hans regeringsparti FIDESZ fik kun ét mandat i hovedstaden Budapest. Socialister og liberale havde et taktisk valgsamarbejde og det gav gevinst. De to partier havde også den fordel, at mange ungarere, også moderate, borgerlige vælgere, var forskrækkede over Viktor Orbans aggressive autoritære lederstil.
Det ungarske Le Pen-modstykke, forfatteren Istvan Csurka og hans parti MIEP, gled ud i første runde efter at være kommet under spærregrænsen med 4,5 procent af stemmerne.
En årsag var, at regeringspartiet FIDESZ havde ført en så nationalistisk og populistisk valgkamp, at mange ekstreme højrevælgere gik over til Orban. Specielt var man i disse kredse begejstret for, at regeringen gav specielle rettigheder til de tre millioner ungarere i nabolandene, noget som har skabt problemer specielt med Rumænien og Slovakiet. Seriøse vestlige aviser som Economist og Washington Post gav udtryk for bekymring og skrev, at Ungarn ikke ville være kommet ind i NATO, hvis Orban havde været statsminister for fem år siden og havde argumenteret på samme måde som i den sidste valgkamp. Og det er sikkert, at man nu trækker et lettelsens suk i Bruxelles, hvor man skal indlede de afsluttende forhandlinger om EU-medlemskab med Polen, den Tjekkiske Republik og Ungarn. Regeringen Orban var sådan set også særdeles EU-venlig, men både den indre politik og holdningen til nabolandene skabte problemer.
Det er helt klart, at den nye liberal-socialdemokratiske regering vil være langt mindre nationalistisk og føre en forsigtig udenrigspolitik også i forhold til nabolandene. Den moderate leder af socialistpartiet Lazlo Kovacs bliver udenrigsminister igen  som fra 1994 til 98. Han er ingen spændende eller specielt dynamisk politiker, men der er absolut ingen problemer med ham og i det hele taget ikke med den nye regering set med EU’s og NATO’s øjne.
Peter Medgessy har mandag allerede begyndt forhandlingerne med det liberale parti, og man regner med, at den nye samlingsregering vil være på plads om kort tid. Han er i dag partiløs, men han var vicestatsminister i den sidste for datidens forhold højst moderate kommunistiske regering. Relativt smertefrit har Ungarns ekskommunister udviklet sig til moderate socialdemokrater i Tony Blair-stil. Regeringens økonomiske politik er liberal og markedøkonomisk med en mere positiv holdning til udenlandsk kapital, end Orbans regering havde.

Styrket af fælles fjende
Der findes en venstrefløj og indre spændinger i socialistpartiet, men enheden er blevet styrket ved, at alle på venstresiden måtte danne en fælles front imod den aggressive magtkoncentration, som blev gennemført af Viktor Orban. Og fortsat er flertallet så knebent og FIDESZ så stærkt, at det er indlysende, at regeringspartierne må holde sammen. Alle ved, at splittelser kun gør det lettere for Orban igen at komme til magten. For den dynamiske, unge højreleder opgiver slet ikke efter et nederlag, som han dog med fuld ret siger også var en sejr for hans parti. FIDESZ havde jo stor fremgang og har nærmest udraderet andre højrepartier.
Men selv et lille flertal er nok til at forandre ungarsk politik. Peter Medgessy sagde på valgaftenen, at han vil være en statsminister for alle ungarere. Moderation og samling er de nye slagord. Trods mange problemer er økonomien i fremgang med relativt lav inflation og arbejdsløshed. Man vil nok prøve at angribe den økonomiske magtkoncentration, som Orbans venner i erhvervslivet har skabt. Medgessy ønsker ingen monopoler og er tilhænger af en åben transparent politik. Han vil sikkert ikke risikere nogen større eksperimenter, men genskabe stabiliteten i ungarsk politik. Vi kan vente en anden stil.
Korruption vil sikkert fremdeles være et problem, der er jo heller ingen mangel på mere eller mindre korrupte ekskommunister og den liberale koalitionspartner vil nok få en kontrol-funktion.
De fleste er enige om, at det er en fordel, at socialisterne ikke får magten alene. Så man kan nu håbe, at
roen vil sænke sig over Budapest, det mest spændende er hvordan Viktor Orban og FIDESZ vil optræde i opposition. Vil gårsdagens ledere nærme sig Le Pen og en ekstrem højrepopulisme eller vil man optræde som et ansvarligt konservativt oppositionsparti?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her