Læsetid: 3 min.

Verdenspolitik er ikke til pynt

Europæiske miljøpolitikere presser på for at få deres regeringer til at forpligte sig til en global aftale
18. april 2002

Verdens regeringer må forpligte sig i en bindende aftale med konkrete mål og tidsfrister. Ellers bliver det kommende topmøde om bæredygtig udvikling i Sydafrika et flop.
Det understreger foreningen Globe fra sit møde i Stockholm. Globe Europe er en sammenslutning af miljøpolitikere i de europæiske parlamenter. Den har medlemmer fra både kristeligt demokratiske partier, liberale, centrumspartier, socialdemokrater, grønne og socialister.
»Vi har lovet hinanden at følge forberedelserne og overvåge, at vores regeringer faktisk arbejder for en aftale, hvor alle giver noget, men de rige lande giver mest – ud fra FN’s princip om at alle lande har et fælles, men ikke lige stort ansvar for den bæredygtige udvikling,« siger Jørn Jespersen (SF), der på mødet blev valgt ind i Globe Europes bestyrelse.

Bindende løfter
De europæiske regeringer må love, at de senest i år 2003 fremlægger planer om, hvornår og hvordan de vil nå op på en bistand til bekæmpelse af fattigdom på mindst 0,7 procent af deres bruttonationalindkomst, siger Globe.
De skal ratificere Kyotoaftalen i år og sikre, at de fattigste to milliarder af verdens befolkning har adgang til bæredygtige, vedvarende energikilder senest om ti år.
EU’s miljøskadelige støtte til landbrug og fiskeri skal fjernes helt i år 2003, og resten af de miljøskadelige støtteordninger skal væk inden ti år, siger parlamentarikerne.
Antallet af mennesker, der ikke har adgang til rent drikkevand, skal halveres inden år 2015; det har FN sat som mål. Derfor må regeringerne forpligte sig til at have sammenhængende planer for bæredygtig forvaltning af vandressourcerne klar senest i år 2005, siger parlamentarikerne.

Faste rammer
Mange deltagere på de forberedende møder tvivler på, om der overhovedet kommer en global aftale.
Flere uafhængige organisationer (NGO’er) end nogensinde før har anmeldt deres deltagelse i topmødet. Et voksende antal verdensfirmaer, som bekender sig til bæredygtig udvikling, vil også præge mødet.
Mange regeringer, og især den amerikanske, sætter derfor deres lid til nye ’partnerskaber’. Problemerne skal løses gennem samarbejde mellem virksomheder, regeringer, lokalsamfund og uafhængige foreninger. Det vigtigste krav til regeringerne er god regeringsførelse og ordnede forhold, som kan trække de private investeringer til.
Det er udmærket og vigtigt, men de nye partnerskaber skal virke inden for en juridisk forpligtende ramme, siger parlamentarikerne. Det er regeringernes opgave at skabe denne fælles ramme og sikre åbenhed og ansvarskrav og adgang til information.
»For eksempel er det regeringernes og EU’s ansvar at få lavet WTO-aftalerne om, så de respekterer de internationale miljøaftaler og forsigtighedsprincippet – og ændre patentreglerne, sådan at medicinalindustrien kan beskytte deres rettigheder på de rige landes markeder, men de fattige kan få adgang til billig medicin,« siger Jørn Jespersen.

Fri handel
»Vi skal fjerne vores kvoter og told på varer fra udviklingslandene. Og vi skal ikke bruge vores krav til miljø og arbejdstageres rettigheder til at forhindre import. På de områder, hvor vi stiller krav, må vi samtidig give så store indrømmelser, at udviklingslandene også synes, det er en fordelagtig aftale for dem,« siger han.
»Vi kan for eksempel godt kræve, at arbejdernes grundlæggende ret til at organisere sig i fagforeninger og indgå overenskomster bliver respekteret. Det krav er ikke til skade for samfundet i et udviklingsland, kun for visse virksomheder og eliter. Vi kan også kræve forsigtighedsprincippet overholdt, når det gælder gensplejsede organismer og farlige kemikalier, for de fremstilles hovedsagelig af virksomheder, der hører hjemme i de rige lande. På andre områder kan vi indgå aftaler, der forpligter os til at betale og yde teknisk bistand. Hvis vi for eksempel vil have bomuld og stoffer, der er fremstillet uden brug af de værste sprøjtemidler og miljøgifte, bør det være importlandene, der er forpligtede til at bistå ved den konkrete løsning af problemerne, når der opstår en tvist i verdenshandelsorganisationen,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu