Læsetid: 3 min.

’De er jo ikke vilde med sex’

Svaret på, hvorfor børn prostituerer sig, skal findes i en blanding af incestfortid, stræben efter mærkevarer og simpel overlevelseskamp
18. april 2002

Børnene
Børn, der sælger sex til voksne turister, har mange forskellige grunde til at gøre, hvad de gør.
»Børnene gør det jo bestemt ikke, fordi de kan lide det eller er ’vilde med sex’,« siger Bruce Harris, leder af den mellemamerikanske organisation Casa Alianza, som arbejder med børneprostituerede og sexturisme i Mellemamerika.
»De gør det, fordi den so-cioøkonomiske virkelighed, de lever i, er så desperat, at det eneste, de har at sælge, er sig selv,« siger han.
Et fællestræk ved de børn og unge, der købes af sexturister, er, at de kommer fra meget fattige og socialt dårlige hjem. Nogle gange ved familien godt, hvad børnene laver, men vælger at acceptere det, fordi det giver mad på bordet. Andre gange er familien uvidende.
Kombinationen af familiens dårlige levestandard og reklameindustriens tiltagende indflydelse på de mellemamerikanske lande skubber derfor kraftigt på udviklingen, mener Harris.
»Markedsføringen af forskellige produkter i dag fortæller de unge, at medmindre du har et par sko eller bukser af et bestemt mærke, så vil du ikke blive regnet for meget som person,« siger han.
»Men med deres dårlige økonomiske muligheder har de ikke en chance for at købe de produkter – den chance giver prostitutionen dem. «

Incest
Et andet fællestræk ved børnene er, at de i mange tilfælde har en fortid med incest, viser Casa Alianzas undersøgelser.
»80 procent af de piger, vi er i kontakt med, har været udsat for incest før de fyldte 12 år,« siger Harris.
En af dem er 16-årige Luisa, som har boet fire år på gaden i Guatemala City.
»Da jeg var 12, gjorde min far noget rigtig slemt ved mig. Han kom ind i min seng om natten og rørte mig på en forkert måde. Det, han gjorde, var noget, han kun skulle gøre med mor,« fortæller Luisa.
Siden hun løb hjemmefra som 12-årig har hun prostitueret sig selv for at få penge til mad.
Hendes historie er en af de mange, som den mellem-amerikanske organisation, Casa Alianza, har indsamlet i deres arbejde med de børneprostituerede.
»Alt tyder på, at der er en meget tæt forbindelse mellem seksuelt misbrug i familien og sexturisme eller børneprostitution,« siger Harris.
»Børn, der er blevet seksuelt udnyttet derhjemme, har større sandsynlighed for at blive udnyttet på gaden, fordi det bliver deres virkelighed. Og gør de det på gaden, får de penge for det. Så de ser det ikke selv som noget forkert at sælge sex, fordi udnyttelsen er blevet deres paradigme – det er blevet noget, der er normalt.«
Af samme grund kan sexturisme ikke bekæmpes, medmindre samfundet samtidig sætter ind over for vold i familien, mener han.

’La Gloria’
For mange af børnene bliver sexsalget også synonymt med en vej ud af den virkelighed, de sidder fast i. Gennem kontakten til turisterne håber børn og unge på at kunne forlade landet eller få en livsvarig ’sponsor’.
»De håber bare på, at en
eller anden en dag vil tage sig af dem,« siger Jaqueline Taylor, der har forsket i kvindelig sexturisme og i de drenge, der bliver udnyttet af kvinderne.
»De håber, at en eller anden vil tage dem med sig hjem, eller at en eller anden f.eks. vil købe en butik til dem. ’La Gloria’ kalder de det. Men det er meget meget få, der opnår ’La Gloria’,« siger hun.
I stedet kommer de håbefulde drenge, hun har interviewet, ind i slags ’turistboble’. De starter som små teen-agedrenge med at sælge deres kroppe, de supplerer indkomsten ved at få arbejde i turistindustrien som tjenere, bartendere osv., og de arbejder hårdere og hårdere og afskærer dermed dem selv fra muligheden for at få et ’almindeligt’ liv og f.eks. finde en kæreste, fordi de bruger al deres tid på turisterne.
I det hele taget er situationen så kompleks, at hele spørgsmålet om prostitution trænger til at blive belyst på nye måder, hvis det skal løses, mener Taylor.
»Der er en løbende debat om, hvorvidt prostitution er en form for vold eller en form for arbejde. Jeg tror, det er lidt mere kompliceret end som så,« siger hun.
»Der findes nemlig mange forskellige former for seksuel udnyttelse. I dag handler sexhandel ikke længere kun om, at nogen giver x antal kroner til en anden som betaling for sex. Det handler om – for de voksne – at udvise økonomisk magt, og det handler om – for børnene – at få økonomisk magt.«

FAKTA
Børneprofil
Børn, der prostituerer sig, er ofte hjemløse:
*62 procent i Honduras
*75 procent i Nicaragua
*68 procent i Costa Rica

Børn, der prostituerer sig, tager ofte stoffer:
*63 procent i Honduras
*40 procent i Nicaragua
*76 procent i Costa Rica
Kilde: ILO

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu