Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

25. april 2002

(2. sektion)

Den rumænske Celan
*Entomologi, aeronautik, udstopning, figner, frimurere, medicin, fugle, kister, instrumenter, naturalisme, møl, pinlige situationer, oversættelse, hudpleje og bæster – det er emnerne for de femten første udgaver af det supercoole webtidsskrift The Transcendental Friend. Som blandt mange andre skægge ting også kan byde på Paul Celans tidligst trykte rumænske digte og tekster (»Endnu en gang slog jeg store hvide parasoller op i nattens luftige regioner...«). Og så er der minsandten også, opdager jeg netop i dette øjeblik, digte af Katrine Marie Guldager, »En af mine yndlingsdigtere,« som redaktøren af det udenlandske stof, Leonard Schwartz, skriver.
www.morningred.com

Pinligt
*For et halvt år siden måtte Gyldendal med ildrøde ører tilbagekalde hele oplaget af Klaus Rifbjergs udvalgte digte, fordi man på omslaget havde stavet den tidligere direktørs navn forkert. En enestående pinlig sag skulle man mene, men ikke mere enestående end at Forlaget Rhodos kort tid efter gentog den ved på omslaget til Hængebroer at stave den polske digter Adam Zagajewskis efternavn med d (gæt selv i stedet for hvad). Det generede nu ikke en sjæl, og den bog eksisterer i bedste velgående endnu og kan i øvrigt anbefales. Nå, men alt det
bare for at sige, at Zagajewski 1. maj kan opleves via webcast direkte fra Santa Fe, og hvis man ikke har tid eller lyst til det, så er der så mange andre optagelser i arkivet af Czeslaw Milosz eller Lydia Davis eller Edward Said osv. osv.
http://lannan.org

Hårrejsende
*Man skal huske at betale sine regninger til tide, og der er åbenbart så meget andet, man også skal huske i den fagre nye verden. Det fandt det engelske Poetrysociety ud af den 14. marts, hvor de ansatte mødte som vanligt om morgenen og forsøgte at logge ind på hjemmesiden, blot for at konstatere at hundredevis af sider var forsvundet og erstattet med oplysninger fra et firma i Hong Kong om hudcremer, og hvordan man kurerer hårtab. Selskabet havde tilsyneladende ikke i
tide fået fornyet sin licens til at bruge det sædvanlige domænenavn. Sagen er dog endt med en fornuftig løsning, adressen er generobret, og sitet er tilbage og stadig absolut et besøg værd, ikke mindst for tidsskriftet Poetry Reviews skyld.
www.poetrysoc.com

NZEPC
*Et af mine yndlingssteder på nettet er og bliver Buffalo Universitys Electronic Poetry Center, som formodentlig allerede er kendt af alle, der har den ringeste interesse for poesi på nettet. Nu har New Zealand og resten af stillehavsområdet fået sin egen udgave med digterpræ-sentationer, lyd- og videoklip, interview, og alt hvad der hører sig til. Det er ikke så stort endnu, og det er selvfølgelig mest indfødte digtere (altså det vil ikke sige aboriginals), det handler om, til dem regner newzealænderne åbenbart halvvejs amerikanske Robert Creeley og
kinesiske Yang Lian, som dog også har boet der siden 1989.
www.nzepc.auckland.ac.nz

Ezra Skinhead
*Det har aldrig været nogen hemmelighed, at der midt i den poetiske modernismes hjerte sad en klump af den sorteste fascisme. Først og fremmest hos knaldperlen Ezra Pound, der som bekendt midt under krigen sad i Italien og havde sit eget radioprogram, hvor han holdt flammende taler om jøder og renteøkonomi. Hvorvidt Pounds åbenlyse antisemitisme fandt vej ind i hans digte, og i hvilken grad (om nogen) det kan og bør farve modtagelsen af værket – det står stadig til diskussion. Men hvad nu hvis man skrev og spurgte nogle rigtige nynazister, om de overhovedet kender noget til manden, og om han har nogen betydning for dem? Det har digteren Carlo Parcelli prøvet og har – måske ikke helt uventet – fundet, at nok kender folk på den ekstreme (amerikanske) højrefløj Pounds historie og det »offer han bragte«, men hans poesi har sørme ikke haft den store indflydelse på dem, og de afsynger ikke vers af hans Cantos til partimøderne. I mellemtiden lever den poetiske tradition fra selvsamme værk videre, og som om det ikke selv var massivt nok, har den anden af Flashpoint Magazines redaktører, Joe Brennan, sat sig for at skrive et 1600-siders digt kaldet (indtil videre?) ’Work in Progress’.
www.flashpointmag.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her