Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

12. april 2002


(2. sektion)

Specialudgaver
*Collector’s Edition eller Special Edition er betegnelser, som filmselskaberne ynder at klistre på dvd-udgivelser af deres film. Desværre er det ikke altid, at udgivelserne holder, hvad de lover, hvorfor specialudgave-begrebet er blevt noget udvandet. Men tre af de seneste profilerede dvd-udgivelser er gode eksempler på, hvor godt det kan gøres, når filmskaberne tænker dvd-mediet med i produktionen af selve filmen.

Moulin Rouge
*Den australske instruktør Baz Luhrmanns kulørte musical Moulin Rouge er rygraden i en af de bedste, nye dvd-udgivelser. Alene det storslåede, tempofyldte, underholdende, poetiske og tragiske kærlighedsdrama, der har Ewan McGregor og Nicole Kidman i hovedrollerne, er grund nok til at anskaffe sig den fornemme, to disc store
Collector’s Edition.
Men det virkelige kup er den overflod af ekstramateriale, der tager seeren med bag kameraet og den virkelighed, der har inspireret historien. Dvd-udgaven af Moulin Rouge er udstyret med to kommentarspor, der fokuserer på henholdsvis selve produktionen af den udstyrstunge film og på udformningen af historien – på begge kommentarspor deltager instruktør Luhrmann, der er en engageret fortæller – og det er velgørende, at de to aspekter af filmen er skilt ad og på den måde får plads til at folde sig ud.
Udgivelsen rummer også alle de sædvanlige små dokumentarfilm og interviews med skuespillere og filmhold, og så er der en sjælden mulighed for at udnytte multivinkelfunktionen på sin dvd-afspiller. Tre af filmens dansescener er optaget med flere kameraer på én gang, hvorfor det er muligt selv at vælge og skifte mellem vinklerne, mens man ser scenerne. I alt skulle der være mere end otte timers ekstramateriale på de to discs – jeg har ikke talt efter – som man kan bruge en solrig forårsdag eller to på at pløje igennem.

Planet of the Apes
*»Med over 13 timers ekstramateriale,« praler coveret til dvd-udgaven af Tim Burtons mislykkede genindspilning af scifi-klassikeren Abernes Planet. Det skal nok passe, og heldigvis er ekstramaterialet betydeligt mere interessant end Planet of the Apes, hvor Burton har spildt sin visuelle begavelse på et halvhjertet forsøg udi actiongenren.
Burton og hans faste komponist Danny Elfman kommenterer filmen på hver deres ganske underholdende lydspor. Og så er der ellers rig mulighed for at få et indblik i, hvordan de dygtige special effects-folk på filmen har lavet de trods alt vellykkede visuelle effekter, ikke mindst de overbevisende abekostumer, som gør skuespillere som Helena Bonham-Carter og Tim Roth helt uigenkendelige.
Problemet med flere af de små dokumentarfilm er dog, at man godt kan mærke, at de er produceret med markedsføring af og reklame for filmen for øje. Man savner, at en uafhængig dokumentarfilmskaber havde haft adgang til Burton og optagelserne og forsøgt at skabe et overblik over den store produktion – det ville der sikkert være kommet en bedre og knapt så konfliktsky og rygklappende film ud af.

A.I. – Kunstig intelligens
*Mere ufhængighed ville også have klædt ekstramaterialet til Steven Spielbergs misfoster af en science fiction-film, A.I. – Kunstig intelligens. Det er en film, som Spielberg fik overdraget fra nu afdøde Stanley Kubrick, og de to viljer bag filmen er resulteret i en ujævn, næsten skizofren film, som ikke desto mindre fascinerer i kraft af sin komplekse historie og en forrygende billedside.
Der er ikke den del af filmens tilblivelse, som ikke endevendes i de mange små bag kameraet-film, og man får bestemt et spændende indblik i, hvordan Steven Spielberg arbejder. Ærgerligt er det dog, at han ikke har begået et kommentarspor, for han må kunne fortælle nogle gode historier.
Det ville også have klædt dvd-udgaven af A.I., hvis Stanley Kubricks livtag med den Brian Aldiss-novelle, som filmen er baseret på, var dokumenteret. Kubrick, og Aldiss, der skrev med på manuskriptet, havde store vanskeligheder med at få historien til at fungere, hvilket var en af grundene til, at han før sin død gav projektet videre til Spielberg. Omvendt er Kubricks sagnomspundne A.I.-film noget, man har talt om i filmkredse i mange år, og instruktøren nåede angiveligt langt i sine visuelle forberedelser til filmen. Man kan spørge sig selv om, hvorfor noget af al det materiale ikke er repræsenteret på dvd-udgaven af filmen? Måske fordi det ville have taget for meget opmærksomhed fra Spielberg.

*dvd’erne kan købes i enhver videosnask med respekt for sig selv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her