Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

5. april 2002

(2. sektion)

Blodceller på fri fod
*Dengang tilbage i 80’erne, hvor en lille flok amerikanske science fiction-forfattere forsøgte at gøre genren mere cool og mindre nørdet, at give den en slags rå rock’n’roll-feeling eller måske ligefrem punkfeeling (heraf begrebet cyberpunk), var Greg Bear og hans gennembrudsbog Blood Music blandt dem, som stod på den ret korte must read-liste. Altså sammen med Bruce Sterlings Schismatrix, Rudy Ruckers Wetware, John Shirleys (rædselsfulde) Eclipse-trilogi, antologien Mirrorshades og vel et par stykker til samt selvfølgelig alt, hvad William Gibson havde skrevet. Til forskel fra de fleste af de andre var Bear af den klassiske sf-skole, dem, der vidste bare lidt om de videnskaber, de fantaserede videre på basis af. I hans tilfælde var og er det mest bioteknologien, og han er da også selv uddannet som mikrobiolog. Blood Music handler således om en videnskabsmand, som skaber en særlig selvstændigt tænkende form for blodceller, der slipper løs i verden, og så er fanden næsten i bogstaveligste forstand løs.
www.gregbear.com

Hvorfor bruger nazister Windows
*Har du nogen sinde tænkt over, hvordan det kan være, at alle skurkene på tv altid taler med mærkelige accenter (hvis de da overhovedet taler noget civiliseret (læs:engelsk)) sprog? Eller hvorfor de alle sammen er arabere eller nazister eller russiske mafiosi? Eller hvorfor de alle sammen bruger Windows-computere, mens heltene har en smart iMac (eller en endnu smartere G4 Cube) stående eller render rundt med en Powerbook (se f.eks. bare grundigt efter på TV 2’s nye hitserie 24)? Du kan ikke få svaret i Wired Magazine, men du kan så meget andet. Læse om de nyeste former for kunstig intelligens i computerspillene Metal Gear Solid 2 og Halo. Eller læse hvad Bruce Sterling har at sige om stjernekrigs- og missilforsvarsprogrammer. Eller læse om Ukraines nye nationalsport – piratkopiering af cd’er.
www.wired.com

Sidste nyt om Luther Blissett
*Jeg vil gå ud fra, at de gode ukrainske borgere i hvert fald har Luther Blissetts velsignelse og fulde opbakning. Eller det ville de have haft, hvis ikke LB havde begået selvmord i 1999 efter at have skrevet den massivt populære og vistnok også bare massive roman Q – Carafas øje. Nu kalder de fire italienske studenter bag pseudonymet sig Wuming 1-5 (der er kommet en ekstra til), et navn, der er et ikkenavn – og på mandarin betyder netop det, uden-navn, anonym, (og tit har været det de kinesiske dissidenter har underskrevet sig med). Som et neomarxistisk kunstnerkollektiv, der sætter handling over ordet (også når handlingen er ordet), og som kæmper mod ophavsrettigheder og registrerede varemærker (er de to ting virkelig det samme?) har Wuming frygtløst lagt Q ud på nettet, så en hvilken som helst Joe Public kan komme til at læse den kvit og frit. Hvis man altså kan italiensk, for af en eller anden grund findes der ingen tysk eller engelsk eller dansk udgave. Skal vi forstå det sådan, at Luther Blissett har solgt ud – til Hovedland, af alle steder?!
www.wumingfoundation.com

Ekstremister på eventyr
*Den engelske journalist Jon Ronson udsendte sidste år sin bog Them: Adventures With Extremists, som blandt andet beskæftiger sig med øglekonspirationsteoretikeren David Icke. Om end Icke og hans visioner nok forekommer de fleste ret underholdende og aldeles harmløse, viser det sig påfaldende ofte, at der er en sammenhæng mellem paranoiske konspirationsteorier og politisk ekstremisme. Det forhindrer imidlertid ikke, at det er sindssygt spændende at følge Ronson og nogle af hans medsammensvornes forberedelser til et hemmeligt besøg ved de sataniske ritualer, som efter sigende hvert år finder sted i Bohemian Grove. Det lykkes dem faktisk at slippe ind og filme et eller andet, som måske er ugleofringen selv. Men det lykkes dem ikke at få de billeder af den amerikanske præsident og medlemmerne af det engelske kongehus rendende nøgne omkring, som de ellers var blevet stillet i udsigt. Man må forestille sig en blanding af X-files, The Blair Witch Project og DR’s Dokumentargruppe.
www.jonronson.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her