Læsetid: 2 min.

’Afløserne’ står klar i Pakistan

Grupper, der minder om al-Qaeda, er stadig aktive
22. maj 2002

»Islamistiske kampgrupper med base i Pakistan er i stand til at begå lige så spektakulære attentater som al-Qaeda og råder over midler og netværk til det.«
Det hævder en pakistansk universitetsuddannet ekspert i international terrorisme, der foretrækker at forblive anonym efter at have modtaget dødstrusler både fra islamistiske grupper og fra elementer i den pakistanske efterretningstjeneste, og som kendes under pseudonymet ’Iqbal Khan’.
Organisationer som Harakat-ul-mujahedin (Bevægelsen for Troende Krigere, stiftet i 1988 i Afghanistan), Jaish-e-mohammed (Muhameds våben, stiftet i 2000 i Lahore) og Lashkar-e-taiba (Det Godes Våben, stiftet 1993) har i de seneste år været brugt af det pakistanske efterretningsvæsen, ISI, til at udkæmpe en stedfortræderkrig i indisk Kashmir. Jaish-e-mohammed og Lashkar-e-taiba er nu begge officielt blevet forbudt af Pakistansk regering, som 15 maj arresterede en af sidstnævntes tre grundlæggere, Hafiz Mohammed Saeed.
Men den mest indflydelsesrige af de tre er saudiaraber:
»Hans navn er Sheikh Abu Abdul Aziz, han er omkring 50 år og opholder sig i Saudi-Arabien under forskellige påtagede identiteter,« siger Iqbal Khan.
Ifølge Iqbal Khan rådede Lashkar-e-taiba og de to andre organisationer over 10-12 træningslejre i Pakistan, før de blev forbudt.
»På 10 år er måske titusindvis af mennesker blevet uddannet i disse lejre,« forklarer han.
»Lashkar-e-taiba har grundlagt omkring 100 skoler og 10 private universiteter, der både giver en islamisk skoling og tilbyder almindelige uddannelser, ofte på ret højt niveau. Det gør det muligt for dem at integrere deres elever som borgere i samfundet, samtidig med at de uddanner dem til potentielle partisaner til hellig krigsførelse. Disse skoler fungerer fuldt lovligt,« siger han.

Ikke så rig som Osama
På plakater og i forbindelse med politis0ke møder truede disse tre grupper allerede før 11. september med at »ødelægge Amerika«, »oprette en islamisk stat i USA«, og »plante islams flag i Det Hvide Hus«.
Lashkar-e-taiba er den mest betydningsfulde af de tre, »for den råder over store finansielle ressourcer fra Mellemøsten, både midler fra visse arabiske stater og midler fra privatmænd, sheiker og ofrretningsmænd. Sheikh Abu Abdul Aziz er ganske vist ikke så rig som bin Laden,« tilføjer Khan.
»Men det er ikke afgørende, for ingen af disse organisationer, hverken al-Qaeda eller de øvrige, har problemer med at skaffe de økonomiske midler, de skal bruge.«

© Libération og Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her