Læsetid: 2 min.

Ambassadør-skandale vokser

Canadas regeringschef løste ikke sine problemer, da han hasteudnævnte korruptionsmistænkt minister til ny ambassadør i Danmark
27. maj 2002

En skandale omkring Canadas nye ambassadør i København, Alfonso Gagliano, har bredt sig til ambassadørens efterfølger som minister i
Ottawa og kan blive en afgørende trussel for den liberale premierminister Jean Chrétien, der overvejer, om han skal søge genvalg i 2004.
En regeringsrokade i januar sendte den siciliansk fødte Gagliano fra posten som minister for offentlige arbejder i Ottawa til det mere fredelige job som chef for Canadas ambassade i Kristen Bernikows Gade i København. Anledningen til udnævnelsen var tilsyneladende kritikken af Gaglianos begunstigelse af reklamebureauet Groupaction i Montréal. Bureauet er en vigtig bidragyder til Canadas liberale regeringsparti.
Kritikken viste sig i høj grad berettiget, da Canadas auditor general – lederen af slags rigsrevision eller ombudsmandsinstitution –
Sheila Fraser tidligere på måneden offentliggjorde sin beretning om pengestrømmene mellem ministeriet for offentlige arbejder og reklamebureauet.

Politianmeldt
Hendes kritik af ministerens og ministeriets handlemåde var tilintetgørende.
»Ministeriet brød stort set enhver regel i bogen,« sagde Sheila Fraser og meldte ministeriet til politiet.
Allerede i marts blev Alfonso Gagliano indkaldt til høringer i et parlamentsudvalg, men hans liberale partifæller, der sidder på et absolut flertal i det canadiske underhus, forbød oppositionen at spørge til hans virke som minister. Til gengæld var de liberale ivrige efter at stille ham spørgsmål som: »Hvordan bedømmer De handelsrelationerne mellem Canada og Danmark?«
I 1996, 1998 og 1999 bad ministeriet for offentlige arbejder i Ottawa reklamebureauet i Montréal om at lave rapporter om det føderale Canadas synlighed i den fransksprogede Québec-provins. Regeringen siger, at rapporterne blev rekvireret i kølvandet på folkeafstemningen om løsrivelse i Québec i oktober 1995. Dengang sagde et snævert flertal nej til løsrivelse fra Canada.
Den samlede regning for rapporterne beløb sig til 1,6 millioner canadiske dollar (8,5 millioner danske kroner). To af rapporterne har vist sig at være stort set identiske.

Nye problemer
Skandalen synes især at involvere fransksprogede dele af det liberale parti. Senest er Alfonso Gaglianos efterfølger som minister og partifælle Don Boudria kommet i søgelyset, efter at det er kommet frem, at han og hans familie tidligere i år indlogerede sig i en luksus-skihytte ejet af et andet Montréal-firma, som han har været med til at skaffe statsfinansierede ordrer. Hvorvidt den nye minister og hans familie skulle betale for luksusferien, er omstridt.
Premierminister Jean Chrétien fremlagde torsdag en såkaldt ottepunktsplan for parlamentarisk etik i underhuset i Ottawa:
»Ingen er fuldkommen. Vi begår alle fejl. Regeringen bør ikke bedømmes på, om den begår fejl, men på hvordan problemer og fejl identificeres og rettes,« sagde en presset Jean Chrétien, der ellers sjældent erkender fejl.
Sheila Fraser er nu i gang med at undersøge andre regeringskontrakter med firmaer, der har støttet det liberale parti. Hendes beretning om sagen ventes i 2003 kort inden valgkampen op til det forventede underhusvalg i 2004.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu