Læsetid: 4 min.

Brixtofte fældet af partifælle

I en sag, der slet ikke handler om politik, besluttede inderigsministeren i går at varsle en suspendering af Farums borgmester
7. maj 2002

I en sag, der slet ikke handler om politik, besluttede inderigsministeren
i går at varsle en suspendering af Farums borgmester

I betragtning af at det var en helt upolitisk sag, indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen skulle fremlægge sin afgørelse i, så var han forbløffende veludstyret med rådgivere, da han mandag eftermiddag holdt pressemøde i indenrigsministeriet om Farum-sagen.
Syv – siger og skriver 7 – embedsmænd plus pressechef Ulla Østergaard var til stede, da Løkke Rasmussen annoncerede, at han har besluttet at suspendere Peter Brixtofte, medmindre borgmesteren inden for en uge kan fremlægge beviser på, at han ikke fortjener denne skæbne.
Under pressemødet stod embedsmændene op ad væggen ved siden af ministeren. Og den alvor, hvormed både regeringen og ministeriet betragter Farum-sagen, lod sig afsløre i deres ansigtsudtryk, der var meget lig det udtryk, som landstræner Morten Olsens sætter op, når han overværer landsholdets kampe: Vagtsomme og en lille smule bekymrede.

Løkke læste op
Alvoren blev også understreget af, at Løkke Rasmussens optræden på pressemødet, hvor han brugte en stor del af tiden på at læse op af et bundt dokumenter, som embedsmændene havde forberedt til ham.
Dokumenterne indeholdt en nøje gennemgang af de juridiske overvejelser, som Lars Løkke Rasmussen havde lagt til grund for sin beslutning om at varsle en suspension af Farum-borgmesteren. Og han brugte styrken i deres argumentation til flere gange at føre den samme pointe igennem: »Dette er ikke en politisk beslutning. Det er en juridisk.«
Ved at holde fast i dette budskab ønskede Lars Løkke tydeligvis at undgå at blive fanget i en diskussion af alle de politiske aspekter, som Farum-sagen også rummer; aspekter som hans mindre hær af embedsmænd og omhyggelige ordvalg på pressemødet dog på paradoksal vis var med til at understrege.
Dette ønske kan blandt andet skyldes, at Lars Løkke ikke for åbent kamera ønsker at diskutere de konsekvenser, som han selv kan lide ved at have besluttet at suspendere Brixtofte på et endnu uafklaret juridisk grundlag.
Men helt smyge sig uden om denne problemstilling kunne han imidlertid ikke. Den blev bragt på banen af en journalist, der spurgte, om indenrigsministeren havde gjort sig nogle tanker om, hvordan denne sag kunne ende for ham selv. Hvortil Løkke Rasmussen svarede:
»Det er ikke en endelig afgørelse, jeg har truffet i dag. Begge parter har en uge til at komme med indsigelser. Men det er klart, at hvis der ikke kommer nye oplysninger frem, så bliver min afgørelse stadfæstet på mandag.«
Hvorefter han lænede sig ind over bordet og sagde: »Dette er ikke en politisk men juridisk beslutning.«

Skulder ved skulder
Journalisten var dog ikke færdig: »Men hvis du misfortolker loven, er det vel en alvorlig sag for dig?«
Lars Løkke svarede: »Jeg føler mig ret sikker på, at denne beslutning repræsenterer den rigtige fortolkning af styrelsesloven.«
Hvis der efter disse nøje konstruerede svar fra ministerens side stadig var nogen i lokalet, der var i tvivl om, at de var i selskab med en særdeles politisk sag, så måtte det næste replikskifte have overbevist dem. Journalisten spurgte: »Hvor svært har det været for dig rent menneskeligt at træffe denne afgørelse, når man tænker på de fælles kampe, du har kæmpet med Brixtofte gennem årene skulder ved skulder for Venstre.«
Til det svarede ministeren: »Det her er ikke en politisk afgørelse. Derfor har det ikke været politisk svært. Det her er en juridisk afgørelse, som er truffet på baggrund af en omfangsrig sagsbehandling.«
Dette svar var i øvrigt helt i overensstemmelse med Løkke Rasmussens øvrige ordvalg. Flere gange blev ministerens gamle kampfælle fra Farum benævnt »borgmester Brixtofte,« og det var tydeligt, at der i denne sag er little love lost mellem de to fremtrædende liberale fra Nordsjælland.
Hen mod afslutningen på mødet begyndte nogle af embedsmændene at forlade lokalet. Deres chef havde holdt sig til det juridiske hjemmearbejde, der var blevet gjort klar til ham. Og Farum-sagens næste fase finder sted i retssalen.

FAKTA
Farum-sagen
Farum-sagen indledtes med B.T.’s afsløring af, at Peter Brixtoftes rødvinsforbrug var blevet konverteret til udgifter til »dagsarrangementer« på bilagene, men siden er sagen blevet suppleret med en række afsløringer. Centralt i står anklagerne mod ham for at have:
*Blandet kommunens økonomi sammen med Farums Boldklubs
*Betalt overpris for rejser til rejsefirmaet Alletiders Rejser, der derefter har givet en del af overskuddet i sponsorstøtte til Farum Boldklub
*Beordret at kommunens udbetaling til købet af en grund blev forsinket en dag *hvorefter kommunen skulle betale 325.000 kroner i strafrenter til sælgeren, der var Brixtoftes ven og forretningspartner.
Disse anklager undersøges for tiden af Bagmandspolitiet, der har sigtet Brixtofte for mandat-svig.
Derudover beskyldes Brixtofte også for at have optaget en lån på 250 mio. kr. uden byrådets vidende. Det er på grund af denne handling, at indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har besluttet at suspendere sin partifælle fra Farum. -ø-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her