Læsetid: 2 min.

Danida slukker lys i hverdag

Mellemøst-konflikt får Danida til at stoppe ungdomsprojekt. ’Men det er nu, vi har allermest brug for det’, siger lokal projektarbejder
18. maj 2002

Et projekt, de medvirkende har kaldt ’et lys i en mørk hverdag’, får ikke lov at fortsætte. Der er lukket for kassen, som lå hos Danida i det danske udenrigsministerium.
Projektet i Mellemøsten bliver koordineret fra Den Internationale Højskole i Helsingør af forstanderen, Garba Diallo. Han er ked af tidspunktet for Danidas beslutning, som skyldes den eskalerede politiske situation i regionen.
»Det er en kraftig kilde til håb at lade de unge komme til orde i denne konflikt, og det vil vi nødigt tage fra dem nu, hvor de har mest brug for det,« siger Garba Diallo. Af samme grund har han endnu ikke fortalt de medvirkende om beslutningen.
’Crossing Borders’ er et projekt for unge palæstinensere, jordanere, israelske arabere og israelere, som undervises i journalistik, tværkulturelle studier og kommunikation og udgiver et blad hver anden måned om aktuelle emner for unge i regionen med et oplag på 25.000. Projektet har fået en tre-årig bevilling på ni millioner kroner, der udløber til juni. Danida har valgt ikke at fortsætte det.
Den israelsk-arabiske projektmedarbejder, Almaza Jbara medgiver, at de arbejder under svære vilkår. Bare det at holde koordinerende møder, er næsten umuligt for deltagerne.
»Men vi improviserer løbende og finder neutral grund at mødes på. Og så må vi opsøge de palæstinensere, der ikke kan forlade deres hjem på anden måde, Det vigtigste er, at de forholder sig til hinandens situation«
Muhammed Darawshe fra den israelske organisation Givat Haviva, der koordinerer de israelske unge, kalder Crossing Borders et udstillingsvindue for resten af regionen, der viste, at på trods af den anspændte situation, kunne det lykkes at føre dialog. Han respekterer dog den danske regerings beslutning og er taknemmelig for, at man fra dansk side har støttet projektet indtil nu og håber, at man vil støtte det igen.
Men Garba Diallo kan ikke forstå Danidas vurdering, at projektet ikke kan gennemføres.
»Når det er muligt at lave disse dialoger mellem de civile samfund med de lokale myndigheders støtte og accept, så burde det også være de involverede, der vurderer, om det er for vanskeligt eller farligt at gennemføre det. Det burde ikke være et spørgsmål om penge, der afgører det. Vi sidder nu og sender ansøgninger til Norge, Sverige, Finland og andre lande, og de er alle chokerede over, at det er blevet et spørgsmål om penge,« siger Garba Diallo fra Den Internationale Højskole.
Danida afviser, at det er for at spare penge. Over for Information oplyses det, at man betragter projektet som en succes, men at det efter intifadaens udbrud for mere end halvandet år siden ikke har kunnet gennemføres i overensstemmelse med projektets målsætninger. Danida fremhæver, at man dog valgte at videreføre projektet i håb om, at situationen ville bedres. Men da målgruppen var unge teenagere, for hvem deltagelse kunne få alvorlige personlige konsekvenser, besluttede Danida, ifølge Informations oplysninger, ikke at videreføre støtten til ’Crossing Borders’, da projektet udløb. 1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her