Læsetid: 3 min.

Danmark i chok

Likvideringen af den danske Grand Prix-sang kan få storpolitiske konsekvenser. Interpol undersøger sagen
28. maj 2002

Konspiration
Selvfølgelig gik det ikke naturligt til, da Danmarks natural born winner mod alle odds tabte i det, Anders Bodelsen kalder »det musikalske Dybbøl i Talinn«, men som man også kunne kalde Waterloo eller Watergate. Vandet fossede ud af sangerindens øjne, da sjok var en kendsgerning. Afviklingen blev på forhånd betragtet som en ren formalitet.
Dagene derpå er Danmark stadig i chok, og et lamslået politi arbejder under højtryk på at finde ud af, hvilke forbrydelser der lå bag. Ligesom Anders Fogh, der selv var i Tallinn for at lade sig fotografere med den formodede vinder, har indkaldt til krisemøde på Christiansborg for damage control og for at planlægge, hvordan man undgår tilsvarende katastrofer i fremtiden.

Ny kold krig
Den mest hårdnakkede konspirationsteori går ud på, at de mange nye lande i Østeuropa – Slovenien og hvad de hedder – havde rottet sig sammen og ’byttede stemmer’. Rusland gav 12 point til Rumænien, der gav ti retur, Kroatien gav otte til Slovenien og fik 12 igen, og Estland og Letland gav hinanden 12, etc.
Man kan frygte, at der er tale om en genoplivelse af den kolde krig med Komintern, Muren og hele pivetøjet.

Tekstteorien
En anden teori går ud på, at selve teksten til det, der fremover vil være kendt som mordets melodi, var for dårlig. Det gælder specielt de to linjer:

Du er langt væk fra mig
du er her og du er ej

Enten er man der jo, eller også er man ikke. En så svag hookline er ikke set, siden Volmer Sørensen til Grand Prix i 1962 skrev følgende:

Så tænker mor imens
på alt det grå og triste,
som voksne men’sker
kymrer sig om

Han kunne ikke få ordet »bekymrer« til at passe ind - og så skrev han bare »kymrer«. Hvilket dog ikke bekymrede nogen dengang.
Teorien har imidlertid den svaghed, at sangen i år blev sunget på engelsk, og at der i den engelske tekst står noget helt tredje.
En anden kritik af teksten er, at den er for intellektuel, idet den behandler identitetsproblemet (»Tell me who you are.«)

Arafats indflydelse
At Danmark end ikke fik stemmer fra de andre nordiske lande forekommer også mere end mystisk. Det plejer vi altid – mange endda. Her har naturligvis aldrig været tale om sammenrotning, men om varme, kærlige og naturlige følelser broderfolk imellem som led i foreningen Nordens udvekslingsaftaler. Altså noget smukt.
Den svenske minister, Mona Sahlin, menes at stå bag et komplot til afstraffelse af Bertel Haarder og Pia Kjærsgaard for deres fremmedfjendske intergrationspolitik og førstnævntes kritik af Sverige. En hævnaktion, som altså også ramte den uskyldige Malene Mortensen. Holland, der også har oplevet et politisk ryk mod højre, fik slet ingen points. Det kan dog muligvis forklares med, at landet ikke deltog i år.
Interpol undersøger et spor, der går helt ned til Arafat. Han skulle være hovedmanden bag Mona Sahlins terroristiske aktion. Det forklarer også det israelske modtræk med fire points til Danmark.

Forkert kjole
Nemesis er hævnens gudinde i græsk mytologi. Hun kan have svunget pisken over Danmarks Radios egne folk, som vedvarende rygter vil vide har manipuleret, således at det blev Malene Mortensen, der vandt det danske Grand Prix i stedet for en hel masse andre. I så fald en klassisk nemesis, som er uden for politiets rækkevidde. Kan Keld Heick have pillet ved resultattavlen som hævn for sin uretfærdige fyring? Nej, det er ikke hans stil.
Men bookmakerne kan have konspireret og med vilje have udpeget forkerte favoritter for at score kagen selv.
Endelig mener en af Informations førende arkitekturmedarbejdere, som er vant til at vurdere bygninger, at der var noget galt med Malene Mortensens kropsbygning, ligesom den røde kjole var skåret over et forkert sted på låret. Nakkestroppen var grimt placeret. Der var også det forkert ved kjolen, at hun ikke lod den falde midt under sangen, siger han.

Ikke med i EU
Regeringen opfatter hele miseren som endnu et anslag fra inkompetente eksperters og smagsdommeres side. De bør i fremtiden videoovervåges. Hvis østblokteorien er rigtig, skal østlandene ikke regne med at komme med i EU. Man overvejer desuden at rehabilitere og genindkalde afgående forsvarschef Hvidt med den særlige mission at sørge for flere sejre til Danmark i fremtidige melodikrige plus efterfølgende parader med fly. Endelig vil regeringen foreslå i FN, at sidstepladsen helt afskaffes, så man kun kan blive nummer næstsidst. Noget må gøres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her