Læsetid: 2 min.

Han døde alligevel ikke i et tomatbed

Joe Bonanno, manden der opfandt ’den dobbelte kiste’, er død, 97 år
17. maj 2002

I 1983 sagsøgte denne nekrologs hovedperson det forlag, som havde udgivet hans memoirer, Man of honor. Den dengang nogle-og-halvfjerdsårige Joe Bonanno var rasende og krævede 18 millioner dollars for tort og svie: Da paperbackudgaven kom på gaden, var hele forsiden nemlig prydet af billede af ham, hvor han lignede en tarvelig mafioso. Det syntes han langtfra, at han var. Gennem hele bogen omtaler han sig selv som ’venture kapitalist’, og han ejede da også en hel del lovlige virksomheder i New York, Wisconsin, Arizona og Canada: stoffabrikker, ostefirmaer, investeringsselskaber og bedemandsforretninger. Netop sidstnævnte branche er måske nøglen til Bonanno; han opfandt f.eks. ’den dobbelte kiste’, i hvilken et offer for mafiavirksomhed uset kunne forlade denne verden sammen med et mere legitimt lig.
’Joe Bananas’, som han blev kaldt, var en af de helt store mafiagudfædre i forrige århundredes New York, og Marlon Brandos Vito Corleone-figur i Francis Ford Coppolas film Godfather bygger formentlig på ham.
Men selv om hans eget kriminelle empirium begyndte i Brooklyn i 1931 og ekspanderede til Californien og andre stater over en periode på 30 år, blev han aldrig dømt for noget alvorligt. Først i 60’erne mistede han grebet under den såkaldte ’banankrig’, hvor 13 mafiosoer fik lukket luften ud, og han selv akkurat undslap at blive likvideret.
Derefter ’trak han sig tilbage’ og flyttede til Tucson, Arizona – langt fra alting. Det var her i sit hjem han døde 97 år gammel, omgivet familien, heriblandt hans to sønner og en datter, der alle har været dømt for kriminalitet.

’Imod fascisme’
Joseph Bonanno blev født på Sicilien af velhavende forældre. Da han var tre, flyttede familien til Brooklyn i New York City, hvor de boede i ti år. Da faderen døde, tog moderen lille Giuseppe (nu 10 år) med tilbage til Sicilien. Så døde hun, og som 19-årig vendte han illegalt retur til New York. Selv har Bonanno skrevet, at han rejste, fordi han var imod Benito Mussolinis spirende fascisme. En anden mulighed er, at politiet var efter ham på grund af gemen
mafiaaktivitet.
I Brooklyn kom han med i mafiafraktionen Castellammare, som blev styret af hans afdøde faders ven, den aldrende Salvatore Maranzano. Bonannos gode hoved og udsøgte næse for kriminalitet var et stærkt kort for Maranzano, hvis ulovlige spiritusforretning nu voksede i et alarmerende tempo, og det blev indledningen på den ’castellammaresiske krig’ i 1931. Chefen for New Yorks største mafia, Giuseppe ’Joe the Boss’ Maseria, vurderede, at Maranzano var ved at blive for stor; han måtte ryddes af vejen.
I krigen, der fulgte, døde mange håndlangere i opgør på åben gade med de populære Thompson-maskinpistoler.
Kontroversen endte med, at Giuseppe Maseria selv måtte lade livet, sendt til himmels af hans to løjtnanter, Charles ’Lucky’ Mar-
ciano og Vito Gambino, som nu gik over til Castellam-mare-gruppen. Tre måneder senere arrangerede Joe Bonanno, at Maranzano, hans gamle chef, blev skudt og stukket behørigt ihjel. Unge Bonanno var nu overhoved for sin egen forbryderorganisation, den ene af fem ’familier’ i New York.
Det lykkedes ham at holde sig på toppen i 30 år. Angiveligt havde han efterfølgende et lykkeligt otium. FBI mente dog, at Bonanno havde trukket sig som led i en cosa nostra-relateret aftale, som ellers ville have kostet ham livet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her