Læsetid: 5 min.

Douze points!

Kun snyd afgjorde, at vi i aften stiller om til Tallin for at se det 47. Europæiske Melodi Grand Prix. Det burde have været København igen
24. maj 2002

Melodi Grand Prix
Som de fleste ved, er fodbold et spil, hvor 22 spillere løber rundt med en bold, og så vinder Tyskland til sidst. På stort set samme måde er det med det Europæiske Melodi Grand Prix. Alle stiller sig op og synger en sang, og så vinder Irland til sidst. I 1990’erne vandt de i ’92, ’93, ’94 og ’96. En svensk radiokommentator mente på et tidspunkt, at de skulle tvinges til at synge på finsk. Men i morgen aften vinder de ikke. Irland er nemlig slet ikke med.
Danmark stiller op med Malene Winther Mortensen og ’Tell Me Who You Are’, og efter at have hørt samtlige sange, synes jeg faktisk ikke, hun falder igennem, især ikke efter at den rædselsfulde danske tekst er blevet erstattet af en engelsk. Men lad os nu se. Indtil spændingen udløses i morgen kan disse nostalgiske snapshots måske hjælpe med den rette nostalgiske stemning.
1956: Det første Grand Prix afholdes. Afstemningen var hemmelig, så vi ved kun at Lys Assia vandt med ’Refrain’.
1963: Danmark vinder med Grethe og Jørgen Ingmanns ’Dansevise’. Norge begynder deres rekordrække af sange, der slutter med nul points. Sangen ’Solhverv’ er da også så kedelig, at selv sangerinde Anita Thallaug nægter at indspille den på plade. Det er aldrig sket før eller siden i noget land.
1964: Eurovision Song Contest afholdes i Danmark, der som verdens mest nysgerrige nation for første gang introducerer kameraer i kunstnerlogen.
1966: Udo Jürgens vinder for Østrig med ’Merci Chérie’. Efter sejren synger han den igen med ændrer første linje til ’Mercie Juries’. Douze Points for den! Danmark stopper, mens legen er god.
1969: Afstemningen går helt galt, og man ender med at udråbe fire vindere: Spanien, England, Holland og Frankrig.

Abba vinder
1973: Gitte Hænning stiller op for Tyskland med ’Junger Tag’ og bliver nummer 8. Israel optages som deltager af uforklarlige grunde optaget – hvad med Palæstina?
1974: ABBA vinder med ’Waterloo’. Den eneste vinder, der har formået at bruge en Grand Prix-sejr som springbræt for en stor international karriere.
1978: Danmark er med igen med Mabel og ’Boom Boom’, som får en kedelig 16.-plads. For første og hidtil eneste gang får Danmark hverken point af Sverige eller Norge. Norges Jahn Teigen med røde seler får flotte nul points og bliver 20. og sidst. 1979: Den schweiziske trio Peter, Sue og Marc får hjælp af nogen, der kalder sig Pfuri, Gorps og Kniri. De spiller bl.a. på skraldespand, rive, havesaks og vandslange. Sangen hed ’Trödler und Co’ og klarede sig ikke så godt som Tommy Seebach, der blev nummer 6 med ’Disco Tango’.
1980: Belgien stiller op med gruppen Telex og sangen ’Eurovision’, men den var alligevel for tyk, og de ender på en 17.-plads. Bamses Venner optræder i overals og bliver nummer 14 med ’Tænker altid på dig’.
1982: Finland løber af med nul point – og danske Brixx med ’Video Video’ gør, hvad de kan for at følge trop, men tildeles tre points af Portugal, 1 af Sverige og et af Irland – Danmark bliver næstsidst. Tyskland bidrager med den næstmest irriterende vinder gennem tiderne, ’Ein Bisschen Frieden’ med Nicole.

Mest irriterende vinder
1983: Svenske Herreys – siden kaldt de syngende deodoranter – ifører sig gyldne støvletter, hvide bukser og signalfarvede skjorter og livremme. ’Diggi-Loo Diggi-Ley’ vandt og Kirsten og Søren, som kaldte sig Hot Eyes, blev nummer fire med ’Det’ Lige Det’.
1985: Norge vinder! ’La de swinge’ med Bobbysocks. Den svenske værtinde Lill Lindfors (som blev nummer to i 1966) laver Grand Prix’ets største stunt. På vej ind på scenen lader det til, at hendes nederdel hænger fast i et søm. Den ryger af, og hun står tilbage i overdel og trusser. Men så hiver hun i en snor i overdelen – og minsandten om ikke den kan slås ned som nederdel også.
1986: Grand Prix-historiens mest irriterende vinder. Belgiske Sandra Kim er så charmerende lillepigeagtig, at det gør næste ligeså ondt, som at høre på hendes skærebrænderstemme. Men ’J’Aime La Vie’ vinder en knusende sejr over bl.a. danske Trax med ’Du er fuld af løgn’, som bliver nummer seks.
1987: Johnny Logan vinder for anden gang. Kun to mandlige solister har nogensinde vundet Grand Prix’et. Logan og Jürgens. Logans ’Hold Me Now’ var tredjesidste nummer, og statistikker viser, at der er flest vindere fra feltet sidste tredjedel.
1988: Fransk-canadieren Celine Dion vinder for
Schweiz med ’Ne Partez Pas Sans Moi’ i Grand Prix-historiens grimmeste kjole. For Danmark slår Hot Eyes til igen med apostrof-hittet ’Ka’ du se hva’ jeg sa’’, der bliver nummer tre.
1994: I pausen mellem sangene og afstemningen præsenterer værtslandet en samling irske folkedansere, der under ledelse af Michael Flatley står og tramper i gulvet til musik af Grand Prix-veteranen Bill Whelan. ’Riverdance’ blev på grund af denne optræden et globalt fænomen.

Svensk favorit
1997: Kølig Kaj tager til Irland og rapper ’Stemmen i mit liv’ til fiasko. Det var modigt gjort og dybt uretfærdigt, at nummeret fik så få point, men der er jo det med rap, at man helst skal kunne forstå, hvad der snakkes om. Herefter får samtlige lande lov til at synge på det sprog, de vil.
1998: Dana International fra Israel vækker forargelse – ikke mindst i sit eget land – fordi hun er transseksuel. Hun vinder med ’Diva’ i GP-historiens flotteste kjole med store grønblå fjer på skulder og arme.
2000: Hedengangne dagblad, Aktuelts skvalderkål Sørine Godtfredsen skriver med vanlig timing en hadsk artikel om, hvor tåbeligt det er, at Danmark sender Brødrende Olsen til Grand Prix.
2001: Natasja Crone og Søren Pilmark er en katastrofe som værtspar. Rollo & King fik en flot andenplads, men fortjente at vinde. Mange krævede fintælling af stemmerne, men lige meget hjalp det – Estland vandt, og derfor stiller vi som sagt om til Tallin i aften.
Der er uhyggeligt mange kvindelige solister med i år. Stort set samtlige melodier er blottet for nationalt særpræg, og de fleste er i hæsblæsende europop-tempo. Jeg tror på svensk triumf. De tre sorte Afro-Dite piger er som hentet ud af MTV af et reklamebureau. Så måske er den for tyk, og så er der stærke outsidere fra Finland, Letland og Litauen. Hvis folk i år går efter en ballader, har Israel og England en chance.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her