Læsetid: 3 min.

Dvd & video

3. maj 2002

(2. sektion)

Kevin Smith
*Personerne i Kevin Smiths film, der alle foregår i det samme lokalmiljø i New Jersey, taler kun om en lille håndfuld ting: sex, tv, film og tegneserier. Den 31-årige amerikanske instruktør, manuskriptforfatter og tegneserieskaber er om nogen indbegrebet af en ungdom, opfostret med populærkultur – en ungdom for hvem intet er helligt, og hvor popkulturen er lige så leveringsdygtig i vedkommende værker som i de mere etablerede kunstarter.

Clerks & Mallrats
*Det er ikke svært at forstå, hvorfor Smiths beskedne debutfilm, Clerks (1994), der er lavet sammen med vennerne, blev en succes. Det er en velskrevet, morsom og sjofel lille film om Dante, der arbejder i Quick Stop i Leonardo, New Jersey. På en af sine få fridage er han alligevel nødt til at tage på arbejde, og det bliver en uforglemmelig dag fuld af underlige og irriterende kunder, krævende kærester, en begravelse, masser af kedsomhed og lange, benhårde diskussioner om arbejdsforhold for håndværkere om bord på Dødsstjernen.
Det er de skarpe og veldrejede replikker, der er omdrejningspunktet i Kevin Smiths film, som sjældent har det store at byde på rent visuelt.
Efter Clerks fik Kevin Smith lov til at prøve kræfter med en Hollywood-produktion, et større budget og ’rigtige’ skuespillere. Resultatet blev den til en vis grad mislykkede Mallrats, som floppede ved billetlugerne, men som på video og dvd har fundet sig et hengivent publikum. Og selv om filmen er mere løs i koderne end Clerks – Smith har tydeligvis haft svært ved at styre de mange flere penge – så er Mallrats en underholdende affære fyldt med Smiths faste ingredienser.
Den foregår i et af disse gigantiske malls – amerikanernes største gave til menneskeheden – hvor en håndfuld unge mennesker kommer ikke for at købe ind, men for at hænge ud.

Chasing Amy
*At han også kan finde ud af at skrive en mere moden og seriøs, men ikke mindre humoristisk historie, demonstrerede Kevin Smith med sin tredje film, den charmerende Chasing Amy. Den foregår i et serieskabermiljø og handler om en tegner, der forelsker sig i en lesbisk pige, som også er tiltrukket af ham, hvorfor forholdet til en ven og kollega er ved at gå i stykker. Filmen er Smiths bedste og mere afdæmpet end hans to første film. Efter den eklatante fiasko med Mallrats synes instruktøren fokuseret på at bevise sit værd.
Kærligheden til tegneserien er åbenlys, og Kevin Smith har virkelig lagt sig i selen for at skrive en helstøbt historie med klangbund, der ikke kun er en række sjove replikker i en kiosk eller vanvittige optrin i et indkøbscenter. Ben Affleck, Joey Lauren Adams og Jason Lee brillierer som det umage trekløver, der kommer på tværs af hinanden på grund af små, dumme ting, som man selv kun kender alt for godt.

Dogma og Jay
*I sin fjerde film, den religiøse satire Dogma, stikker katolikken Kevin Smith sit hoved frem og giver den etablerede, hykleriske religion et ordentlig los i røven. Filmen handler om to faldne engle (Matt Damon og Ben Affleck), som forsøger at snyde sig vej ind i Paradis. En kvindelig efterkommer af Jesus bliver af Guds stemme hyret til at stoppe englene med hjælp fra den 13., sorte apostel og Jay & Silent Bob, fordi Gud (Alanis Morrisette) er forsvundet sporløst. Dogma er en både morsom og begavet film, og den demonstrerer en mere politisk og kontroversiel side af Kevin Smith.
Kontroversiel kan man ikke sige, at Kevin Smiths femte og seneste film er. Faktisk er den tæt på at være hans svageste, selv om den rummer alle de skøre, indimellem smågeniale indfald, som vi forventer af en Kevin Smith-film. Jay & Silent Bob Strike Back er, som titlen antyder, en film om de to gengangere fra alle Smiths film, pothovederne Jay & Silent Bob, som drager fra New Jersey til Hollywood for at sikre sig, at deres tegneserie-alter egoer, Bluntman & Chronic, ikke bliver filmatiseret, uden at de også får noget ud af det.
Den nye film er tænkt som et storslået farvel til det Jersey-univers, som Kevin Smith har bygget op gennem sine fem film, og mange af de karakterer, han har introduceret os for i filmene, gæsteoptræder. Lige dele skæv roadmovie, hyldest til Star Wars – komplet med en lyssværdduel mellem Bluntman & Chronic og deres ærkefjende Cock-Knocker (spillet af Luke Skywalker himself, Mark Hamill) – og uforskammet Hollywood-satire, rettet mod både filmbyen generelt og den store interesse for, men manglende evne til at filmatisere tegneserier. De fem film kan fås på dvd via nettet og er alle rigt udstyret med ekstramateriale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her