Læsetid: 3 min.

Fast arbejde

For ufaglærte Kim er den eneste mulighed for at komme i arbejde at komme i fængsel
31. maj 2002

(2. sektion)

For ufaglærte Kim er den eneste mulighed for at komme i arbejde at komme
i fængsel

Radio
De der uforudsigelige små klip på seks-otte minutter, der kommer ud af højtaleren fra P1 i de tidligste morgentimer, er ikke så tossede endda. Man behøver slet ikke at være rigtig vågen, når man lytter til dem. Ja, man behøver slet ikke at være vågen, for man kan finde dem igen på DR online, når man har fået øjne – eller ører, må det vel være. Tirsdag morgen, for eksempel, havde Lisbeth Larsen været i Odense arrest. Ikke fordi hun var blevet grebet i noget ulovligt, men fordi hun var grebet af at lave et portræt af den indsatte Kim, som havde fem uger tilbage af en eller anden straf for narkobesiddelse m.m.
Jeg ved ikke rigtigt, hvad det var, der fascinerede mig, men det var muligvis terminologien inden for murene. Ikke de frække ord, men sådan i det små. Kim (39 år) fortalte, at han som ufaglært kun kunne regne med ’fast’ arbejde, når han sad i fængsel, hvor han arbejdede fra 08:00 til 12:30 og holdt ’fri’ om eftermiddagen, hvis han da ikke gav den en skalle i cellen med at samle dannebrogsflag. ’Fast’ og ’fri’ havde sin egen klang under de givne omstændigheder.
De danske fængsler er storproducenter af vinduesrammer, cykellygter og trælegetøj. Det sidste er en gammel skik. Jeg er selv i besiddelse af en legetøjsborg, fremstillet i Horsens i 20’erne. Mere overraskende er det, at fire danske fængsler sammenlagt er den næststørste leverandør af økologisk mælk til Arla. Samlet omsætning: 80 millioner.
Kim havde siddet 13 måneder på Søby Søgård på Fyn, hvor han arbejdede sig op igennem graderne og kulminerede som staldkarl hos køerne, stedets mest attraktive job.

’Forberedelse’
Langt de fleste indsatte er ufaglærte. Det var egentlig meningen, at fængselsvæsnet skulle opdrage, uddanne, omskole og forberede dem på et normalt liv uden for fængslerne. Men det idiotarbejde, man sætter dem til, gør dem på ingen måde egnede til den frie tilværelse, hvor der i forvejen står 15.000 andre ufaglærte i kø for at få noget at rive i.
Kim og hans fæller vil til enhver tid havne langt nede i den kø, fordi de har straffeattester, som arbejdsgiverne ifølge Claus Bonnez, formand for KRIM, desværre er alt for ivrige efter at studere.
Vi mødte Kim syv måneder senere, da han havde været ude i fem måneder. Han havde forgæves søgt mindst 50 job og stod nu på et torv i Århus sammen med nogle narkomaner og hjemløse og ventede på, at en politibil ville komme forbi og samle ham op, så han kunne komme i såvel fængsel som arbejde.
Det er det rene Catch 22. Uden uddannelse lever du i et miljø, der giver dig små muligheder for arbejde og store muligheder for at havne i et fængsel. I fængslet får du arbejde, til du kommer ud igen med endnu ringere muligheder for at få et job, end du havde før, indtil du vender tilbage til fængslet igen og kommer i arbejde.
Af udsendelsen fremgik det, at man fremover vil satse mere på uddannelse i fængslerne. Fint nok. Men hvad med at satse lidt mere på uddannelse, inden folk kommer i fængsel?
Kun én gruppe ufaglærte arbejdssøgende i dette land er ringere stillet end Kim og hans kumpaner, og det er de vordende nydanskere. De urimeligt lave dagpenge, der skal motivere dem til at skaffe sig ikkeeksisterende job, vil friste mange ind i den kriminalitet, der med nogenlunde sikkerhed skaffer dem arbejde. I fængslerne.
Kan man byde en indsat pakistaner, somalier, kurder eller iraker at samle dannebrogsflag?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her