Læsetid: 4 min.

Film i tv

24. maj 2002

(2. sektion)

*Jennifer Tilly med lillepigestemmen og de svulmende former huskes som komisk dulle i Woody Allens Bullets Over Broadway. Her var muligheden for træfsikker skuespilkunst unægtelig større end i Bound fra 1996, der er lavet af de samme Wachovski-brødrene, som siden har høstet hæder for den spændstige, trickfyldte The Matrix med Keanu Reeves. I Bound er Tilly stadig er herligt dullet, men skal samtidig være virkelig farlig femme fatale i en bloddryppende skrøne om et glamourøst lesbisk par, der hugger to millioner dollars fra mafiaen. Tillys hvisken bliver dog mest et spørgsmål om manglende halspastiller i denne villet smarte, underholdende Tarantino-efterligning, hvor Gina Gershon er den anden dulle og vældig oplagt til lesbiske narrestreger. Bound er en god, dårlig film, en oplagt kandidat til optagelse i den sjoveherlige amerikanske bog Bad Movies We Love, hvor alle slags filmiske absurditeter opregnes og hyldes.
Bound. Sverige 1, fredag 21.00-22.45

*Lily Broberg var en af de vaskeægte folkelige humørspredere i dansk film og teater, og hun vandt også ry som karakterskuespillerinde. I Saga-folkekomedien Rekrut 67 Petersen ser vi hende i det rollefag, der først gjorde hende populær: som den friske, sangglade unge pige med et hjerte af guld. Grete bor alene i en lille lejlighed på Christianshavn, men er blevet god venner med den unge enlige mor Anna (Kate Mundt), der bor i samme opgang. Hver dag sørger Grete for morgenmad til den forladte Anna. Grete er i det hele taget hjælpsomheden selv, og
iklædt kongens klæ’r påtager hun sig at ekspres-uddele et vigtigt brev til den danske hær. Selv om en militaristisk romance udvikler sig, handler det hele egentlig om, at Grete skal finde den far, der har forladt veninden Anna. Den typiske Saga-hyggespreder blev en stor og ikke ganske fortjent succes i 1952. Den er ret sjusket fortalt, men heldigvis giver Lily Broberg prøver på sit greb om at synge en sang med smæld og ægte humøroverskud. Buster Larsen er den soldat, der muligvis er far til Annas baby, og også Dirch Passer og Ib Schønberg medvirker – Passer i en mindre rolle som
taxachauffør og Schønberg som den rare læge, som tilser Anna. Nostalgikere kan yderligere glæde sig over et glimt af datidens populære underholdningschef i radioen, Svend Pedersen. Poul Bang har instrueret efter et manuskript af Arvid Müller og Saga-direktøren John Olsen.
Rekrut 67 Petersen. DR1, lørdag kl. 19.40-21.00

*Kathleen Turner, der nu er gået over til mor-rollerne
(f.eks. i The Virgin Suicides) debuterede som yderst sexet femme fatale i denne kriminalfilm-succes fra 1982. Body Heat kan ses som forløber for de mange erotisk betonede film, som siden har lagt sig op ad film noir-traditionen. William Hurt er Florida-sagføreren, der af Turner lokkes til at myrde hendes forretnings-ægtemand. De mange hedeture i sengen og andre steder kan ikke skjule, at filmen først og fremmest er en ret uselvstændig stiløvelse – af den amerikanske kritiker Pauline Kael kaldet »et katalog af noir-klicheer«. Men det har mange film været siden uden at have så gode kræfter som Hurt og Turner i centrum – for ikke at tale om Mickey Rourkes professionelle brandstifter, der »næsten får én til at føle, at man ser en rigtig film«, som Kael skrev. Lawrence Kasdan har både skrevet og instrueret den stilbevidste affære.
Body Heat/Høj puls. TvDanmark 2, lørdag kl. 20.05-22.05

*Lukas Moodysson har med bare to film, teenagedramaet Fucking Åmål og kollektiv-skildringen Tilsammans, placeret sig som ikke bare Sveriges, men også en af Europas førende unge instruktører. Han er en af de benådede filmfortællere, der rammer lige lukt ind i realiteten af sine hverdagshistorier uden det filter af klichétænkning, der så ofte hæmmer stræbsomme filmrealister. Følelsen af at være ung, forelsket, misforstået og ugleset skyder Moodysson sig ubesværet ind på i historien om den eftertænksomme grimme ælling og outsider Agnes, der betages af skoleklassens populære, mere spontane og kønne rebel Elin. De bliver sjælesøstre i deres oprør mod provinsbyhullet Åmåls småtskårne moralbegreber, og en lesbisk kærlighed spirer frem. Historien handler om modet til at stå ved sin følelser, og Moodysson har fået sine unge aktører Rebecca Liljeberg og Alexandra Dahlström til at agere med en livfuldhed, der er ægte følelsesstyret. Fotografisk er filmen ingen nydelse med sine mange lidt primitive nærbilleder (her har Moodysson gjort fremskridt i Tilsammans), men på alle andre fronter har den fuldt ud fortjent sin enorme internationale succes.
Fucking Åmål. DR 2, søndag kl. 20.25-21.50

*Jonathan Kaplan er en instruktør, der kan sit kram og viser det også her med en regulær spændingshistorie om en ensom yngre politimand, der bliver gode venner med et ægtepar. Politimanden forelsker sig besættelsesagtigt i den unge husfrue – ikke underligt, da hun spilles af den anakronistiske skønhed Madeleine Stowe, der synes trådt ud af en romantisk 1800-tals roman. Ægtemanden Kurt Russell er naturligvis mindre glad, især da politimanden begynder at vise iøjnefaldende psykopatiske tendenser. En stram, velfortalt thriller med udmærkede miljødetaljer og ganske skarp fornemmelse for social hakkeorden. Og så er Ray Liotta med de mærkelige slangeøjne (han var lærenem gangsterlærling i GoodFellas), skræmmende god som politimanden.
Unlawful Entry/Vildt begær. TV 2, søndag 20.55-22.50

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her