Læsetid: 1 min.

Fiskerisag undersøges

Europa-Parlamentets fiskeri-udvalg er klar til at indkalde spansk kommissær, som formentlig havde en rolle i udskydelsen af fiskeri-reformen
3. maj 2002

BRUXELLES – Ledende kræfter i Europa-Parlamentets fiskeriudvalg, herunder formanden Strewn Stevenson, bakker nu op om en uafhængig undersøgelse af fiskeri-sagen.
Det siger det danske medlem af udvalget, Niels Busk (V), til Information:
»Jeg har sat alle både i søen, og jeg har fuld tiltro til, at udvalget i næste uge vil bakke op om en undersøgelse, selv om jeg ikke skal lægge skjul på, at spanske, franske, italienske og græske medlemmer rører på sig for at hindre en undersøgelse,« siger Niels Busk.
Det kræves, at en fjerdedel af alle parlamentets medlemmer tilslutter sig, før det er muligt at nedsætte et undersøgelsesudvalg af parlamentarikere.
»En anden mulighed er, at gruppeformænd og et solidt flertal i fiskeri- og budgetkontroludvalget bakker op om at udnævne en gruppe uafhængige eksperter, som det også skete, da Santer-Kommissionen blev væltet i 1999,« siger Jens-Peter Bonde fra Junibevægelsen, der også bakker op om undersøgelsen.
Den skal søge at få klarlagt det mudrede forløb, der førte til, at Kommissionens planlagte fiskerireform i forrige uge blev udskudt. Samme dag som den reformvenlige danske generaldirektør for fiskeri, Steffen Smidt, pludselig blev fyret.

Spansk nedskydning
Reformplanen, der lægger op til, at EU’s fiskeriflåde skal skæres med 40 procent, rammer især spanske fiskere.
Stadig flere elementer peger på, at Spanien via den spanske EU-kommissær Loyoal de Palacio gik sin regerings ærinde, for at få reformplanen skudt ned.
Det skete på en måde, der kun kan opfattes som at handle efter instruktion. Og netop det må kommissæren ikke, ifølge traktaten.
Den store spanske interesse i sagen blev bekræftet af, at Spaniens ministerpræsident Aznar tre dage før udskydelsen ringede til Prodi og klagede over reformplanen.
»Kommissærerne er selvfølgelig i kontakt med deres hovedstæder, men det kan også blive for grelt. En undersøgelse er helt oplagt« siger kontorchef i Håndværksrådet, Lic. Jur. Peter Vesterdorff til Information.
Niels Busk lover, at det »bliver varmt« for kommissær De Palacio.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her