Læsetid: 2 min.

Frit sygehusvalg i EU

Danskerne har ret til gratis behandling i alle EU-lande, men det forties af myndighederne, mener EU-forsker
27. maj 2002

Enhver EU-borger har ret til gratis sygehusbehandling i et andet EU-land – betalt af hjemlandet.
Hospitalsbehandling er nemlig en vare, og er som alle andre varer og serviceydelser omfattet af kravet om fri bevægelighed over grænserne i Det Indre Marked, mener EU-forsker Marlene Wind, lektor på Københavns Universitet.
Det er konsekvensen af en dom afsagt af EF-domstolen for et år siden.
»Dommen slår fast, at hospitalsbehandling ligger på linje med alle andre serviceydelser, der er indbefattet af Det Indre Marked. Og det
offentlige må ikke begrænse sig til at købe varer, der produceres her i landet,« siger Marlene Wind til Information.
Dermed bekræfter hun udtalelser fra professor i socialret, Kirsten Ketscher, der i Jyllands-Posten i går konstaterede, at danskerne har ret til fri hospitalsbehandling overalt i EU betalt af det danske sundhedsvæsen.
Om danskernes principielle ret til fri behandling i EU-lande også udmøntes i praksis, kræver dog, ifølge Marlene Wind, at danske patienter lægger sag an, så sagen bliver prøvet ved EF-retten.
»Dommen medfører et principielt frit sygehusvalg. Praksis er straks mere speget, og vil i sidste instans afhænge af, hvad EF-domstolen beslutter i konkrete sager. Nogle patienter er nødt til at slå i bordet, og lægge sag an mod sin egen myndighed i EF-retten. Så længe ingen har gjort det, har man ikke fået etableret en praksis på området,« siger Marlene Wind.

Frit valg forties
Lige som Kirsten Ketscher, mener Marlene Wind, at de danske myndigheder forsømmer at fortælle borgerne om behandlingsretten.
»Det er klart, at myndighederne altid vil forsøge at slippe uden om og lade være med at informere borgerne, for ikke at miste kroner og øre til dyre behandlinger i udlandet,« siger hun.
»Det handler om, at myndighederne har forsømmer at fortælle folk om, hvilke rettigheder Det Indre Marked udstyrer dem med – vi har langt flere rettigheder på EU-niveau, end vi går og tror. Her har myndighederne ind til videre forsøgt at beskytte sygehusvæsnet, fordi det selvfølgelig er en meget delikat sag, hvis almindelige borgere blot kan modtage behandling i udlandet,« siger Marlene Wind.

Ministerium afviser
Sundhedsministeriet vurderer imidlertid ikke, at dommen fra EF-retten har nogen betydning for Danmark, og har rådet amterne til at se bort fra den.
»Dommen indfører efter vores opfattelse ikke noget generelt frit valg. Det, dommen med sikkerhed slår fast, er, at man ikke må diskriminere mellem danske private og udenlandske sygehuse. Det gør de danske regler heller ikke,« siger kontorchef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet John Erik Pedersen til Morgenavisen Jyllands-Posten, i går.
»Så derfor er der fuld overensstemmelse mellem de principper, dommen udstikker, og de danske regler,«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu