Læsetid: 4 min.

Fynsk solstik Parken

OB vandt fortjent 2-1 over FCK, der spillede sin dårligste 1. halvleg i tyve kampe. Brøndby må have godtet sig
10. maj 2002

Fodbold
Skønt hvert land i det fodboldglade Europa har sine superklubber, så er det i dette forår mere reglen end undtagelsen, at de største vinder det hele. Onsdag aften bekræftede Borussia Dortmunds nyslåede tyske mestre reglen ved at tabe finalen i UEFA Cup’en. 2-3 blev det i Rotterdam til Feyenoord med Jon Dahl Tomasson som målscorer. Rotterdam-klubben er ikke hollandsk mester 2002, det blev Ajax.
I England afgjorde Arsenal og Manchester United samtidig mesterskabet på Old Trafford. London-klubben blev undtagelsen, der bekræftede reglen, da den med en 1-0 sejr over United kanonerede titlen, The Premiership, hjem til det skab, hvor FA Cup-trofæet har taget plads op siden 2-0 sejren over Chelsea i lørdags. Men både Gunners og United er slået ud af Champions League, hvor finalen står på onsdag i Glasgow mellem Real Madrid, der ikke blev spansk mester, og Bayer Leverkusen, der ikke vandt den tyske titel, som klubben for tredje gang på fem år havde i hånden før næstsidste runde.
Set i det sollys var det helt logisk, at OB på årets første varme eftermiddag, hvor dansk gemytlighed foldede sig ud med bajersk øl på Netto-vattæpperne i Fælledparken, vandt den 48. finale i DBU’s landspokalturnering, med det græsselige købe-navn: DONG Cup.
Nå, sponsorer skal man ikke kaste vrag på these days. Ud over andelen i provenuet fra 28.481 tilskuere bonnede 2-1 sejren over FCK’s storfavoritter med 200.000 kroner i sejrsbonus fra olie- og naturgasselskabet. Måske ’basører’ i forhold til et OB-års-underskud på omkring 15 mio., men ikke desto mindre skridt i den rigtige retning.
Det gælder også OB’s indsats på banen i de 90 minutter, der reelt blev afgjort i 1. halvlegs første kvarter. Det var de to begavede trænere, FCK’s drevne Hans Bache og OB’s talentfulde Troels Bech i hvert fald enige om bagefter. Hvor Bech også påpegede, at han efter 0-4 til FCK og 1-4 til Brøndby i SAS Ligaen havde repeteret for spillerne, at der ikke måtte spilles med smarte og flotte tvær- og diagonal-pasninger, som FCK kunne bryde og slå deres ’dødelige’ kontraer på. Det lykkedes indtil den hektiske slutning.

Fatalt
Med det, der i nu-dansk Morten Olsen-terminologi hedder en kontrolleret offensiv, og med Sepp Pionteks små marginaler på sin side, scorede fynboerne to gange inden for tre minutter, så stillingen efter 12 omdrejninger på det ikke eksisterende stadionur var 2-0. Målene signeret Søren Berg og Dennis
Siim.
Berg, der blev kendt som landmanden fra Fjordager, der trods skiftet til OB holdt fast i det nationale erhverv, udnyttede en ’vil-du, skal-jeg’-situation mellem FCK’s stopper Martin Albrechtsen og keeper Magnus Kihlstedt. Mens de to tøvede slog den forhenværende forkarl til. 1-0 målet illustrerede, hvorfor Albrechtsen ikke er på Danmarks VM-hold, men ikke hvorfor Kihlstedt er på det svenske. Dét spørgsmål åbnedes endnu mere, da højre back, min pokalfighter-favorit Dennis Siim, first timede en returbold fra boksen rent og direkte ind ved den ene opstander. Afstanden taget i betragtning ikke super målmandsarbejde, at den bold gik ind.
Starten ramte FCK som et solstik. Hans Backe kaldte det bagefter en passiv 1. halvleg, hvor FCK ikke havde været med.
Efter målene gik der ren Murphys lov i den for Byens Hold. Alt hvad der kunne gå galt, gik galt.
Med de ellers så dynamiske midtbane-maskinmestre Erik Mykland og Christian Poulsen i spidsen bevægede københavnerne sig søvngængeragtigt rundt i manegen. Havde det ikke været for en meget lidt vellykket dommer Tonny K. Poulsen kunne OB både have fået et straffe, da Bo Svensson gik i ryggen på Miti, og have været overtallig efter Martin Albrechtsens nødbremse på Tempo midt i 1. halvleg. Den var til rødt kort, for ingen havde nået Tempo, hvis ikke FCK’eren havde klippet ham lige under midten.
At det ikke var, og ikke skulle blive FCK’s dag i Parken blev understreget, da Peter Møller efter undtagelsesvis ikke at være blevet fanget off side, tallerkenvendte lige efter pausen og tordnede kuglen op på undersiden af tværribben. Venstrebens-skuddet hamrede ned omkring mållinjen uden at få dommer Poulsens anerkendende fløjt. Det tæller ikke, at skuddet havde fortjent markering. Herlighedsværdien er kun noget ejendomsmæglere kan kapitalisere.

Nyt format
Christian Lønstrups reducering, da indskiftede Todi Jónsson fandt en diagonal gennem OB’s ellers velorganiserede og hårdt arbejdende forsvar med Lars Jacobsen og Michael Hemmingsen som centrumfigurer faldt for sent til at ændre resultatet: 2-1 og fjerde sejr i fem cup-finaler til OB.
Spillemæssigt var det som UEFA Cup-finalen onsdag aften i Rotterdam: Det var ikke fodbold af højeste klasse, men der blev gået til stålet i en intens og til tider hidsig kampatmosfære. OB’s sejr var på sin plads, men måske »var den dårligste 1. halvleg i 20 kampe,« som FCK-hjælpetræner og pokalfighter 1995 Carsten V. Jensen sagde, lige dét der psykologisk får Danmarks bedst spillende hold i dette forår til at toppe i DM-finalen mod Brøndby på søndag i Parken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her