Læsetid: 2 min.

Gamle vil ikke bruge kondom

Tabu om ældresex betyder, at flere og flere ældre afrikanere nu smittes med hiv
18. maj 2002

Prævention
I løbet af de seneste fem år er flere og flere ældre kvinder i Afrika blevet smittet med hiv.
Det viser de undersøgelser, som Verdenssundhedsorganisationen WHO løbende laver om hiv og aids’ påvirkning af forskellige befolkningsgrupper.
»Det er blevet dokumenteret i dele af Asien og i store dele af Afrika,« siger Michel Carael, chefevaluator i WHO’s aids-afdeling.
»Det er en forfærdelig tragedie, fordi der ikke bliver gjort noget for den ældre befolkningsgruppe. De har ikke penge til behandling, fordi de har en meget lille eller ingen indkomst – og nogle af dem har oven i købet hovedansvaret for børnebørn, hvis deres forældre er døde af aids.«

Præventionsproblem
I løbet af fem år er antallet af hiv-smittede kvinder over 50 år således steget med 40 procent. Hvorfor det er sket, er der ingen konkret forklaring på endnu, men WHO har nogle bud:
»Først og fremmest er der et præventionsproblem. Ældre bruger ikke kondom, fordi de har faste partnere – og de bliver heller ikke informeret om prævention gennem aidskampagner, fordi disse ofte er målrettede mod unge og folk, der ofte skifter partner,« siger Michel Carael.
Dertil kommer, at eftersom ældre kvinder ikke længere kan få børn, synes de kondomer er overflødigt – og dyre. Samtidig er de mere sårbare end unge kvinder, fordi slimhinder og skedevægge i kvinders kønsdele skifter karakter, når de går i overgangsalderen, og de derfor nemmere kan få rifter under samleje.

Bedstemødre klager
Alt dette er svært at snakke om ikke bare for de ældre, men også for deres omgivelser.
»Det er et tabu at tale om, at ældre dyrker sex,« siger Michel Carael.
»Det er et tabu, der faktisk findes de fleste steder i verden, men det betyder, at man simpelthen ikke når de ældre, når man ikke kan snakke om, at også ældre kan få hiv, når de dyrker sex.«
En anden forklaring på det stigende antal smittede ældre er, at det ofte er dem, der passer syge slægtninge, når de ligger for døden på grund af aids.
»Vi får mange klager fra mødre og bedstemødre over, at deres sønner, som tog til Sydafrika for år tilbage, og som de ellers har mistet kontakten med, pludselig kommer hjem, når de skal dø, og forlanger at blive passet,« fortæller Thobile Dlamini, der er direktør for organisa-tionen Swaziland Action Group Against Abuse (SWAGAA), som arbejder med voldsofre og aids.
»Kvinderne passer og plejer dem så, til de dør, og i plejeprocessen bliver de gamle kvinder smittet. Det sker fordi, børnene lyver om, at de er syge, de tør ikke sige, de er hiv-positive. Så kvinderne
tager ikke deres forholdregler, når de plejer dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her