Læsetid: 2 min.

Hård kritik af fremtidsplan

Pinligt for Danmark, mener de danske miljø- og ulandsorganisationer om regeringens plan for bæredygtig udvikling
2. maj 2002

VK-regeringens forslag til en plan for bæredygtig udvikling i Danmark får en hård medfart fra alle miljø- og udviklingsorganisationer.
Planen mangler klare mål, tidsfrister og virkemidler. Den er præget af mangel på globalt udsyn og lever hverken op til Brundtland-kommissionens definition af bæredygtighed eller til de mål for at sænke de rige landes ressourceforbrug, der blev vedtaget på FN’s særlige generalforsamling om miljø og udvikling i New York 1997, siger 92-gruppen i sit høringssvar. Gruppen omfatter de vigtigste u-lands-, miljø- og naturorganisationer i Danmark.
Forslaget lever heller ikke op til EU-Kommissionens og OECD’s anbefalinger. VK-regeringen har gjort den danske tradition for folkelig debat til grin, høringen forekommer at være spild af tid, siger Det økologiske Råd. Rådet opremser 56 ting, VK-regeringen ikke vil gøre, som SR-regeringen sagde, den ville.
Dansk Industri roser planen, især for »sammenhæng mellem økonomisk fremgang og bedre miljø«. DI mener, at vækst i verdens fattigste lande er det vigtigste – og kan opnås gennem forhandlinger i Verdenshandelsorganisationen, WTO. Industrien tvivler på, at mindre trafik kan forenes med bæredygtig økonomi og social udvikling og siger, at CO2-kvoter for elværkerne skader konkurrenceevnen.
Landbrugets organisationer synes, at miljøets tilstand bliver omtalt for negativt. Og så vil landbruget have knæsat et princip om, at der godt må være pesticider i grundvandet, hvis bare de ikke overskrider EU’s grænseværdi på 0,1 mikrogram pr. liter.

Forslag mangler udsyn
I fagbevægelsen beklager LO og Specialarbejderforbundet, at VK-regeringen har svækket strategien og nedprioriteret forebyggelsen af arbejdsskader. Men Dansk Metal er enig i, at markedet skal overtage en større del af miljøreguleringen, og at handel med kvoter er en »økonomisk fornuftig løsning på reduktionen af CO2-udslip og andre drivhusgasser.«
Ingeniørforeningen skriver, at bæredygtighed allerede er en uomgængeligt konkurrenceparameter for danske virksomheder i den internationale konkurrence. Den nationale strategi skal støtte de virksomheder, der har skaffet sig et forspring.
I forhold til verdenstopmødet i Johannesburg i august-september, hvor Danmark skal repræsentere EU, er strategien pinligt svækket, siger Greenpeace – og dokumenterer en lang række områder, hvor ambitionerne er svækkede, og konkrete mål og tidsfrister forsvundet.
»Forslaget mangler globalt udsyn. Hvad med den globale fordelingspolitik? Hvad med Danmarks overforbrug af verdens ressourcer i forhold til landets størrelse,« spørger Lars Georg Jensen, Verdensnaturfonden.
Danmarks Naturfredningsforening siger i et meget udførligt svar, at de generelle mål, VK-regeringen selv har sat, ikke kan nås med dens virkemidler og tidsfrister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her