Læsetid: 2 min.

HS anklages for fusk med kvalitetstjek

Sygeplejersker mener, at kvalitetstjek af københavnske hospitaler er ubrugelig, fordi der blev sminket på virkeligheden
10. maj 2002

Sygeplejersker træder nu frem og kritiserer grundlaget for en undersøgelse, der tidligere på året vurderede, at hospitalerne under Hovedstadens Sygehusfællesskab lever op til de internationale standarder.
»Det var en cirkusforestilling – et spil for galleriet for at sige det lige ud. Bare sådan noget som, at vi alle skulle være reglementeret påklædt, selv om der til hverdag ikke er kitler nok,« siger en HS-sygeplejerske om de dage i marts, hvor et såkaldt akkrediteringsfirma fra USA tog temperaturen på kvaliteten i HS.
»Overordnet synes jeg, at akkrediteringen har givet et forkert billede af virkeligheden. Jeg mener, at ledelsen har betalt penge for noget, der ikke kan hjælpe os til at gøre det bedre for patienterne,« siger en sygeplejerske fra et andet HS-hospital.

Møgbeskidt til daglig
Anklagerne om snyd kommer bag på sundhedsfaglig direktør i HS, Lone de Neergaard:
»På baggrund af bedømmernes og egen erfaring mener jeg ikke, at man kan opstille et så pyntet billede, at det i væsentlig grad afviger fra virkeligheden,« siger hun til Information.
»Til gengæld er det helt uacceptabelt at fuske med tingene. Og hvis bedømmerne opdager, at der er fusk et sted, afslutter de simpelthen hele processen. Derfor er det jo også en enorm risiko at løbe, hvis man ønsker at blive akkrediteret,« siger hun.
Ifølge sygeplejerskerne, som ønsker at være anonyme, var det imidlertid en meget sminket udgave af virkeligheden, HS blev bedømt på.
»Der er jo møgbeskidt, men der blev gjort rigtig meget rent, da bedømmerne kom. Og det er pinligt, at man gør rent, fordi der kommer nogle, der skal evaluere afdelingen, mens man til daglig er ligeglad med, at folk får hospitalsinfektioner,« siger tidligere HS-sygeplejerske Lise Müller.
En sygeplejerske fra en anden afdeling siger: »Rengøringen er simpelthen for ulækker, der ligger til hverdag enklaver af støv – og så render der en afdelingssygeplejerske rundt og tørrer støv af i vindueskarmene, fordi vi skal akkrediteres.«
»Hos os blev teknisk udstyr i sidste øjeblik mærket med, hvilke dage det var blevet tjekket i løbet af året, selv om det slet ikke var sket,« fortæller en anden sygeplejerske.
Karen Stæhr, næstformand i det Centrale Samarbejdsudvalg i HS tager anklagerne om snyd meget alvorligt.
»Hvis det er rigtig, synes jeg, at det er dybt forkasteligt. Og det er da noget vi har brug for at vide – og også på hvilke afdelinger, det er sket. Og så må ledelsen tag konsekvensen,« siger hun til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her