Læsetid: 3 min.

Til kamp mod islamismen

Alsidig forfatterkreds kalder til aktivt værn af den verdslige, demokratiske stat
16. maj 2002

Ny bog
»Så mange mennesker synes at stå forvirrede og hjælpeløse over for det faktum, at et stigende antal muslimer i Vesten direkte eller indirekte fortæller os, at de ingen loyalitet har over for vore samfund, men ønsker forfatningerne skiftet ud med en obskur lære, der forfægter barbariske straffe, religiøs intolerance, dødsdomme over afvigere – og som de oven i købet påstår skulle være dikteret af Gud.«
En sådan forskrækkelse beskriver journalisten og forfatteren Helle Merete Brix i den bog, hun og historikeren Torben Hansen har redigeret og medforfattet.
Brix fremdrager de passagerer, der gik til modangreb i det ene af de terrorist-kaprede amerikanske fly, og ser et eksempel til efterlevelse:
»Vi behøver heller ikke at sidde paralyseret tilbage og se vore samfund gå i opløsning, men det kræver, at vi står sammen, kristne, ateister, buddhister, fritænkere og liberale muslimer, og siger nej til sharia, hellig terror og en stat i staten.«
I bogens forord hedder det, at det fælles for forfatterne er, »at de opfatter den politiske islam som et alvorligt problem«.

Blodsregimente
Bogen sætter betegnelsen islamismen på den politisk-religiøse rørelse, der vil gøre Koranen og de tilknyttede læreregler til lov for alt menneskeligt samkvem. Som bogen ser det, er det fanatisk-religiøse blodsregimente en trussel ikke bare i traditionelt muslimske lande, men også i et Vesten præget af stigende indvandring og forstærket agitation fra muslimske fundamentalister.
Vestens forsvarsværk kan ikke indskrænkes til naive humanisters forestilling om ’åben dialog’, hævder bogen, for islamisterne er forskanset i forestillingen om, at Gud har dikteret dem sandheden, og derfor er andre opfattelser vantro og må fjernes, om end det kan ske ved list, f.eks. at foregive vilje til samtale.
Denne anmelder har læst bogen med blandede følelser. Mange af dens skræmmebilleder er ægte skræmmende.
Vor verdensdel har lidelsesfyldt kæmpet sig frem til at opfatte religionen som det enkelte menneskes eget anliggende. Shariaen – den islamiske straffe- og civilret – er en utålelighed for enhver oplyst tanke.
Bevægende beskriver forfatteren Talisma Nasrin, hvorledes en fatwa-dødsdom har tvunget hende på flugt fra hjemlandet Bangladesh. Hun gruer over, hvor megen voldelighed der kan finde tekstbelæg i Koranen og citerer skriftstedet fra Muhammed:
»Hug hovedet af de vantro, og efter at have foranstaltet et massedrab på dem, skal de resterende fanger omhyggeligt bindes.«
Bogens dokumentation af islamisk kvindeundertrykkelse og mishandling af uglesete er dybt forstemmende læsning.

Ubehagelig tone
Men samtidig har nogle af indlæggene en ubehagelig tone, der får én til at tænke: Sådan kommer vi i hvert fald ikke nærmere en forsonlighed.
Gennem dette blads tidligere chefredaktør Lars Hedegaards bidrag løber en nedladenhed. Det er svært at læse som andet end et krav om spejlvendt hellig krig, når Hedegaard skriver:
»Islam har tidligere gjort civilisationen store tjenester ved at bevare dele af den græske kulturarv, der ellers formentlig ville være gået tabt. Nu er tidspunktet kommet til at gøre gengæld ved at hjælpe islam til at gennemføre en reformation, der fjerner obskurantismen og de tyranniske elementer fra religionen. Det indebærer, at Vesten nu må indlede en politisk, og om nødvendigt militær, kamp mod de magthavere i de muslimske befolkninger, der benytter en tekstnær læsning af islam som undertrykkelsesberedskab, fordi de føler sig truet af moderniseringen.«
Hånlighed stikker også frem i Torben Hansens forsøg på at dekonstruere Muhammeds lære som religion. Han skriver bl.a. under overskriften »Islam – en plyndringsreligion« og kalder på Vestens vilje til at standse »underkastelses-religionens kaoskraft«.
Helt besynderligt er Regnar Rasmussens bidrag, der bærer titlen Efterretningstjenesterne og islam. Heri benytter han spaltepladsen til at kræve SU-støtte til tolkeuddannelsen, som han foreslår specialiseret med en afhøringsofficer-skoling, gerne henlagt til England eller Rusland. Sidstnævnte lands bidrag, mener Rasmussen, kunne være en passende afbigt for den støtte, Sovjet gav muslimsk terrorisme.
At bogen udkommer på det traditionelle venstrefløjsforlag Tiderne Skifter, er et udtryk for, at tiderne virkelig skifter: Ubehaget ved det islamistiske påtryk mod det verdslige samfund får nu mæle langt over det politiske spektrum.

*Helle Merete Brix & Torben Hansen (red.) Islam i Vesten – på Koranens vej? 327 s., 275 kr. Tiderne Skifter. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu