Læsetid: 1 min.

Kritikken hagler ned over Bush

Folkeretseksperter og NGO’er frygter amerikansk isolation
7. maj 2002

Kritik
BOSTON – Amerikanske folkeretseksperter og menneskeretsgrupper rejste i går en storm af kritik mod præsident George W. Bush’ opsigtsvækkende beslutning om at trække USA’s underskrift på traktaten om en international straffedomstol tilbage.
»Det vil stærkt modarbejde amerikanske interesser. Vi har overgivet lederskabet på dette emne til europæerne, og det kommer til at tage os mange år og en enorm indsats at vinde det tilbage,« sagde David Scheffer i går til amerikansk presse.
Scheffer var præsident Bill Clintons repræsentant ved Rom-konferencen i 1998, hvor traktaten blev forhandlet færdig.
»Rundt omkring i verden vil opfattelsen være, at USA er komplet ligeglad med international retfærdighed. Det er et dramatisk øjeblik i folkerettens historie,« tilføjede ambassadør Scheffer.
Bush-regeringens statssekretær for krigsforbrydelser Pierre-Richard Prosper forsvarede i går på en pressekonference beslutningen.
»Det er et anløbent dokument. Derfor har vi meddelt FN’s generalsekretær, at USA trækker underskriften tilbage, således at vi ikke er forpligtet til at indfri nogle forpligtelser, som vi ikke ønsker at opfylde.«
Ambassadør Prosper understregede, at USA ikke har planer om »at føre krig« mod den internationale straffedomstol. I stedet vil Bush-regeringen bestræbe sig på at hjælpe individuelle lande med at styrke deres retssystemer, således at de selv kan magte at håndtere forbrydelser af den type, som straffedomstolen får jurisdiktion over.
Human Rights Watch kritiserer i stærke vendinger Bush’ beslutning. »Den indflydelse, USA ville have haft over straffedomstolen i kraft af sin underskrift, bliver nu smidt overbord. Der er tale om ideologiens triumf over en rationel tilgang til, hvordan vi skal bekæmpe de værste forbrydelser mod menneskerettighederne,« siger Kenneth Roth, leder af organisationen. Han påpeger også, at tidspunktet næppe kunne være mere uheldigt.
»Bush-regeringen står nu i den akavede situation, at den anmoder om juridisk samarbejde fra andre lande i krigen mod internationale terrorisme, mens den modsætter sig en ny international institution, der skal behandle forbrydelser af samme karakter.«
Bush-regeringen havde oprindelig planlagt at trække sig ud af traktaten sidste sommer, men udsatte beslutningen efter terrorangrebet 11. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her