Læsetid: 3 min.

Lars Løkke i Farum-klemme

Suspensionen af Brixtofte volder indenrigsministeren problemer med paragraffer – og et forventet offentligt brøl
3. maj 2002

Farum-baggrund
Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tøver med at træffe afgørelse om suspension af sin partifælle, Farums borgmester Peter Brixtofte.
Det var den 20. marts, byrådet besluttede »indtil videre« at afsætte Brixtofte og indsætte Paul Wachtell.
Byrådet var splittet. Suspensionen blev stemt igennem af oppositionen og to af Venstres flertalsgruppe, Erik Fuchs og Morten Pflug. Til gengæld blev indsættelsen af Wachtell gennemført af resten af Venstre-gruppen og Wachtell selv. Derved sprang Wachtell fra en aftale om, at jobbet skulle gå til Fuchs – hvad der udløste et brud mellem Wachtell og den borgerliste, han blev valgt på i november.
Efter den kommunale styrelseslov kan afsættelsen af en borgmester først træde i kraft, når den er stadfæstet af indenrigsministeren.
Den afgørelse har Løkke Rasmussen givet sig god tid til.
Han har ad to omgange bedt byrådet om flere oplysninger, og han har foretaget særskilt høring af Brixtoftes advokater og byrådets nu mindretals-Venstregruppe.
Sidste høringssvar havde ministeren i hus i mandags. Hvad nøler han så efter?

Lavet til Villo
Løkkes kattepine er, at suspensionsbestemmelsen er skæv i forhold til Brixtofte. Den er lavet til andre genvordigheder end Farums, nemlig til den københavnske byplanborgmester, venstresocialisten Villo Sigurdsson, der er i 1979 nægtede at udføre Borgerrepræsentationens beslutning om at behandle rensningsanlægget Lynetten med giftstoffet epoxy.
For at tæmme ulydige borgmestre indføjede Folketinget i loven, at hvis en borgmester »vægrer sig ved at udføre en opgave, som er pålagt den pågældende«, kan byrådet udpege en anden til at udføre opgaven. Hvis vægringen er »grov eller gentagen«, kan borgmesteren suspenderes og erstattes af en anden – som Farum byråd besluttede.
Men er Brixtoftes brøde en »grov eller gentagen vægring«?
Byrådsflertallet har som argument for det grove brugt, at Brixtofte uden byrådets vidende har optaget et lån på 250 mio. kr. – selv om loven kræver, at lån skal besluttes af det samlede byråd.
Hertil siger borgmesterens advokater, at når byrådet i januar 2001 bemyndigede Brixtofte til at købe Farum kaserne, så gav det ham også lov til at optage det nødvendige lån – selv om lånet ganske vist var 100 millioner større end købesummen.
Det bestrider flertallet, som hævder, at borgmesteren dengang fortalte, at købet kunne betales med rede penge i kommunens kasse.

Brixtoftes undladelser
Som vægringer, der i hvert fald er »gentagne«, fremhæver flertallet bl.a., at borgmesteren trods byrådets beslutninger har undladt:
*»at udforme byrådets dagsordner med tilstrækkeligt informationsindhold, samt sørge for, at bilag er tilgængelige«,
*»at udarbejde en oversigt over kommunens likviditet til hvert økonomiudvalgsmøde«,
*hurtigst muligt at forelægge »en samlet rapport over berigtigelser og kontrolforanstaltninger som følge af revisionens bemærkninger« til kommunens uafsluttede 2000-regnskab.
Også dette har Brixtoftes advokater haft forklaringer på. De anfører bl.a., at Brixtofte siden juni sidste år har givet mundtlige orienteringer om Farums likviditet.
Hvis Løkke ender med at finde byrådets suspensionsbegrundelser tilstrækkelige, er sagen ikke slut. For nok er Brixtofte dermed fjernet fra borgmesterstolen, men byrådet skal straks søge domstolsgodkendelse af afgørelsen.
Løkke kan altså risikere, at hans afgørelse bliver væltet, omend der vil gå ganske megen tid med retssagen, der tænkeligt løber sammen med den straffesag, som bagmandspolitiet arbejder på. Men Brixtofte har på forhånd forlangt, at den samlede regering træder tilbage, hvis domstolene underkender hans suspension – et krav, statsministeren pure har afvist.
Med i Løkkes overvejelser hører, at Farum Byråd på mandag endelig udleverer nogle af de bilag på repræsentationsudgifter, som medierne i månedsvis har forlangt aktindsigt i.
Ud fra de dryp af bilag, der hidtil har ramt avissider, er det ikke svært at forestille sig et brøl af offentlig forargelse, når millionerne til rejser, mad og drikke bliver specificeret. Både Brixtoftes og hans byrådskollegers.
Skal afgørelsen om suspension komme før brølet, samtidig – eller efter? Det er – udover den svære jura – hvad Løkke går og grubler over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her