Læsetid: 2 min.

En litterær kørebog

Med Knud Sørensen på inspektion i Limfjordslandskabets litteraturhistorier
17. maj 2002

(2. sektion)

Jyske digtere
Det er stedsbevidste folk, der bor på øen Mors. De har Limfjorden om sig til alle sider, og dens bredder har været beboet af digtere, der ikke mindst ved forrige århundredskifte tegnede landskabet ind på det litterære landkort, delvis som en hel jysk bevægelse, der med held demonstrerede værdien i at være anderledes end storbyens traditioner. »Land æfor og by æbag« gav med Aakjærs ord syn for sagn.
Aktuelt bebos øen af bl.a. Jens Smærup Sørensen, der sidste år sammen med fotografen Kirsten Klein gennem Morsø Turistforening udgav et prægtigt album om Mors. Der fortælles om dette sted, hvor betagende billeder af landskabet vekslede med hans sagn og skrøner fra før og nu, der overbeviser en om stedets mentale bonitet og kolorit, som end ikke Janteloven kan beklikke. Den kunne Aksel Sandemose have fundet nedskrevet i danskens og mange andre folkeslags hjerter til hver en tid.

Alle detaljerne
Knud Sørensen, en anden nutidig øbo, har taget bilen og kørt helt til Thorning, hvor han opsamlede en kvindelig gæst, for hvem han præsenterede Blichers kronjyske verden som en baggrund for en køretur Limfjordslandskabet rundt i en moderne jysk bevægelse til alle mindestederne. Den tavse anonyma lytter så sammen med læseren til hans livlige beretninger og anekdoter langs den snørklede geografi gennem blæst og regn og sol med Jeppe Jensen fra Åkær som det egentlige startpunkt. Og ved samme digters berømte bolig Jenle ender rundturen, efter at vi har dvælet ved ikke bare en fjord, men et hav af digtere og mindesmærker.
Ruten er grundigt beskrevet med alle de detaljer, der skal til for os vejfarende, som nu har fået en god idé, i første omgang deponeret i handskerummet.

Sjov med Schade
Knud Sørensens store hjerterum giver plads for store og små poeter, kendte og ukendte og en enkelt anonym, som digtede om Ebbe Skammelsen, der stammede fra Thy, men blev landflygtig efter sin berømte udåd. Så er der mere sjov med Schade, der kom fra Skive, men tyede til Storbyens værtshuse. Thøger Larsen havde nok i sit lemvigske univers og skrev det ind med himmelsk betagelse. Thisted har bevaret erindringen om J.P. Jacobsen, og Jacob Paludan skabte en fiktion om byen i optakten til romanen om Jørgen Stein.
På hver side af den gamle slagmark ved Husby Hole møder vi bl.a. Hans Kirk og Johan Skjoldborg. Og efter en udflugt til den unge døde Jørgen Christian Hansen i Hals, drejer det sig om Aalborg som hjemsted for en anden af de tidligt tabte, Morten Nielsen. Men Aalborg er stadig leveringsdygtig. Efter et strejf af Knut Becker i Waar er det så de to søskende fra Farsø, Johannes V. og Thit, der gennemrejste tiderne og landsatte Himmerland i litteraturen.
Det har nu Knud Sørensen gjort på en munter og ligefrem vis i den gennemillustrerede bog. Et fint stykke brugslitteratur.

*Knud Sørensen: Digterne omkring Limfjorden. En rundtur til stederne. 176 s. 175 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her