Læsetid: 3 min.

Hvor er Mary?

Ikke siden den røde pimpernel har nogen været så god til at skjule sig som Mary Donaldson, mens der hævdes og helmes i et væk
3. maj 2002

Fra kongeRiget
We seek him here,
we seek him there
Those frenchies seek him
everywhere
Is he in heaven? – Is he in hell?
That damned elusive
Pimpernel?

Således skrev forfatterinden, baronesse Orczy i sin berømte roman, Den røde pimpernel, som havde Leslie Howard i titelrollen, da den blev til en film. Ordene handler om fribytteren, der engang frelste engelskmænd fra guillotinen, hvorfor han var intensivt efterlyst, men han var en verdensmester i at skjule sig under en dobbeltindentitet.
Ordene passer også på Mary.
Mary Donaldson hævdes at være en australsk jurist og Kvinde. Hun hævdes at være set på Amalienborg. Hun hævdes at have overnattet i kronprinsens palæ. Hun hævdes at være i familie med McDonald’s, omend lang tude. Hun hævdes at være kommende dronning.
Pludselig hævdes det modsatte. Det hævdes, at det er gået forbi. Men så hævdes, at hun alligevel er inde i varmen.
Ja, man hævder og hævder, og tilsidst har man vundet hævd. Hævd er nemlig ikke noget, man kan tabe, kun vinde. Og dem, der hævder, er fra ugepressen, månedens svar på dagspressen.

Papparazzier
Mens dette skrives, er herværende dagblads fotograf på vej ud i byen København for at finde Mary Donaldson. Ikke for pengenes skyld – dem er han ligeglad med – men simpelthen for at finde hende.
Dansk Presses ledende grænseoverskrider, Se & Hør, udsatte i går en dusør på 10.000 kr. til den, der kan skaffe et foto af Mary. Det frustrerende og direkte fortvivlende er, at selv om de pappa-razzier, som man tidligere afskaffede, har ligget på lur over snart sagt alt, er det kun lykkedes at fremtvinge halvandet billede af Mary D. oven i købet i tøj, og hvem ved så, om det overhovedet er Mary? Ved kronprinsen det? Ved hun det selv?
Aldrig tidligere i pressehistorien er nogen i den grad blevet snydt for adgang til folkeretten. Der helmes ikke, førend hun er blevet fotograferet ovenfra og udefra og indefra og nedenfra. Der helmes og helmes og helmes... ikke. Men en dag vil der måske pludselig blive helmet.
Hvor er Mary? Hvor er dr. Helmer? Er hun et spøgelse i Rigshospitalets underjordiske gange, og går disse til Amalienborg? Eksisterer Mary overhovedet?
Nu ringer vor fotograf fra sin mobil. Han står på Rådhuspladsen. Han er sikker på, det er hende. Hun er sammen med en veninde, og de venter på linje 6.

Kone eller sjakal
Men hvis Mary Donaldson f.eks. ikke er Mary Donaldson, men forklædt, hvem er hun så? En fiskerkone på Gammel Strand? En afdelingsleder i Hennes & Mauritz? En mand, f.eks. Sjakalen? Eller er hun identisk med Mary Krüger, der blev myrdet af sin far, Aage Krüger, med chlorgas og senere genopstod for at havne i sprit på doktor Bondos kontor alias Baard Owes? Og som fru Drusse alias Kirsten Rolffes fik manet i jorden i afsnit I af Riget og farvel med hende? Dvs. det troede man, men fru Drusse havde gjort regning uden Mary.
Mary går efter det halve kongerige og ikke blot efter en gemen rolle i en Zentropa-film. Der findes noget, der er større.

Ord og mord
Klart at den øvrige danske presse er i oprør over Se & Hørs dusør. De vil betale hvad som helst for et billede af Marys lillefinger og med fornøjelse æde hendes hånd, men det siger de ikke.
»Et skråplan,« advarer Kaare R. Schou fra TV 2.
»Journalistiks fallit,« siger Peter Juul fra Billed Bladet.
»Råddenskab i journalistikken,« hvæser Kristian Lund fra B.T.
Informations fotograf ringer fra Rådhuspladsen og informerer nøgternt og sagligt om, at Mary Donaldson har indvilget i at lade sig fotografere.
Bent Falbert fra Ekstra Bladet afviser ikke, at han vil købe et billede af Mary, hvis det bliver tilbudt, men hans avis vil altså ikke selv sætte ressourcer af til formålet, altså. Men er 10.000 en stor ressource? (Amerikanerne vil betale fem mio. dollars for Osama.)
Åh, hvor ville det være meget lettere, hvis folk selv kom med ord og mord mod kontant afregning som meddelerne i gamle dages provinspresse. Da ville vi være nået langt i moderne journalistik.
Tv har en rundspørge blandt folk på gaden, der alle er forargede over Se & Hørs udspil. De ønsker, at de kongelige må have lov at være i fred, hævder de. Hvilket dog næppe vil afholde nogen fra at kaste sig over det blad, der først bringer næste billede af den hemmelige veninde.
Is she in heaven, is she in hell? Er hun i Valby, er hun i Vanløse?
Fotografen kommer hjem. Han vil have 11.000 kr. for billederne. Vi ville kunne give ni. Så fik vi ryggen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her