Læsetid: 2 min.

Miljølov udskudt på grund af sjusk

Oppositionen mistænker miljøministeren for bevidst at skabe usikkerhed om planlovens konsekvenser
30. maj 2002

Miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) måtte i går acceptere to ændringsforslag til sin omstridte planlov. Ændringerne præciserer, at lempelser i loven, der vil tillade flere boliger og erhvervsejendomme i landzone, ikke gælder inden for den såkaldte strandbeskyttelseslinje.
Loven skulle have været vedtaget tirsdag, men blev i sidste øjeblik sendt tilbage til udvalget, da der var tvivl om, hvorvidt loven ville tillade byggeri inden for den nuværende 300-meters grænse.
Hans Chr. Schmidt afviste ellers så sent som tirsdag aften, at planloven rører ved bestemmelserne om den såkaldte strandbeskyttelseslinje, og afviser, at det var hensigten med loven.
Men oppositionen er stadig ikke tilfreds. SF’s miljøordfører, Jørn Jespersen, gør opmærksom på, at SF allerede mandag advarede mod bebyggelse ved strandene.
»Jeg synes, det er underligt, at man ikke har været opmærksomme på det her, hvis det ikke har været hensigten at sløjfe strandbeskyttelseszonen,« siger han.
De Radikales ordfører på området, Elsebeth Gerner Nielsen tvivler også på, at det har været en forglemmelse fra ministerens side.
»Det havde været en kæmpe gevinst for en lille gruppe landmænd, hvis det var gået igennem. Og loven går ikke ud på andet end at berige nogle få, så vidt jeg kan se,« siger Elsebeth Gerner Nielsen. Hun mener således, at det kun er landzonerne i Nordsjælland og lignende attraktive steder, der vil nyde godt af den nye lov.
»Nu kan man bygge huse og leje dem ud eller udstykke dem, som det passer én,« siger hun.
Hans Chr. Schmidt ønsker ikke at kommentere, om Miljøministeriet har været tilstrækkeligt vågen, når han må ændre sit lovforslag i sidste øjeblik.

Yderområder taber
Flere eksperter i høringsrunden har gjort opmærksom på, at det især bliver landdistrikterne inden for storbyernes pendlingsområde, der får en fordel. På bekostning af yderområderne.
»Landboforeningerne er helst fri for loven, selv om den skulle hjælpe dem,« siger Elsebeth Gerner Nielsen og fortsætter:
»Det bliver nu endnu sværere for yderområderne at klare sig end hidtil.«
Men formanden for foreningen Det Skæve Danmark, Flemming Eskildsen, mener, at også yderkommunerne kan nyde godt af loven. Netop på grund af muligheden for mere nybyggeri.
»Mange af yderkommunernes problem er, at der er mange dårlige, billige huse, som tiltrækker ressourcesvage familier. Hvis dette kunne betyde en løbende udskiftning af boligmassen, vil det måske også ændre på, hvem der bor i kommunerne,« siger Flemming Eskildsen, der til dagligt er Venstre-borgmester i Sundsøre Kommune. Det Skæve Danmark er en sammenslutning af 109 små kommuner med lavt skattegrundlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her