Læsetid: 2 min.

Murdoch har kig på TV 2

Murdochs medieimperium vil overveje muligheden for at købe TV 2, hvis stationen bliver privatiseret
16. maj 2002

Hvis regeringen slipper TV 2 fri og privatiserer stationen, vil Rupert Murdochs globale medieimperium, News Corporation, stå klar som en af de mulige købere. Det bekræfter bestyrelsesformanden for koncernens Europa-division, Marty Pompadur, over for Information.
»Vi vil alvorligt overveje muligheden for at gå ind, hvis stationen privatiseres,« siger han.
Murdoch-imperiets tv-selskaber, der rækker fra det britiske BskyB til Fox-tv i USA, Zee-tv i Indien og Star-tv i Kina, kan allerede ses af halvdelen af verdens befolkning, men koncernen har endnu ikke satset på det nordiske marked. Koncernen ønsker dog at ekspandere i flere europæiske lande i de kommende år. Om selskabet vil investere i Danmark afhænger af de betingelser, som regeringen – og forligspartnerne – vil stille op ved en privatisering.
»Da der kom en mulighed i Bulgarien for at overtage den ene af de statslige tv-stationer, bød vi på den og vandt udbudsrunden. Det har været en succes. Hvis en lignende mulighed opstår i Norden, vil vi ikke lade den gå forbi os,« siger Pompadur.

En lang, lang kø
News Corporation er ikke det eneste selskab, der viser interesse for TV 2, som har en solid position på det danske tv-marked og et stort reklamepotentiale. Ifølge Berlingske Tidende er de tre store dagblade, Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske, alle interesseret i TV 2, hvis betingelserne er de rigtige. Også Egmont-koncernen, der har haft økonomisk gode erfaringer som medejer af TV2 i Norge, er ’principielt’ interesseret.
I kulissen stiller andre mulige købere sig op i køen. Informationsdirektør i den svenske Bonnier-koncern, Erik Mänsson, siger til Information, at »det vil være naturligt at kigge på TV2, hvis det sættes til salg. Nordeuropa er vort hovedmarked.«
Bonnier har i forvejen en større aktiepost i svensk TV-4 og MTV 3 i Finland, samt ejerskab over en stribe tidsskrifter og aviser i de nordiske lande.
Hvis Murdoch-imperiet eller de nordiske aktører ikke slår til, så vil den tyskejede Bertelsmann-koncern måske rykke ind. Bertelsmann ejer 52 procent i RTL tv-gruppen, der ejer flere tyske tv-stationer, den engelske Channel 5, samt en større aktiepost i Spaniens største private tv-selskab, Antena 3.
»Vores strategi er at ekspandere og fastholde vores position som Europas største tv og medieselskab,« siger Markus Payer, der er talsmand for Bertelsmanns RTL-gruppe. »Vi er endnu ikke inde i Skandinavien, men vi kigger på enhver mulighed for at realisere den europæiske strategi,« siger Payer i telefonen fra Luxemborg. Han mener dog, at det er for tidligt at udtale sig konkret om TV 2, før salgsbetingelserne er klar.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Silvio Berlusconis medieselskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu